dobroge.tv

Live

11 trenuri nu au mai reușit să plece din Gara Constanţa până la finalizarea grevei. ''Este un mijloc de a ne cere drepturile și a trage un semnal, am ajuns la fundul sacului''

15 septembrie 2023
Redactia DTV
Publicitate

În Gara Constanța, transportul a fost oprit preț de două ore. 11 trenuri nu au mai reușit să plece din gară până la finalizarea grevei, iar alte 12 garnituri deja plecate, au staționat în alte părți. Situația este gravă, spun angajații CFR, care au ales această formă de protest, pentru că s-au săturat de condițiile în care muncesc. Și călătorii au spus că nu visează la locomotive noi, ci doar să fie vagoanele mai curate. Peste 260 de trenuri au fost afectate de greva de avertisment.

Sindicaliștii vor să atragă atenția, în acest mod, asupra lipsei contractelor colective de muncă, remunerații inadecvate raportat la responsabilități și calitatea muncii depuse de lucrători. De asemenea, și de subfinanțarea companiilor feroviare din administrarea directă a statului. Vagoanele sunt vechi, neîntreținute și nu au mai fost reabilitate de zeci de ani. Proiecte au fost, însă puține au devenit realitate.

„Nu este de azi de ieri, ci de 30 de ani. Subfinanțare, salarii foarte mici, neaplicarea statutului personalului feroviar”, a declarat Tiberiu BOTEZ, președintele sindicatului L1 Regionala Constanța.

CFR-riștii cer statului să cumpere locomotive noi și să dea drumul la posturi. În acest moment, există un deficit de 6.000 de angajați.

“Pentru noi nu este un scop de a face grevă, dar este un mijloc de a ne cere drepturile și a trage un semnal, am ajuns la fundul sacului”, a declarat Grigore MARE, președintele Federației Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane.

“Se plâng și au și dreptate, când îi transporți ca pe sardine la temperaturi de insuportat și în timp de neacceptat. Greva de astăzi se adresează și călătorilor, domniilor lor. În următoarea perioadă vom încerca dialogul cu autoritățile”, a spus Viorel ISTRATE, secretar general al Federației Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane.

Din luna martie, sindicaliștii au încercat să îndrepte situația și să își facă auzite nemulțumirile. Însă, fără niciun rezultat. Au sperat să nu se ajungă în acest punct, dar le-a ajuns cuțitul la os, spun angajații CFR.

Deși programul le-a fost afectat, călătorii constănțenii s-au arătat îngăduitori, în ciuda faptului că au așteptat minute în șir pentru ca trenul să pornească spre destinație. I-au susținut pe angajații CFR și spun că este dreptul lor. Întrebați despre condițiile din tren, aceștia dau din cap, stau pe gânduri câteva secunde și încearcă să-și găsească cuvintele pentru descrierea potrivită. În final, răspunsul a fost „Merităm condiții mai bune”.

Prin greva de avertisment, sindicaliștii doresc să atragă atenția factorilor de decizie și a opiniei publice de la nivelul Guvernului României, cu privire la faptul că este nevoie de implicare pentru a evita blocarea sistemului feroviar.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233