dobroge.tv

Live

CONSTANŢA. Lacrimi de durere şi revoltă după moartea medicului Octavian Unc: ''Un asemenea om plătește pentru toți idioții care fac din nepurtarea măștii un act de terorism''

CONSTANŢA. Lacrimi de durere şi revoltă după moartea medicului Octavian Unc: ''Un asemenea om plătește pentru toți idioții care fac din nepurtarea măștii un act de terorism''
24 octombrie 2020
Redactia DTV
Publicitate

Constanţa a pierdut astăzi unul dintre cei mai respectaţi chirurgi. Profesorul universitar dr. Octavian Dumitru Unc, în vârstă de 63 de ani, a încetat din viață în această dimineaţă, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, acolo unde se afla internat de câteva zile după ce s-a infectat cu noul coronavirus.

Vestea morții medicului i-a afectat pe toţi cei care l-au cunoscut şi apreciat. Pe pagina sa de Facebook, sunt scrise sute de mesaje de condoleanțe din partea tuturor celor ce l-au îndrăgit pe doctorul şi profesorul Octavian Dumitru Unc.

„Condoleanțe familiei! Dumnezeu să-i lumineze calea și să-i odihnească sufletul bun în liniște și lumină! Este o mare pierdere pentru orașul Constanța!”, scrie o constănțeancă.

„Nu îmi vine să cred!!! Drum lin printre stele, domnule Profesor!”, spune o studentă.

„Doamne nu pot să cred! Dumnezeu să-l odihnească în pace! A fost un medic extraordinar! Condoleanțe familiei îndurerate și multă putere pentru a trece peste această suferință!”, scrie o asistentă medicală.

„Un om cu mâini de aur care a avut curajul să se lupte de la egal la egal cu moartea și să îi smulgă din gheare atâtea vieți, un om care a modelat și a schimbat destine, a ajuns în punctul în care a trebuit să se recunoască învins. Nu îmi vine să cred... Dumnezeu să îl odihnească în pace!”, scrie un constănțean.

„Eu încă nu îmi revin. Nu cred că poate fi adevărat. Un asemenea om plătește pentru toți idioții care fac din nepurtarea măștii sau purtarea ei necorespunzătoare un act de teribilism. Deja aud voci care spun: nu a murit de covid. Tuturor iresponsabililor care se cred mari specialiști sau filozofi de ocazie le cer cu tărie puțină decență. Dumnezeu să te aibă în pază, prietene! Ne făcusem multe planuri literare împreuna. Păcat, mare păcat! Constanța a pierdut astăzi un om care și-a dedicat viața binelui. Își dorea mult ca acest oraș să fie, așa cum ar merita, un oraș model, un oraș fanion. Poate noi, cei care am rămas vom reuși să-i îndeplinim visul. Acum depinde doar de fiecare dintre noi. Pe unii care au tratat cu superficialitate inițiativele lui benefice poate acest eveniment nefericit îi va determina să fie mai profunzi. Condoleanțe familiei. Eu mă simt deja sărac, mult mai sărac”, scrie un prieten al medicului.

Şi cadrele medicale de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa au transmis un mesaj:

„Noi, colectivul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei” Constanţa, ne despărţim astăzi, cu nespusă tristeţe, de un mare OM, un mare doctor, un mare profesor, un mare suflet. Profesorul Dr. Dumitru Octavian UNC a plecat, prea repede, la Ceruri, în această dimineaţă, în ciuda eforturilor depuse de colegii noştri. Covid-19 a învins din nou.

Profesorul Dr. Dumitru Octavian UNC a fost şi va rămâne unul dintre cei mai mari chirurgi din Constanţa, din Dobrogea, din România. Unul dintre cei mai mari medici cu care ne mândrim peste hotare. Unul dintre oamenii care a salvat mii şi mii de oameni, aici, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei” Constanţa.

Despre activitatea sa profesională este greu să povestim în câteva cuvinte. ,,M-am iniţiat ca medic stagiar, în secţia de Chirurgie a Spitalului Judeţean Constanţa, unde am primit pentru prima oară”Acul” primei operaţii chirurgicale de la dr. Vasile Sârbu, alături de care am dobândit din dragostea de chirurgie’’, spunea însuşi Profesorul Dr. Dumitru Octavian Unc. A venit ca medic stagiar la Spitalul Judeţean Constanţa în1985, în 1994 a devenit medic specialist, medic primar în 1998, iar din 2011 până în 2014 a condus Clinica de Chirurgie din cadrul SCJU Constanţa.

A fost iubit de colegi, de studenţi şi de pacienţi, deopotrivă. Cuvintele sunt prea mici, în aceste momente grele. Transmitem sincere condoleanţe familiei îndoliate. Dumnezeu să-l odihnească în pace!“.

La finalul necrologului, foştii colegi au adăugat două versuri scrise de chirurgul Octavian Unc: „Zâmbetul dulce şi bun l-ai ascuns/Lăsându-ne-n schimb o mare de plâns/ Şi troc ai făcut pe nori doar cu El/ Luându-ţi pe ascuns, pământ prentru cer“.

Şi conducerea Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman” Constanţa anunţă cu mult regret trecerea la cele veşnice a prof. univ. dr. Dumitru Octavian Unc, personalitate a lumii medicale şi culturale constănţene: „Prieten apropiat al bibliotecii şi membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Dobrogea, ultimul eveniment organizat de prof. univ. dr. Dumitru Octavian Unc în cadrul instituţiei noastre a fost pe 14 noiembrie 2019, de Ziua Dobrogei, când regretatul doctor a lansat volumul de poezie: „Cânturile Dobrogei”, apărut la editura Ex Ponto. Să se odihnească în pace! Condoleanţe întregi familii!“.

Octavian Unc s-a născut în 1957 în oraşul braşovean Zărneşti. El a absolvit Facultatea de Medicină Generală, IMF Bucureşti, promoţia 1985 şi a devenit cadru didactic al Facultăţii de Medicină din Constanţa din octombrie 1990. Din 2007 era profesor universitar la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa, după ce anterior ocupase funcţiile de asistent, şef de lucrări şi conferenţiar universitar la aceeaşi unitate de învăţământ.

Octavian Unc a fost şeful Clinicii de Chirurgie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa în perioada martie 2011 – octombrie 2014. Din 2015 era directorul medical al unei clinici private de chirurgie.

Octavian Unc avea numeroase cursuri şi stagii de pregătire profesională atât în ţară, cât şi în străinătate. El a făcut parte din echipele chirurgicale conduse de profesorul Vasile Sârbu, care au realizat mai multe intervenţii în premieră naţională, printre care apendicectomie laparoscopica, colecistectomii laparoscopice, primele suturi mecanice digestive (1992), operaţie de transplant de insule pancreatice. De altfel, îÎn ultimii cinci ani, medicul chirurg a efectuat peste 3500 de operații, dintre care 2500 se încadrează în categoria operațiilor mari și medii, atât ca urgențe, cât și ca operații programate.

Octavian Unc era pasionat de literatură. El publicase cinci volume de poezii şi era membru al Uniunii Scriitorilor din anul 2018. Acesta a scris peste 300 de lucrări academice și două volume de poezii. Ca împlinire academică, a fost votat și acceptat, în unanimitate, în cadrul Academiei Oamenilor de Știință din România, for din care fac parte doar câțiva medici sau chiar profesori din Constanța. Iar din 2010 a fost acceptat în cadrul Comitetului Român de Istoria și Filozofia Științei și Tehnici din cadrul Academiei Române.

În urmă cu câteva luni, Octavian Unc a candidat la funcţia de rector al Universităţii Ovidius din Constanţa.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233