dobroge.tv

Live

INTERVIU DOBROGEA TV. Cristopher Townsend, președintele Ligii Maritime a SUA: „Avem un parteneriat foarte important cu România, construit în ultimii 20-25 de ani, și devine mai puternic cu fiecare zi”

17 august 2023
Redactia DTV
Publicitate

Avem astăzi o ediție specială a Știrilor Dobrogea TV, în care îl avem invitat pe Cristopher Townsend, președintele Ligii Maritime a Statelor Unite ale Americi. Interviul integral îl puteți citi în cele ce urmează:

Bogdan Bulbeș, Dobrogea TV: Îl avem invitat pe Dl Cristopher Townsend, președintele Ligii Maritime a Statelor Unite ale Americii. Bine ați venit domnule președinte, bine ați venit la Constanța, bine ați venit în România și bine ați venit la Dobrogea TV. Prima dată în România?

Cristopher Townsend, președintele Ligii Maritime a Statelor Unite ale Americi: Da și vă mulțumesc foarte mult, a fost o vizită minunată. Aveți o țară frumoasă cu oameni minunați. Mă bucur să fiu aici.

Bogdan Bulbeș: Cum vi s-a părut Constanța în scurta dumneavoastră vizită?

Cristopher Townsend: Este un oraș incredibil, aveți plajă frumoasă, apa frumoasă și facilități incredibile pentru ambarcațiuni.

Bogdan Bulbeș: Și o vreme nu tocmai bună astăzi…

Cristopher Townsend: Puțin vânt, dar a fost o bună ocazie să vin aici și să mă întâlnesc cu personalul maritim român, dar și cu foarte mulți constănțeni. A fost o vizită frumoasă.

Bogdan Bulbeș: Drăguț. Cred că oamenii din Constanța vor să știe ce este Liga Navală a Statelor Unite ale Americii.

Cristopher Townsend: A fost fondată în 1902 de președintele Teddy Roosevelt ca o organizație care să sprijine organizațiile noastre navale. După cum bine știți, trăim într-o lume în care 90% dintre produse sunt transportate pe apă. Dintre acestea, 95% se transportă pe ocean. Securitatea maritimă este foarte importantă și președintele Roosevelt și-a dat seama de asta acum 120 de ani și a început Liga Maritimă din New York. Avem în lume cam 30.000 de membri și 190 de consilieri, inclusiv unul în România.

Bogdan Bulbeș: Un consilier puternic.

Cristopher Townsend: Da, vom vorbi despre asta. Dar misiunea noastră este să educăm, să pledăm și să susținem securitatea maritimă. De asemenea, vrem să educăm publicul Statelor Unite ale Americii, să explicăm importanța securității maritime, să discutăm despre nevoile serviciilor maritime și să pledăm pentru acele nevoi, local și la nivel înalt. Am vorbit în Congresul Statelor Unite ale Americii despre nevoile serviciilor maritime. Și când vorbesc despre serviciile maritime nu mă refer doar la marină. Mă refer la Liga Navală a SUA care sprijină în mod egal marina, paza de coastă și toate navele de mărfuri din spațiul maritim al Statelor Unite ale Americii. De asemenea, pledăm pentru nevoile membrilor Ligii noastre și le sprijinim la rândul nostru prin diverse forme. Fiecare consilier sprijină serviciile maritime, fie adoptă în zona lui o navă, o bază, făcând în așa fel încât să creeze o legătură între serviciile maritime și comunitate.

Bogdan Bulbeș: Ce înseamna să adopte o navă sau o bază?

Cristopher Townsend: Să adopți o navă înseamnă că personalul ei devine echipajul tău iar noi trebuie să avem grijă de familii și să organizăm diferite evenimente pentru acestea, atâta timp cât echipajul este detașat pe mare. Când echipajul și navele se întorc, organizăm o petrecere mare, de bun venit acasă. Cam asta înseamnă să adopți o navă. Le recunoaștem meritele marinarilor, le dăm medalii, acordăm premiul „Marinarul Anului” celor care se află pe navele sprijinite de noi. De asemenea, o arie pe care ne concentrăm foarte mult este programul pentru tineri. Avem o organizație „Cadeții Mării” care a luat ființă în 1961 și a devenit repede o organizație autonomă. Comandamentul este în clădirea noastră. Este o organizație fascinanta pentru tineretul SUA, care dispune și de un program militar pentru tineri, daca vreți să-i spunem așa. Copiii învață, tinerele femei învață valoarea disciplinei militare și menținerii în formă. De fapt, pe timpul vacanțelor școlare ajung să facă adevărate antrenamente militare pe nave alături de pușcașii marini. Este un program incredibil prin care practic îi luăm de lângă telefonul lor, îi antrenăm și obținem cadeți marini care ajung în serviciul militar după ce termină liceul. 10% dintre studenții academiei navale provin dintre cadeții marini. Daca se înrolează în marină sau Darda de Coastă, ei își încep cariera cu un grad mai înalt din cauza faptului ca au fost cadeți marini. Este un program foarte bun și suntem foarte mândri să fim partenerii lor. Tineretul SUA, tot tineretul nostru este foarte important pentru că este viitorul nostru și simțim că este o investiție foarte bună. Eu sunt din Orlando, Florida, și consiliul nostru local suportă 24 de programe pentru tineret. Avem nouă cadeți, unități pe care le sprijinim direct financiar, cu uniforme și totodată îi sprijinim la licee pentru a avea programele necesare și pentru a recunoaște meritele elevilor prin diverse premii. Suntem mândri de ce fac și sperăm că vor continua serviciul militar.

Bogdan Bulbeș: Deci nu sunteți o simplă organizație, sunteți chiar o puternică organizație globală.

