Live

De la opțional, la obligatoriu: materia „Educație pentru sănătate” s-ar putea regăsi în orarele tuturor copiilor

Cum să aibă un stil de viață sănătos - Asta învață copiii la liceul. Însă nu ca materie obligatorie, ci doar opțională. Ceea ce înseamnă că tinerii pot alege sau nu să studieze modul în care se pot proteja. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, consideră că elevii au nevoie de ore de educație sexuală în unitățile de învățământ. O arată și cifrele. România se află pe locul doi în Europa într-un clasament al mamelor adolescente.

Facem sau nu educație sexuală? Este un subiect care a fost dezbătut de nenumărate ori de guvernanți. Însă pentru ca ea să devină obligatorie, în vara anului trecut, părinții au fost puși să semneze. Între timp, materia a fost inclusă în planurile-cadru pentru licee.

Cu siguranţă este nevoie de educaţie sexuală, există şi în acest moment în cadrul disciplinei Educaţie pentru sănătate care este însă o disciplină opţională, urmată de un număr relativ redus de elevi”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în cadrul unei emisiuni.

Ora de Educație pentru sănătate este extrem de importantă, cred autoritățile. Elevii nu doar că sunt informați corect de specialiști, dar ei învață și recunoască și să evite abuzurile.

Andrei este clasa a XI-a la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”. În cadrul unității de învățământ, materia „educație pentru sănătate” este opțională. Această disciplină nu se regăsește însă în orarul său.

Mi se pare ceva bun de adăugat în programă, mai ales în perioada aceasta cu pandemia, o Educație Sanitară ar fi importantă. În special atâta timp cât nu se elimină alte subiecte importante”, spune Andrei.

Fiecare copil, adolescent sau tânăr are dreptul de a fi educat într-o școală care să promoveze sănătatea. Mai ales că acestea sunt perioade de asimilare masive, de formare a unor atitudini și aptitudine care în timp se vor transforma în instrumente pentru tot restul vieții.

Este un opțional agreat de elevi, căutat, dorit, ales. Pentru că le oferă cunoștințe legate de ceea ce înseamnă calitatea vieții, sănătate, alimentație, comportamentul sanogen în general. Are și noțiuni legate de educație sexuală, educație sanitară”, a declarat Loredana Tănase, director adjunct Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța.

Educația sexuală cred că este un subiect destul de sensibil la noi în țară, având în vedere toate cazurile de avort și sarcini la vârste tinere”, spune Andrei.

A fost foarte folositoare. Consider că este o materie care ar trebui să se introducă la toate clasele. Ne învață să înțelegem ce se întâmplă. Trebuie să ne protejăm întotdeauna de pericole”, spune o elevă.

Unitatea de învățământ ar trebui să devină locul central în care accesul la sănătate să fie facilitate prin educație.

Sunt alocate și conținuturi legate de educația sexuală. Eu știu că de câte ori am abordat aceste teme în discuțiile cu elevi de liceu, pentru că am lucrat doar cu elevi de liceu, pot să fac o comparație și să spun că în prezent adolescenții sunt mult mai bine informați decât în perioade de acum cinci, 10, 15 ani. O parte din familii consideră că le aparține acest mod de instruire a copiilor, în ceea ce privește Educația pentru Sănătate și că reușesc să acopere tot ce ar trebui să știe”, a mai declarat Loredana Tănase, director adjunct Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța.

Consider că părinții încă au rămas pe vremuri din trecut și ar trebui să se dezvolte un pic mentalitatea. De-asta noi nici nu evoluăm ca țară”, spune o elevă.

În concluzie, materia educație sexuală ar putea deveni obligatorie, iar necesitatea ei în școli este imperios necesară. Mai ales, dacă ne uităm și la statistici. Potrivit unui studiu realizat în România, în 2019, țara noastră ocupă locul doi în Europa într-un clasament al mamelor adolescente cu peste 16.600 de cazuri noi.

Fii primul care scrie un comentariu!
NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Nu sunt admise atacurile la persoană, discriminarea de orice tip, limbajul vulgar, postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme este sancționată cu ştergerea imediată a comentariului!

Mai multe

CONSTANŢA. Rezultatele la simularea Evaluării Naţionale 2021: un singur 10 la Limba Română, 52 de elevi au luat 10 la Matematică

În perioada 29 -31 martie 2021, peste 4500 de elevi constănțeni de clasa a VIII-a au susținut probele de simulare...

Vaccinarea profesorilor ar putea fi o condiție pentru a preda fizic în sala de clasă: este varianta luată în calcul de ministrul Educației

Vaccinarea iscă iar controverse. Profesorii sunt nemulțumiți și nu sunt de acord cu obligativitatea imunizării....

Domnul Prof. John van der Oost a susținut Cursul inaugural al Seriei de Cursuri ale Rețelei Universităților de la Marea Neagră pe tema „creșterii albastre”

La data de 8 aprilie 2021, s-a desfășurat Cursul susținut de domnul Prof. John Van der Oost, intitulat „Sisteme...

O nouă serie de simulări pentru elevii de clasa VIII-a: aceștia au susținut proba la Limba și literatura română

Elevii constănțeni au trecut din nou prin emoțiile simulărilor. Miercuri dimineață, școlarii de clasa a VIII-a...

Ministerul Educaţiei va propune extinderea programului de ore remediale pe parcursul întregului an şcolar 2021-2022

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţă că programul de recuperare a cursurilor pierdute în perioada de...

Cîmpeanu: „Colegii cadre didactice care nu sunt vaccinate vor preda online, chiar dacă în școala respectivă vor fi activități cu prezență fizică”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, marți, că vaccinarea este un act voluntar, dar și de...

Elevii din clasele terminale de gimnaziu şi liceu reîncep cursurile online

Elevii din clasele terminale de gimnaziu şi liceu vor reîncepe luni cursurile online ale semestrului al doilea.Pentru...

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233