Ziua Constituției României, marcată la Constanța printr-o conferință a Facultății de Teologie din cadrul Universității Ovidius
Libertatea religioasă, libera exprimare a gândurilor și a opiniilor, dar și a valorilor democratice. Toate acestea au fost posibile în momentul în care în țara noastră a intrat în vigoare Constituția din anul 1923 prin Referendumul Național. S-au împlinit 100 de ani de când și creștinii n-au mai fost constrânși să adere la o religie contra voinței lor și s-au putut exprima liber fără frica de a fi pedepsiți.
Constituţia din 1923 reprezintă un moment unic în istoria constituţională a României. În acest an s-au împlinit 100 de ani de când țara noastră a devenit stat unitar național imediat după Marea Unire de la 1918. Pentru a sărbători această zi cu o semnficiație aparte, fostul principe al României, Nicolae a vorbit despre libertatea prin lege oamenilor.
„Ne-a dat un statut mai profund, mai concret pentru că a fost o constituție foarte modernă în toată Europa din epoca respectivă. Faptul că ca și cetățeni am avut mai multe drepturi de a vota, de a fi liberi să ne exprimăm tot ceea ce ne-am dorit”, a declarat Nicolae Medforth-Mills, fost principe de România
Biserica Ortodoxă a devenit de atunci liberă și a fost recunoscută ca biserică dominantă în stat, iar drepturile minorităților naționale au început să fie și ele respectate. Tot în anul 1923 a fost introdus și un articol potrivit căruia limba românească a devenit limba oficială a statului român.
„O constituție care are niște coordonate care pun în armonie societatea și pe oameni într-o siguranță. Își văd ca într-o oglindă în rânduiala pământească, ierarhia cerească. În spiritul acesta este făcută Constituția din 1923”, a declarat ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
„Abia în 1925 se ajunge la crearea patriarhiei care este autonomă, deoarece într-un anumit sens este dependentă de patriarhia ecumenică”, a declarat prof.univ.dr. Radu Vergatti, Membru al Academiei Oamenilor de Știință din România.
Ziua Constituției României a fost adoptată pe 21 noiembrie 1991 şi aprobată prin Referendum naţional pe 8 decembrie 1923. Evenimentul la care a participat și prințul Nicolae s-a încheiat bineînțeles cu o rugăciune, în semn de recunoștință pentru toate drepturile pe care românii le au acum în țara noastră.
Eveniment
Social
Externe
Sănătate
Educație
_1024x576.jpg)
Se decopertează și se asfaltează strada Baba Novac: restricții majore de trafic
-Trei-constănțeni-amendați-cu-90.000-lei-pentru-aruncarea-deșeurilor-pe-domeniul-public-(2).jpg)
Trei constănțeni, amendați. Și-au aruncat deșeurile pe domeniul public

Atenție, se întrerupe furnizarea apei în Costinești și Schitu
Violență în familie: un bărbat reținut pentru 24 de ore. A încălcat ordinul de protecție
L-ați văzut? Un bărbat a fost dat dispărut
Boris Brejcha, legenda muzicii electronice, în fața publicului din Cluj
PILDAS, proiectul numărul 1 în competiția FDI 2025, lansat oficial la Universitatea „Ovidius”
Mai multe


DESPRE GRIJILE VIEȚII


DE LA MOARTE LA VIAȚĂ


IUBIREA CARE UCIDE


APOSTOLIA MILENIULUI III


PUTEREA CRUCII


URMAREA LUI HRISTOS