Cristopher Townsend: Da, suntem. Avem un număr de consilieri internaționali, în general în zonele unde sunt multe dintre navele marinei, iar consilierii locali ai Ligii Marine întâmpină aceste nave.

Bogdan Bulbeș: Și noi avem în Constanța.

Cristopher Townsend: Da, aveți. În 2014 am început un consiliu și aici. Bunul meu prieten Tedy Patrichi a fost unul dintre cei care au sprijinit și este încă foarte implicat în acest sens. Este un adevărat ambasador pentru organizația noastră și știu că a organizat și un număr de evenimente tocmai pentru a uni personalul maritim cu comunitatea, meciuri de baschet și evenimente extraordinare, un exemplu perfect pentru ce face Liga Marină.

Bogdan Bulbeș: Deci aveți o misiune puternică. Aș vrea să vă întreb cum evaluați parteneriatul strategic dintre România și SUA?

Cristopher Townsend: Avem un parteneriat foarte important, construit în ultimii 20-25 de ani, și devine mai puternic cu fiecare zi. Avem o prezență militară aici în țară dumneavoastră, la baza de la Mihail Kogălniceanu, scutul militar de la Deveselu, etc. Da, este un parteneriat bun între țările noastre. Relațiile pe care le am cu o parte din personalul naval de aici reprezintă o legătură puternică și este foarte important pentru ambele țări. Cred că este bine pentru România, pentru că poate beneficia de expertiza, tehnologia și pregătirea pe care SUA le pot oferi. Evident, problemele de securitate sunt acum mai importante ca niciodată, având în vedere ceea ce se întâmplă în Ucraina. Statele Unite ale Americii sunt un important partener strategic pentru România.

Bogdan Bulbeș: Este cel mai important partener, cred, pentru noi. Deja mi-ați răspuns la întrebare, dar puteți completa cum a contribuit Liga Maritimă la întărirea legăturilor bilaterale dintre Statele Unite ale Americii și România?

Cristopher Townsend: Prin munca echipei și a lui Teddy Patrichi, pe care am avut ocazia să-i cunosc în aceste zile petrecute aici, prin abilitatea lor de a crea legături între membrii serviciului american și comunitatea locală de afaceri din Constanța. Este foarte important ca Liga Maritimă, prin consilierii ei, să întrețină aceste beneficii.

Bogdan Bulbeș: Care credeți că este rolul Marii Negre în contextul siguranței europene?

Cristopher Townsend: Dacă m-ați fi întrebat acest lucru acum trei ani...

Bogdan Bulbeș: Este o mare liniștită...

Cristopher Townsend: Întotdeauna a fost foarte strategică poziția Mării Negre. Cred că este destul de evident pentru toată lumea importanța critică a Mării Negre și conflictul din Ucraina evidențiază în mod clar de ce este importantă o prezență militară puternică. Ca să menținem această securitate trebuie să menținem balanța pe care o avem aici. Nu este zonă mai importantă decât cea a Mării Negre în momentul de față.

Bogdan Bulbeș: Avem mulți jucători importanți aici. Avem Rusia, Ucraina, România, Bulgaria și Turcia. Turcia are a doua cea mai mare armată din NATO. Este un pic fierbinte...

Cristopher Townsend: Da, să ne rugăm cu toții că se va termina curând.

Bogdan Bulbeș: Cum vedeți acest război început de Rusia în Ucraina?

Cristopher Townsend: Știi, din păcate Ucraina a fost stat suveran în momentul invaziei și țara noastră a fost prima care a acordat sprijin financiar și militar pentru pacea și stabilitatea regiunii. Sperăm că acest conflict se va termina cât mai curând posibil, în așa fel încât și poporul ucrainean să-și trăiască viața în pace. Odată cu terminarea conflictului, va fi o oportunitate importantă pentru țările din regiune să participe la reclădirea Ucrainei.

Bogdan Bulbeș: Ați anticipat următoarea mea întrebare. Provocări și oportunități?

Cristopher Townsend: Fiecare provocare creează o oportunitate. Cred că pentru Romania este o ocazie bună de a-și crește economia, dar și o oportunitate de a-și ajuta țara vecină să crească din nou, să fie reconstruită.

Bogdan Bulbeș: Cred că firmele românești vor ajuta la reconstrucția Ucrainei, împreună cu companiile americane și europene. Spuneți-mi la sfârșitul acestei discuții care este mesajul dumneavoastră pentru liderii români și cei ai Statelor Unite ale Americii.

Cristopher Townsend: Aliații noștri de pe tot globul sunt foarte importanți pentru Statele Unite ale Americii și sunt foarte importanți pentru toată emisfera strategică a Alianței. România este o țară foarte interesantă dacă ne uităm în urmă la istorie, din 1992 ați făcut un progres imens. Este important că SUA este umăr la umăr cu voi. Suntem foarte bucuroși să contribuim și noi pe partea navală a României, să întreținem aceste relații. Am participat astăzi la Ziua Marinei, când s-au celebrat 163 de ani de la înființarea marinei militare a acestei tari, eveniment extrem de impresionant având în vedere condițiile climatice de astăzi..

Bogdan Bulbeș: Valuri mari, furtună.

Cristopher Townsend: Aveți un popor mândru, o istorie puternică, aveți o extraordinară istorie a Marinei Militare și am fost onorat să fiu martor astăzi și sper că voi fi prezent și anul viitor.

Bogdan Bulbeș: Vă așteptăm la următorul eveniment organizat de Teddy Patrichi.

Cristopher Townsend: Voi fi aici.

Bogdan Bulbeș: Vă mulțumesc frumos pentru prezență și sper să ne întâlnim din nou.

Cristopher Townsend: Da.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233