dobroge.tv

Live

Oradea, oraşul în care se poate

21 septembrie 2020
Publicitate

Oradea este de departe orașul care a arătat că schimbarea în bine ține de voință. De voința oamenilor și, cel mai important, a autorităților. Este un exemplu de bună practică și se pare că aici s-a găsit rețeta perfectă când vine vorba de dezvoltare. O spun locuitorii orașului, vizitatorii și, cel mai important, faptele. Municipiul de pe malul Crișului Repede a atras fonduri comunitare de sute de milioane de euro, iar banii au mers în proiecte de infrastructură rutieră, sănătate, educație, patrimoniu și nu numai. Oradea se poate mândri și cu 4 parcuri industriale, ce au adus în oraș investiții private de peste 400 de milioane de euro și mii de locuri de muncă.

Clădiri istorice, reabilitate, mijloace de transport public în comun moderne, spații verzi, poduri, pasaje, străzi asfalte, parcări, parcuri industriale, investiții în școli și spitale – sunt lucruri care îi fac pe oameni fericiți și mândri de locul în care trăiesc și care, bineînțeles, atrag turiștii ca un magnet. Oradea este municipiul din România care a dovedit că se poate și care poate și trebuie să fie luat drept exemplu de bună practică de orice oraș din țară și, de ce nu, și din străinătate. În localitatea de pe Crișul Repede s-a descoperit rețeta succesului când vine vorba de administrație și dezvoltare. Oamenii de acolo au făcut tot posibilul ca Oradea să fie apreciată și, totodată, invidiată pentru modul în care s-a transformat în ultimii ani.

„Nu o primărie schimbă un oraș, ci oamenii și antreprenorii de acolo, dar o primărie crează condiții ca oamenii să schimbe orașul mai repede sau mai lent. Asta e miza de fapt a unei primării - să fie un facilitator care să-i ajute pe oameni să își schimbe orașul și să-și îmbunătățească viața”, a declarat Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea.

Schimbarea orașului a fost posibilă prin atragerea de fonduri europene. Sute de milioane de euro din fonduri nerambursabile. 18 angajați ai Primăriei Oradea au muncit zi și noapte, de multe ori în timpul liber, pentru a pune pe hârtie proiecte eligibile care să dezvolte orașul. Astfel, Oradea a devenit oraşul românesc ce a atras cele mai multe fonduri europene pe cap de locuitor. Din 2008 și până în prezent au fost concretizate proiecte din diferite domenii, care să acopere nevoile comunității.

S-au luat decizii majore, care au dus la schimbarea totală a municipiului. Zona centrală a orașului a devenit astfel atractivă pentru investitori, locuitori și turiști.

Experții din Primăria Oradea pur și simplu „vânează” fondurile europene”. De pildă, la malul stâng al Crișului Repede se fac lucrări de restaurare, cu bani din Programul operațional Regional 2014-2020. Și unde te uiți în oraș este imposibil să nu vezi un proiect la care s-au investit și bani europeni, așa cum se întâmplă și în cazul unor monumente istorice din municipiu. Pasajul Vulturul Negru este un exemplu. Fără bani europeni, proiectele făcute în 10 ani în Oradea ar fi necesitat 3 decenii pentru materializare.

Investițiile aduc după ele dezvoltare, iar dezvoltarea înseamnă satisfacție în rândul cetățenilor. Și nu sunt puțini cei care au decis să se stabilească în Oradea datorită felului în care s-a transformat municipiul. Iar cei care s-au născut în orașul de pe Crișul Repede se mândresc cu locul natal.

În 2008, apare Agenția de Dezvoltare Locală Oradea. De atunci și până în prezent a reușit să înființeze 4 parcuri industriale, ce se întind pe o suprafață de peste 230 de hectare.

Mii de locuri de muncă, mai exact, ce provin de la aproximativ 100 de firme. La bugetul municipiului Oradea s-au adăugat, astfel, peste 400 de milioane de euro. Toți banii care vin de la aceste companii, fie prin taxe și impozite, fie prin vânzarea terenurilor, se duc spre alte investiții în municipiu.

În Oradea, contează fiecare cetățean și nevoile sale. Însă, mai mult de atât, administrația are în plan și un proiect pentru românii din afara țării: repatrierea orădenilor și realizarea unui cartier al diasporei. Astfel, oamenii care vor intenționa să se întoarcă acasă din străinătate se vor putea stabili la Oradea, însă nu înainte de a îndeplini o serie de reguli. Una dintre ele: să demonstreze că au locuit și lucrat cel puțin 5 ani dincolo de granițele țării. Dacă, odată pus în practică, proiectul se va dovedi unul de succes, ar putea fi extins.

„Vii cu o anumită mentalitate, orice s-ar spune, că trebuie să lucrezi, să fii competitiv, și această mentalitate nu poate decât să fie un plus, fie că ești angajator sau angajat”, a mai spus primarul municipiului Oradea.

Oradea este, de departe, cel mai bun exemplu de „Așa da!” din România. An de an se transformă și în permanență există proiecte care să asigure o dezvoltare continuă, armonioasă. Drumuri, pasaje, poduri, spații verzi, clădiri de patrimoniu și nu numai – sunt investiții care nu contenesc în orașul de pe malul Crișului Repede. Oradea - dovada vie că acolo unde există voință, curaj, ambiție și pricepere, totul este posibil. Chiar și în România!

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233