Live

TINERI CU CARE NE MÂNDRIM

Elevii constănțeni, pe podium la NASA: au câștigat locul al doilea la un concurs ce presupunea proiecte de curățare a deșeurilor din spațiu

O echipă de cercetare formată din elevi de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” și de la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Constanța a câștigat locul doi la un concurs organizat de NASA. Tinerii au prezentat un proiect de curățare a orbitei Pământului de gunoaiele spațiale. Constănțenii au uimit juriul Americii cu soluția propusă: drone controlate cibernetic care să adune toate resturile de sateliți și rachete și să le recicleze într-o Bază Lunară sub supraveghere umană. Au luat locul doi, dar promit ca anul viitor să vina cu trofeul concursului acasă.

Zeci de mii de bucăți de sateliți, rachete și alte vehicule spațiele orbitează în jurul planetei și pun în pericol echipamentele aflate încă în stare de funcționare sau viitoarele lansări. Elevii din Constanța au gândit un sistem format din drone cibernetice care culeg fiecare bucată de oțel și o transportă la o stație de reciclare de pe Lună. Fiecare detaliu a fost gândit separat.

Avem trei tipuri de drone și ne-am ocupat de misiunile fiecăreia și de modul în care sunt construite”, a declarat Mădălina Diaconesu, elevă.

Eu m-am ocupat de nava de transport care transportă cargo, adică hidrogenul lichid și oamenii necesari pentru Baza Lunară. Care folosește motoarele inovative nucleare, iar colega mea s-a ocupat de partea de life support”, a declarat Alina Cupcea, elevă.

Noi două ne-am ocupat de baza Lunară și fabrica de pe Lună care asigură resursele pentru toate operațiunile”, a declarat Elena Gargara, elevă.

Studiile NASA arată că în acest moment sunt 30.000 de gunoaie în spațiu cu diametru mai mare de 10 cm. Strângerea lor va dura câțiva ani buni. Orice proiect se-ntinde în timp cu echipaje umane care trebuie să stea în condițiile vitrege din spațiu să lucreze, să trăiască și să se odihnească. Sunt probleme mari care cer soluții separate.

Mai ales în principal apă, fiind în spațiu, nu avem unde să preluăm apă și am zis să ne ajutăm de Lună, să spargem gheață de pe Lună că avem baza la Popul Sud al Lunii”, a declarat Maria Pătrașcu, elevă.

Eu m-am ocupat mai mult de partea de dietă pentru oameni. Evident că nu aveau carne pentru că nu aveau de unde, dar ne-am folosit de un sistem acvaponic, ca să zic așa, ca să putem să le dăm pești și plante”, a declarat Alexia Niculiță, elevă.

Putem crește spanac, castraveți, căpșuni și chiar și pepene galben”, a declarat Maria Bodea, elevă.

Baza Lunară a fost proiectată tot de adolescenții din Constanța. La ea au lucrat cel mai mult.

Am avut de făcut niște camere care să fie ușor de adaptat la mediul de acolo pentru că oamenii au nevoie de mai mult spațiu”, a declarat Riana Mazilu, elevă.

Cam fiecare om ar trebui să aibă undeva la 30 de metri pătrați de spațiu și camerele au fost de două tipuri: pentru două persoane și pentru patru persoane”, a declarat Maria Balcan, elevă.

A durat șase luni proiectul, cred că este o durată medie pentru acest tip de proiect”, a declarat Vladimir Petrescu, elev.

Cel mai greu mi s-a părut să venim cu o idee bună deoarece multe idei au fost deja consumate”, a declarat Tiberiu Popescu, elev.

Super-echipa de științe de la cele două licee din Constanța a cucerit Locul 2 pe podium la NASA.

Sperăm la anul să fie și mai bine, mai ales că s-au obișnuit ca și echipă. Deja au idei pentru următorul proiect. Deocamdată le țin pentru ei, ideile”, a declarat prof. Adrian Nicolescu, coordonator proiect Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța.

La competiţie au participat anul acesta peste 6.800 de elevi din 22 ţări. India, de pildă, a avut competitori foarte buni, sunt de părere elevii constănțeni.

Sunt destul de multe echipe care vin acolo, poate și America”, a declarat Andrei Culerda, elev.

Concursul s-a desfășurat online din cauza pandemiei.

Fii primul care scrie un comentariu!
NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Nu sunt admise atacurile la persoană, discriminarea de orice tip, limbajul vulgar, postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme este sancționată cu ştergerea imediată a comentariului!

Mai multe

CONSTANŢA. Rezultatele la simularea Evaluării Naţionale 2021: un singur 10 la Limba Română, 52 de elevi au luat 10 la Matematică

În perioada 29 -31 martie 2021, peste 4500 de elevi constănțeni de clasa a VIII-a au susținut probele de simulare...

Vaccinarea profesorilor ar putea fi o condiție pentru a preda fizic în sala de clasă: este varianta luată în calcul de ministrul Educației

Vaccinarea iscă iar controverse. Profesorii sunt nemulțumiți și nu sunt de acord cu obligativitatea imunizării....

Domnul Prof. John van der Oost a susținut Cursul inaugural al Seriei de Cursuri ale Rețelei Universităților de la Marea Neagră pe tema „creșterii albastre”

La data de 8 aprilie 2021, s-a desfășurat Cursul susținut de domnul Prof. John Van der Oost, intitulat „Sisteme...

O nouă serie de simulări pentru elevii de clasa VIII-a: aceștia au susținut proba la Limba și literatura română

Elevii constănțeni au trecut din nou prin emoțiile simulărilor. Miercuri dimineață, școlarii de clasa a VIII-a...

Ministerul Educaţiei va propune extinderea programului de ore remediale pe parcursul întregului an şcolar 2021-2022

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţă că programul de recuperare a cursurilor pierdute în perioada de...

Cîmpeanu: „Colegii cadre didactice care nu sunt vaccinate vor preda online, chiar dacă în școala respectivă vor fi activități cu prezență fizică”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, marți, că vaccinarea este un act voluntar, dar și de...

Elevii din clasele terminale de gimnaziu şi liceu reîncep cursurile online

Elevii din clasele terminale de gimnaziu şi liceu vor reîncepe luni cursurile online ale semestrului al doilea.Pentru...

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233