dobroge.tv

Live

Protest al poștașilor în Capitală. Ministrul Cercetării Inovării și Digitalizării, în mijlocul protestatarilor: „Nu o să curgă de mâine lapte și miere, dar împreună vom găsi soluții”. VIDEO

09 octombrie 2023
Redactia DTV
Publicitate

Angajații Poștei Române au protestat astăzi în fața Ministerului Cercetării Inovării şi Digitalizării. Ei cer un sistem de salarizare corect și motivant, ținând cont că aproximativ 80 dintre ei au salariu minim pe economie, indiferent de funcție, studii sau vechime.

Ei sunt nemulțumiți de infrastructura internă a companiei și își cer drepturile. Își doresc un sistem de salarizare transparent și motivant. 80% din personal, ceea ce înseamnă 17.000 de persoane primesc salariul minim pe economie, indiferent de funcția sau studiile pe care le au.

Angajații de la Poșta Română au anunțat o serie de proteste, în același interval orar și cer o schimbare. În perioada 09-13 octombrie, la Ministerului Cercetării Inovării și Digitalizării vor avea loc mai multe astfel de manifestații.

„Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România (SLPR) va începe un program de acțiuni de protest prin organizarea unor pichete la sediul Ministerului Cercetării Inovării și Digitalizării, în perioada 09 – 13 octombrie 2023, zilnic în intervalul orar 10.00 – 12.00”, potrivit unui comunicat de presă.

Motivele invocate sunt:

  • Lipsa unui sistem de salarizare transparent, motivant şi nediscriminatoriu a condus la situaţia inacceptabilă de astăzi din Poşta Română, în care circa 17.000 dintre angajaţi, adică 80% din personal, se află la salariul minim pe economie, indiferent de funcţie, studii, responsabilităţi, experienţă profesională;
  • Riscul uriaş ca, odată cu creşterea salariului minim pe economie, de la 01 ian. 2024, Poşta Română să intre în procedură de insolvenţă sau să concedieze multe mii de angajaţi;
  • Lipsa politicilor coerente de dezvoltare şi sustenabilitate a Companiei Naţionale Poşta Română amplifică pericolul pierderii de locuri de muncă din rândul agenţilor poştali, al factorilor, oficiantelor, diriginţilor, lucrătorilor din tranzite, mai ales în lipsa abordării rapide a unor noi linii de business;
  • Lipsa de transparenţă şi predictibilitate în actul de management; salariaţii, în marea lor majoritate aflaţi la vârsta de peste 50 de ani, nu cunosc intenţiile acţionarului majoritar şi managementului Poştei Române cu privire la viitorul Companiei pentru următorii 5-7 ani;
  • Lipsa dialogului social la nivelul Poştei Române sporeşte nemulţumirile şi îngrijorările angajaţilor, mărind riscul declanşării de conflicte;

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, în mijlocul protestatarilor

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan Gruia, a declarat, luni, după întâlnirea cu sindicaliştii din cadrul Poştei, că marţi va avea loc o întâlnire cu manamentul Poştei, cu sindicatele şi cu Consiliul de Administraţie. La rîndul lor, sindicaliştii au precizat că, în funcţie de rezultatul discuţiilor vor decide dacă vor continua sau nu protestele.

„Împreună cu domnul preşedinte al Sindicatului Lucrătorilor Poştali, domnul Ioan Oţelea, am avut o discuţie foarte bună cu reprezentanţii sindicatelor. Am stabilit ca mâine dimineaţă să avem o întâlnire foarte clară cu managementul Poştei Română, cu sindicatele şi cu Consiliul de Administraţie, prin care să selectăm cele trei elemente importante ale discuţiei referitoare la salarizarea referitoare la toată reţeaua poştală şi modul în care se va face organizarea ei, fără a da afară pe nimeni şi pentru a stabili foarte clar planul de măsuri prin care managementul Poştei Române îşi asumă să găsească venituri suplimentare prin care să acopere creşterea de salarizare generată de creşterea salariului minim pe economie şi, foarte clar, să găsim acele soluţii prin care oamenii să nu-şi mai facă grijipentru locul lor de muncă de mâine”, a declarat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

El a mai anunţat că nicio decizie legată de viitorul Poştei nu va fi luată decât în dialog tripartit.

Şi cel mai important element faptul că nicio decizie legată de viitorul Poştei Române nu se va lua decât în dialog tripartit: acţionari, management şi sindicate. Mâine dimineaţă la ora 9 vom avea prima întâlnire. În acest sens, astăzi, colegii mei de la serviciile ordonanţă corporativă împreună cu reprezentanţii sindicatelor vor stabili foarte clar punctele importante, principalele nemulţumiri şi mâine deja am transmis către managementul Poştei invitaţia prin care ei trebuie să vină concret cu măsuri clare pentru a răspunde problemelor ridicate de sindicalişti”, a explicat Bogdan Ivan Gruia.

El a fost întrebat despre ce sumă este vorba.

Vorbim de o sumă aproximativă de 13 milioane de lei luna, în plus faţă de ceea ce avem astăzi ca şi cost cu forţa directă de muncă”, a mai precizat ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării

Ministrul a adăugat că problemele Poştei Române trenează de 33 de ani şi că trebuie găsite soluţii pentru depăşirea perioadei dificile.

Problemele în Poşta Română trenează de 33 de ani. Eu sunt de trei luni la minister şi împreună cu sindicatele şi cu managementul vom găsi soluţii ca să trecem perioada asta foarte dificilă nu doar pentru Poşta Română, ci pentru toată societatea din România. Aşa că am toată disponibilitatea atât eu, cât şi colegii mei să găsim soluţii ca să trecem perioada asta foarte complicată. Şi aici, managementul, sindicatul sunt alături şi vreau să mă asigur că acea lipsă de comunicare pe care mi-au reclamat-o cei din sindicat, va dispărea începând cu ziua de astăzi. Pentru că de asta sunt aici, îi aduc pe toţi la aceeaşi masă, să găsim soluţii împreună. Nu o să curgă de mâine lapte şi miere, dar împreună vom găsi soluţii prin care oamenii să nu îşi mai teamă locul de muncă, să fie siguri că vor rămâne în continuare, că oamenii vor putea să-şi primească în continuare pensiile, vor putea să-şi primească în continuare drepturile pe care le au în contextul perioadei iernii, pentru că urmează vouchere pentru încălzire, pentru alimente şi să ne asigurăm că această companie va creşte şi va fi competitivă pe piaţă, va avea venituri suplimentare noi şi va putea să îşi plătească angajaţii la nivelul stabilit de noua legislaţie prin care va creşte salariul minim pe economie”, a afirmat ministrul.

Preşedintele Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România (SLPR), Ionel Oţelea, a declarat că, în funcţie de discuţiile de marţi, se va lua o decizie legată de continuarea acţiunilor de protest.

Aşteptăm întâlnirea de mâine, ne bucurăm de deschiderea de care a dat dovadă domnul ministru. Aşteptăm cu mult interes şi cu deschidere întâlnirea de mâine, cu Consiliul de Administraţie. În funcţie de ce se va concretiza în discuţiile de mâine, vom vedea că există lucruri concrete, nu doar promisiuni şi vom decide în legătură cu continuarea acţiunilor de protest”, a precizat Ionel Oţelea.


Sursă foto/video: Blocul Național Sindical

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233