dobroge.tv

Live

Munții Lotrului, peisaj deprimant: „cicatricile lăsate de tăierile ilegale în pădurile României nu se vor vindeca prea ușor”

23 octombrie 2020
Redactia DTV
Publicitate

Defrișările ilegale de păduri sunt o problemă tot mai frecventă în România, iar pentru a trage un semnal de alarmă, Asociația World Wide Fund (WWF) România a organizat „Maratonul NePădurilor” în Munții Lotrului. De asemenea, aceștia au dorit să-i convingă pe români să semneze o petiție care urmăreşte schimbarea Codului Silvic.

Această cursă a fost parcursă de Andrei Roșu, care a alergat mai bine de 100 de kilometri la începutul unii octombrie, timp de trei zile, prin Munții Carpați, conform Adevărul. Acesta a dorit să arate oamenilor realitatea de pe teren, să expună dispariția pădurilor și să prezinte soluții prin care să se poată evita astfel de dezastre. Mai mult decât atât, acesta trage un semnal de alarmă asupra sutelor de hectare de păduri ce au fost defrișate ilegal și demonstrează cum se poate schimba societatea civilă.

Ultramaratonistul Andrei Roșu a descoperit Munții Lotrului, goliți de păduri, după o cursă pornită de la Râul Vadului, iar acesta declară: „Am urcat pe un drum forestier de munte, extrem de dificil, plin de gropi şi noroi, iar când am ieşit din pădure a fost oribil! (...) A fost foarte greu să ajung aici şi e oribil şi jale! Au rămas doar cioate, nici un picior de arbore! 129 de hectare de pădure tăiate, un peisaj dezolant! Prietenii de la WWF mi-au spus că acesta e rezultatul tăierilor ilegale din zonă, de acum 10 ani”.

Prin intermediul jurnalelor video, Andrei Roșu vorbește despre cum nimeni nu a fost tras la răspundere pentru acest peisaj dezolant care se poate vedea acum în Munții Lotrului. „Te încearcă un sentiment de revoltă să vezi că s-a întâmplat aşa ceva şi, mai mult, că n-a fost nimeni pedepsit! Iar ce este aici e infim, sunt sute şi mii de astfel de cazuri. În ultimii zece ani nu a fost nimeni condamnat pentru tăiere ilegală. Suntem precum lăcustele, distrugem totul în jur, inclusiv sursa de oxigen. Arbori de zeci şi sute de ani au dispărut peste noapte. Aici, parcă ar fi căzut un asteroid sau o bombă”, menționează acesta.

Cu toate acestea, se pot găsi soluții. Spre exemplu, cu patru ani în urmă, Ocolul Silvic Privat Clăbucet, din Vâlcea, a susținut o acțiune de reîmpădurire a 129 de hectare de teren, cu peste jumătate de milion de puieți, din fonduri proprii. „Acum câţiva ani s-a început plantarea a 600.000 de puieţi. La un moment dat, va apărea o pădure pe care va trebui să o protejăm, dar pentru a face acest lucru este nevoie să schimbăm legislaţia. Pentru că pericolul nu a trecut odată cu această acţiune. Vă încurajez să semnaţi petiţia, pentru a ne proteja pădurile în viitor!”, a îndemnat sportivul, conform Adevărul.

Andrei Roșu explică participarea sa la „Maratonul NePădurilor” și propune soluții pentru a stopa defrisările ilegale de păduri. Este nevoie de „o amprentă digitală” care cu ajutorul unui soft să arate exact „în momentul în care ai încărcat, cum sunt aranjaţi buştenii în camion şi automat să facă o evaluare a cantităţii”, spune acesta.

Cei de la WWF România își doresc să poată implementa un astfel de sistem pentru a asigura paza pădurilor și pentru a putea fi identificați cei ce vor săvârși ilegalități pe viitor. „Lucrurile pe care le-am văzut vor rămâne cu mine pentru totdeauna. Cicatricile lăsate de tăierile ilegale în pădurile României nu se vor vindeca prea uşor, dar cred că, împreună, putem schimba sistemul care le-a făcut posibile. Astfel de alergări sunt călătorii transformaţionale de care avem nevoie pentru că ne ajută să ne punem întrebări: ce vrem de la noi, de la viaţă, de la natură”, spune Andrei Roșu, citat de Adevărul.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233