dobroge.tv

Live

5 ani de la incendiul din Colectiv: ''Nu trece zi în care să nu simt vină, milă, ciudă şi durere. Mi-e dor de toţi şi mi-e dor de mine, cea de dinainte''

5 ani de la incendiul din Colectiv: ''Nu trece zi în care să nu simt vină, milă, ciudă şi durere. Mi-e dor de toţi şi mi-e dor de mine, cea de dinainte''
30 octombrie 2020
Redactia DTV
Publicitate

Astăzi se împlinesc 5 ani de la tragedia care a marcat o ţară întreagă. Din păcate, nici după 5 ani, nimeni nu este răspunzător de incendiul din clubul bucureştean Colectiv.

Alexandra Furnea, unul dintre supravieţuitorii incendiului, scrie în jurnalul ei: „Găsesc bucurie în voluntariat. Mă implic în campaniile caritabile ale organizaţiilor care se ocupă de copiii cu probleme de sănătate. Aşa simt că îmi transform suferinţa într-o călăuză de care se pot folosi alţi oameni ca să iasă din întuneric. Nu îmi este uşor să le fiu alături celor ca mine. Îmi face rău să aflu că nu s-a schimbat nimic de la Colectiv încoace. Mereu îmi scriu aparţinători, aşa cum au fost odinioară mama şi sora mea, cerându-mi ajutorul. Le plâng oamenii dragi în cada verde. Eu nu îi mint. Le spun adevărul pe care doctorii îl ascund în continuare când spun aceleaşi vechi aberaţii: „avem tot ce ne trebuie”, „probele sunt sterile”, „nu i-a rezistat organismul”. Iadul e şi acum acolo, printre blocurile de pe Calea Griviţei, într-o clădire veche care trece drept spital. Sistemul contestă şi astăzi infecţiile. Minciunile îngroaşă numărul morţilor. Actul medical pendulează între diletantism şi tortură”.

Nu trece zi în care să nu simt vină, milă, ciudă şi durere. Mi-e dor de toţi şi mi-e dor de mine, cea de dinainte”, mai spune ea.

„Într-o zi, va fi bine. Într-o zi, am să zâmbesc întreg, fără fragmente de foc în inimă, fără cenuşă în suflet. Într-o zi, îi voi da groazei un sens. Voi face hărţi spre o lume mai bună din cicatricile care îmi împânzesc trupul cu desenele lor piezişe, făurite de flăcări”, este speranţa din sufletul Alexandrei.

Astăzi. de la ora 18.30, un lanţ al memoriei va fi organizat între Curtea de Apel Bucureşti şi clubul Colectiv.

“La 5 ani după Colectiv, un lanţ de incompetenţă şi corupţie încă ucide zi de zi în România. La 5 ani după Colectiv, un lanţ de aroganţă şi impostură încă ne îmbolnăveşte în loc să ne vindece în spitale. La 5 ani după Colectiv, un lanţ de nepăsare şi iresponsabilitate continuă nedreptatea în loc să pedepsească vinovaţii în justiţie. La 5 ani după Colectiv, cerem dreptate! Distanţaţi din 4 în 4 metri, vom face un lanţ al memoriei între Curtea De Apel Bucureşti şi clubul Colectiv” - este mesajul unor ONG-uri care organizează vineri, de la ora 18.30,”We’re not numbers. Colectiv 5 ani. Nu uităm!”.

În seara de 30 octombrie 2015, un incendiu de proporţii a izbucnit din cauza unor artificii în clubul Colectiv, unde formaţia Goodbye to Gravity susţinea un concert. În urma acestei tragedii au murit 64 de persoane.

Preşedintele Klaus Iohannis a depus, aastăzi, o coroană de flori în memoria victimelor de la Clubul Colectiv, la împlinirea a cinci ani de la tragedie. Şeful statului a promulgat, tot vineri, legea care prevede ca plata pentru tratamentul în ţară şi în străinătate al persoanelor implicate în tragedia de la clubul Colectiv, pe 30 octombrie 2015, să fie suportată din bugetul Ministerului Sănătăţii, pe toată durata vieţii acestora.

În dosarul "Colectiv", în decembrie 2019, Cristian Popescu Piedone, care a câştigat alegerile pentru Primăria Sectorului 5, a fost condamnat în primă instanţă la 8 ani şi 6 luni de închisoare iar cei trei patroni ai clubului au primit câte 11 ani şi 8 luni de detenţie. Au mai primit ani de închisoare patroana şi directorul firmei de artificii, pirotehniştii care au lucrat în club, pompierii care au mers în control la Colectiv dar şi funcţionari din Primărie. În prezent, dosarul se află la Curtea de Apel Bucureşti, fiind programate termene până la sfârşitul anului când ar putea fi luată o decizie finală, scrie news.ro.

Sursă foto: hotnews.ro

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233