Live

Un nou scandal cauzat de școala online: declarațiile pe proprie răspundere, contestate de elevi și părinți

Declarațiile pe propria răspundere din învățământ stârnesc controverse. Pe de-o parte, există cadre didactice care nu vor să țină orele fără formularele semnate. De cealaltă parte, părinții și elevii sunt revoltați că li se îngrădește accesul la educație.
publicat pe 18 noiembrie 2020
Roxana Dumitrică

Școala online a cauzat un nou scandal. Părinții și elevii sunt revoltați, după ce unele cadre didactice nu au primit elevi la cursurile online, fără declarația pe propria răspundere semnată. Mai exact, prin acel formular, cadrele didactice cât și elevii și părinții „se obligă” să nu înregistreze sau distribuie orele online

Toți au completat. Ne dă la toți pe grup să lucrăm. Punem poze cu ce am făcut acasă”, spune o mămică.

Cei mai revoltați de această situație sunt elevii. Ei consideră că nimic nu ar trebui să oprească dreptul la educație, mai ales în aceste vremuri dificile.

Faptul că unor elevi din județul Constanța le este interzis accesul la orele online pe baza fapului că nu au semnat acea declarație pe proprie răspundere este în sine o încălcare a dreptului la educație și reprezintă o problemă enormă vis a vis la incluziunea din mediul educațional. Mai mult decât atât, Ministerul Educației și Cercetării a venit cu o completare vizând faptul că elevilor nu le poate fi interzis accesul la orele online dacă nu au semnat declarația”, declară David Niculae, vicepreședinte Consiliul Județean al Elevilor

Unii elevi consideră că această măsură este discriminatorie și doar cadrele didactice sunt avantajate de completarea formularelor.

Vorbim despre ceva public, de ore, de predare, de prezența mai multor participanți la această activitate. Dacă stăm și analizăm, ne dăm seama că declarația nu are niciun efect asupra elevilor, nespecificând intimitatea și protecția acestora, ci doar protejarea cadrelor didactice și a activității sale la clasă. Punem problema unei predări inadecvate, neprofesionale, unor injurii aduse elevului de către cadrul didactic. Ce facem în această situație?”, spune o elevă.

Și părinții sunt revoltați. Mai mult, ei consideră că orele ar trebui să fie publice, ca o măsură de prevenire a abuzurilor.

Învatamântul online ar trebui să fie public, astfel se pot evita abuzurile. Vor avea de suferit, vor avea lacune și, din păcate, pentru un motiv neîntemeiat”, spune Mariana Dumitru, părinte.

Cadrele didactice, însă văd declarațiile ca pe o măsură de siguranță dată de Minister, iar unde-i lege, nu-i tocmeală.

Aceste declarații s-au solicitat în baza legislației privind gestionarea datelor personale în așa fel încât să avem garanția că toți participanții la procesul de învățământ online își exprimă acordul”, declară Vasile Nicoară, director Colegiu Național „Mircea cel Bătrân”

La sfârșitul lunii octombrie, Ministerul Educației și Cercetării a lansat două declarații pe proprie răspundere pentru elevi, părinți și cadrele didactice. Pe 12 noiembrie Federația Națională a Asociațiilor de Părinți a solicitat printr-o cerere oficială Ministerului eliminarea acestor declarații pe propria răspundere, arătând că încalcă dreptul la educație al elevilor.

Fii primul care scrie un comentariu!
NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Nu sunt admise atacurile la persoană, discriminarea de orice tip, limbajul vulgar, postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme este sancționată cu ştergerea imediată a comentariului!

Mai multe

Mesajul de încurajare al unei profesoare din Constanța, pentru elevii săi: „Dragul meu elev, nu lăsa garda jos și va fi bine!”

O profesoară din Constanța a încercat să le explice, într-un mod inedit, elevilor săi cum este să fi „profesor...

Studenții constănţeni cer reducerea taxei de școlarizare

Raluca este studentă în anul al III-lea la Facultatea de Științe Economice. Și-ar dori ca taxa anuală de studii...

O profesoară nu va mai avea voie să predea după ce și-a umilit studenții: „Ăștia sunt foarte proști sau foarte răi”. VIDEO

O profesoară de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti nu va mai putea preda cel...

CONSTANŢA. Mii de elevi nu au dispozitivele necesare pentru a învăţa online

Aproximativ 7.000 de elevi din 174 de unităţi de învăţământ din judeţul Constanţa, dintre cele 500, nu au...

Toate şcolile din oraşul Constanţa trec în sistem online, pentru 30 de zile - comunicatul IŞJ Constanţa

Începând cu data de astăzi, toate unitățile de învățământ preuniversitar din județul Constanța vor adopta...

Școala online, un test dificil pentru elevii constănțeni

Școala online a revenit ca alternativă pentru predarea obișnuită în toată țara. Această măsură nu este...

Ministrul Educației: Elevii nu vor mai susţine tezele în acest an şcolar - cu ce vor fi înlocuite acestea

Ministrul Educaţiei a anunțat în această dimineață că elevii nu vor mai susține tezele în anul școlar...

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233