Barcă veche de opt secole, expusă în incinta Gării Maritime
Cea mai veche barcă de tip monoxilă din România a fost expusă în incita Gării Maritimă din Portul Constanța. În țara noastră, acest tip de ambarcațiune s-a folosit din cele mai vechi timpuri pe cursurile apelor curgătoare, mai ales pe Dunăre, si până târziu în secolul XIX. Până acum barca a fost depozitată la Edificiului Roman cu Mozaic.
O barcă de tip monoxilă, descoperită întâmplător în vara anului 2015 la Ostrov de un grup de pescari a intrat în administrarea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța în vara anului 2020. Vechimea lemnului a fost atestată prin analize realizate la Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele. Barca are aproximativ 800 de ani. Ambarcațiunea a fost expusă în incinta Gării Maritime din Constanța.
„Barca tip monoxilă și-a găsit cea mai potrivită gazdă – Portul Constanța. Cât va fi nevoie, Gara Maritimă îi va fi casă celui mai vechi obiect plutitor făcut de mâna omului și descoperit pe teritoriul României, strămoș al navelor de acum. Înțelegem importanța acestui bun care face parte din patrimoniul cultural național și suntem încântați că am putut să îl aducem, chiar și temporar, în sediul companiei”, a declarat Florin Vizan, director general al Portului Constanța.
Ambarcațiunea are formă albiată și este realizată prin scobirea unui trunchi de arbore, are o lungime de aproximativ 9 metri și o înălțime de peste 0.70 de metri. Operațiunea de mutare a bărci a durat trei ore.
Eveniment
Social
Externe
Sănătate
Educație
_1024x576.jpg)
Se decopertează și se asfaltează strada Baba Novac: restricții majore de trafic
-Trei-constănțeni-amendați-cu-90.000-lei-pentru-aruncarea-deșeurilor-pe-domeniul-public-(2).jpg)
Trei constănțeni, amendați. Și-au aruncat deșeurile pe domeniul public

Atenție, se întrerupe furnizarea apei în Costinești și Schitu
Violență în familie: un bărbat reținut pentru 24 de ore. A încălcat ordinul de protecție
L-ați văzut? Un bărbat a fost dat dispărut
Boris Brejcha, legenda muzicii electronice, în fața publicului din Cluj
PILDAS, proiectul numărul 1 în competiția FDI 2025, lansat oficial la Universitatea „Ovidius”
Mai multe


DESPRE GRIJILE VIEȚII


DE LA MOARTE LA VIAȚĂ


IUBIREA CARE UCIDE


APOSTOLIA MILENIULUI III


PUTEREA CRUCII


URMAREA LUI HRISTOS

