Live

Şcolile constănţene sunt pregătite pentru redeschidere. ''Dacă condițiile permit, optăm pentru școala normală''

Unitățile de învățământ sunt pregătite să-i primească pe școlari și preșcolari în clase. Majoritatea școlilor din oraș au luat deja toate măsurile necesare pentru redeschidere: s-au făcut dezinfecții și s-au achiziționat materiale igienico-sanitare. Elevii sunt nerăbdători și vor să se reîntoarcă la școală din 8 februarie, momentul stabilit de autorități.
Publicat pe 18 ianuarie 2021

Mai sunt câteva zile până la începutul lunii februarie și de posibilul moment al redeschiderii școlilor. Unitățile de învățământ sunt pregătite pentru oricare dintre cele trei scenarii, spun directorii acestora.

"Bineînțeles. Noi am luat încă din toamnă toate măsurile posibile si necesare. Avem distanțare fizică în clase, toate băncile sunt dispuse în așa fel încât să fie cel puțin un metru între elevi, apoi pupitrele profesorilor sunt prevăzute cu apărători în așa fel încât cei care stau în față să interacționeze cât mai puțin. Avem personalul de serviciu bine instruit și cadrele didactice, cu toții asigurăm igiena necesară, avem materialele necesare dezinfectării achiziționate cu garanție până în luna iunie, deci suntem pregătiți în orice moment să reluăm cursurile", a declarat Vasile Nicoară, director CNMB Constanța.

"Școala s-a pregătit pentru redeschiderea cursurilor, cel puțin pentru cei de-a XII-a, care, presupun că ei vor intra primii în școală. S-a dezinfectat școala, avem materiale sanitare, materiale igienice, măști, mănuși. Cel puțin pentru primele trei luni ne-am asigurat cu un stoc suficient de materiale", a declarat Claudia Niţu, directorul Liceulului Energetic Constanța.

Unitățile de învățământ dispun de materialele igienico-sanitare necesare pentru a susține ore în format fizic, însă așteaptă noi precizări în ceea ce privește organizarea, în funcție de incidența cazurilor din municipiu la data începerii cursurilor.

"Dacă condițiile permit, optăm pentru școala normală. Acum să vedem, de la situație la situație. În cazul în care incidența îmbolnăvirii e încă ridicată, vom începe probabil cu clasele terminale, cu a VIII-a și a XII-a. Dacă se diminuează puternic valorile acestui indicator, atunci putem primi toți elevii", a precizat Vasile Nicoară, director CNMB Constanța.

Și elevii sunt optimiști în ceea ce privește redeschiderea școlilor. Robert este elev în clasa a X-a la un liceu din oraș. Este nerăbdător să se întoarcă în bancă și să își revadă colegii.

"Mie mi se pare o idee foarte bună. Înveți complet diferit într-un mediu școlar față de acasă. Mulți copii poate nu au reușit să își creeze acasă un mediu în care să nu fie distrași de la materii, plus că la școală e vorba de socializare. Anii de liceu sunt foarte importanți pentru caracterul și pentru felul în care cresc și evoluează oamenii", a spus Robert.

Reprezentanții elevilor spun că decizia întoarcerii la școală era aștepatată de mult, în condițiile în care cursurile online s-au dovedit a fi nefuncționale, mai ales pentru elevii care nu au avut acces nici la dispozitive, nici la conexiune la internet.

"Chiar și pentru noi care avem acces la un laptop sau o tabletă, nu se desfășoară cursurile așa cum ar trebui și clar avem mai multe șanse să recuperăm materia pierdută dacă ne întoarcem fizic la școală", a spus Sabina Spătariu, președintele Asociației Elevilor Constanța.

Aceștia speră că se vor putea întoarce în bănci într-un număr cât mai mare, dacă situația epidemiologică va permite acest lucru.

19 ianuarie 2021 - 03:59
Je
Serios??!!Si distantarea elevilor cum se va face?Sau acum nu mai este necesara?
NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Nu sunt admise atacurile la persoană, discriminarea de orice tip, limbajul vulgar, postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme este sancționată cu ştergerea imediată a comentariului!

Mai multe

Proiect informativ pentru tineri, lansat de echipa Constanța - Capitala Tineretului: podcast-uri despre educație financiară, juridică, bullying și educație sexuală

Echipa Constanța – Capitala Tineretului din România 2021-2022 lansează amplul proiect de informare a tinerilor pe...

Modelele de subiecte pentru evaluarea națională și bacalaureat, inaccesibile pentru unii elevi

Aida este elevă în clasa a douăsprezecea. În curând va susține examenul maturității, pentru care s-a pregătit...

Ministrul Educaţiei: Astăzi se va anunţa decizia de organizare a centrelor prioritare pentru vaccinarea personalului din învăţământ

În cursul acestei zile va fi anunţată cel mai probabil decizia de organizare a centrelor prioritare pentru...

Noi controverse în sistemul educaţional: semestrele noului an școlar vor fi inegale. Părerile despre acest subiect sunt împărțite

Controversele nu par să părăsească nici anul școlar care urmează să vină. Acesta va începe, cel mai probabil,...

JUDEȚUL CONSTANȚA. 33 unități de învățământ își schimbă scenariul de funcționare: LISTA COMPLETĂ

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a votat luni, 22 februarie, Hotărârea numărul 20, care prevede...

Protocolul de testare rapidă a fost trimis în școli și licee: elevii și profesorii din Constanța pot fi testați în sălile special amenajate

Protocolul de testare rapidă a elevilor a fost trimis de Ministerul Sănătății școlilor abia ieri, 18 februarie,...

JUDEȚUL CONSTANȚA. 27 unități de învățământ își schimbă scenariul de funcționare: LISTA COMPLETĂ

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a votat vineri, 19 februarie, Hotărârea numărul 18, care prevede...

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233