dobroge.tv

Live

Condamnare în cazul armei furate dintr-o unitate militară din Mamaia

14 decembrie 2023
Publicitate

Soldatul căruia i s-ar fi furat arma pe 19 martie, anul trecut, dintr-o din Mamaia Sat a primit decizia definitivă a instanței, după ce în vară primise doi ani de închisoare cu suspendate. Magistrații Curții Militare de Apel București i-au admis apelul inculpatului și a decis să amâne aplicarea pedepsei pentru o perioadă de doi ani. Cu alte cuvinte, militarul nu va intra după gratii. Însă, va trebui să respecte mai multe măsuri de supraveghere și să facă muncă în folosul comunității.

În seara zilei de 19 martie 2022, toate autoritățile din Constanța au fost alertate: se anunțase că arma unui militar dintr-o unitate militară din Mamaia Sat ar fi fost furată de o persoană necunoscută. Odată cu arma, hoțul ar fi plecat și cu zeci de cartușe. S-au făcut filtre în tot județul, pe drumuri, iar oamenii au fost controlați inclusiv la intrările în mall-uri. Aceeași atmosferă a fost în întreaga țară.

Arma a fost găsită, miraculos, pe 5 iulie 2022, în apropierea unității, chiar de către cel căruia i-ar fi fost furată. Între timp, autoritățile au deschis și mai multe anchete. Soldatul a fost judecat la Tribunalul Militar Iași pentru infracțiunile de încălcarea consemnului și fals în declarații. Instanța l-a condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, dar bărbatul a făcut apel. Iar o decizie definitivă a fost dată de Curtea Militară de Apel București miercuri, pe 13 decembrie.

„Admite apelul formulat de inculpatul (…) stabilește pedeapsa de 1 an și 8 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de încălcarea consemnului (…) stabilește pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de fals în declarații (…) Contopește pedepsele în final stabilind în sarcina inculpatului pedeapsa rezultantă de 2 (doi) ani închisoare. Amână aplicarea pedepsei rezultante de 2 ani închisoare pe durata unui termen de supraveghere stabilit de 2 ani de la data pronunțării prezentei decizii”, se arată în minuta Curții Militare de Apel București.

Asta înseamnă că instanța a amânat aplicarea pedepsei de închisoare pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Cu alte cuvinte, militarul nu va intra după gratii dacă în această perioadă nu comite vreo infracțiune care s-ar putea solda cu o altă condamnare. Pe parcursul acestor doi ani, va trebui să respecte mai multe măsuri de supraveghere, cum ar fi:

  • să se prezinte la Serviciul de Probațiune de pe lângă Tribunalul Constanța,
  • să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa;
  • să anunțe schimbarea locului de muncă ori locuinței şi orice deplasare care depășește 5 zile, precum şi întoarcerea;
  • să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare în cadrul uneia dintre următoarele instituții, la alegerea consilierului de probațiune: Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” Constanța sau Serviciul Public de Asistență Socială Căminul pentru Persoane Vârstnice Constanța,
  • să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probațiune sau organizat în colaborare cu instituții din comunitate.

Judecat la Tribunalul Militar Iași a fost și comandantul pazei, care a primit în luna iulie o pedeapsă de 1 an și șase luni de închisoare cu suspendare. Decizia nu a fost definitivă, iar caporalul a avut posibilitatea să facă apel.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233