Live

Protocolul de testare rapidă a fost trimis în școli și licee: elevii și profesorii din Constanța pot fi testați în sălile special amenajate

Protocolul de testare rapidă a elevilor și profesorilor a ajuns în școlile și liceele din Constanța, în cursul zilei de ieri, la 10 zile de la reluarea cursurilor în format fizic. Documentul oficial prevede două scenarii, pentru elevi și profesori. De la testare sunt exceptați cei vaccinați complet și cei care au trecut prin boală în urmă cu maximum trei luni.
Publicat pe 19 februarie 2021

Protocolul de testare rapidă a elevilor a fost trimis de Ministerul Sănătății școlilor abia ieri, 18 februarie, la 10 zile de la reluarea cursurilor în format fizic. Directorii unităților de învățământ de la malul mării s-au pregătit și au amenajat locații speciale pentru ca testarea rapidă să fie efectuată în cele mai sigure condiții.

Spre exemplu, la Colegiul Național Mihai Eminescu din Constanța, reprezentanții colegiului au transformat sala de aerobic, în izolator. Patul a fost improvizat din paleții pe care sportivele își făceau antrenamentele înainte de pandemie. S-au amenajat dulapuri sterile în care sunt depozitate măștile, mănușile și dezinfectanții.

Am solicitat totuși și acordul părinților, chiar dacă vorbim de elevi majori. I-am întrebat dacă ar vrea să fie de față în momentul în care este posibil să fie testați copiii lor”, a declarat Bianca Ibadula, director Colegiul Național Mihai Eminescu Constanța.

Bianca Condruț are 18 ani și este elevă în clasa a 12-a la Colegiul Național Mihai Eminescu din Constanța. Este pasionată de științe ale naturii. Testarea direct în liceu îi aduce siguranță și are mai multă încredere.

Suntem recunoscători că s-a luat această măsură și sperăm să nu fie nevoie să ne testăm, să cazuri. Sperăm să stăm cât mai mult la liceu pentru că noi suntem în an terminal și să ne petrecem cât mai mult timp împreună”, spune Bianca, elevă.

Sincer mă simt mai în siguranță. Este mult mai ușor să aflăm cine este bolnav și în cazul acesta putem lua măsuri mult mai repede”, spune o elevă.

Elevii vor fi testate numai dacă prezintă unul dintre simptomele infectării cu SARS-CoV-2. Sunt exceptați de la testare cei vaccinați complet și cei care au trecut prin boală în urmă cu maximum trei luni.

Elevii și profesorii care au intrat în contact direct cu una dintre persoanele care a ieșit pozitivă la SARS-CoV-2 va fi testată cu același test rapid sub supravegherea unui reprezentant al unității de învățământ.

Testul rapid include toate componentele necesare pentru a fi efectuat. Elevii și cadrele didactice nu au voie să mănânce sau să bea apă înainte cu patru ore de a fi testate, tocmai din acest motiv este indicat să fie prelevat la prima oră a dimineții.

Avem o clasă de a VII-a, șase clase de a XII-a și dintre aceștia, 30% s-au arătat interesați de testare”, a mai declarat Biana Ibadula, director Colegiul Național Mihai Eminescu Constanța.

Un studiu realizat de un ONG din Statele Unite estimează că testarea săptămânală a elevilor și profesorilor poate reduce cu 50% infectările la nivelul unităților de învățământ.

Fii primul care scrie un comentariu!
NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Nu sunt admise atacurile la persoană, discriminarea de orice tip, limbajul vulgar, postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme este sancționată cu ştergerea imediată a comentariului!

Mai multe

Sorin Cîmpeanu: Vom insista ca elevii din clasele a VIII-a şi a XII-a să meargă la şcoală şi în scenariul roşu

Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a anunţat sâmbătă seară, 27 februarie, la Realitatea PLUS, că va propune ca...

Consiliul Naţional al Elevilor nu este de acord ca cei din clasele a VIII-a şi a XII-a să meargă fizic la şcoală în scenariul roșu

Consiliul Naţional al Elevilor dezaprobă ideea prezentată de Sorin Cîmpeanu de a impune obligativitatea elevilor...

Ministrul Educaţiei: Programa pentru examenele naţionale ar trebui să fie mult mai flexibilă pentru a putea fi adaptată aspirațiilor fiecărui elev

Programa pentru examenele naționale din 2021 (Evaluare Națională și Bacalaureat) a fost modificată, fiind...

Polițiștii constănțeni, discuții despre discriminare desfășurate în școli și centre de plasament

Polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ Constanța au desfășurat în...

Programul „Școala după școală”, destinat elevilor care nu au putut participa la orele online: înscrierile se fac până pe 3 martie

Orele suplimentare nu sunt destinate tuturor elevilor, ci pot beneficia doar școlarii până în clasa a VIII-a...

Proiect informativ pentru tineri, lansat de echipa Constanța - Capitala Tineretului: podcast-uri despre educație financiară, juridică, bullying și educație sexuală

Echipa Constanța – Capitala Tineretului din România 2021-2022 lansează amplul proiect de informare a tinerilor pe...

Modelele de subiecte pentru evaluarea națională și bacalaureat, inaccesibile pentru unii elevi

Aida este elevă în clasa a douăsprezecea. În curând va susține examenul maturității, pentru care s-a pregătit...

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233