Live

Oportunități de studii în străinătate pentru elevii constănțeni: zeci de copii s-au prezentat la Târgul Universitar

Numărul elevilor constănțeni care vor să studieze în străinătate este mai mic decât în 2019, din cauza pandemiei de coronavirus. Este declarația consultanților în educație care au venit zilele acestea la Constanța și au organizat un târg al universităților. Zeci de elevi au venit să se intereseze de noile oferte. După ieșirea din Uniunea Europeană, Marea Britanie nu mai este în topul preferințelor tinerilor. Olanda prezintă de data aceasta interes în rândul viitorilor studenți care își doresc să studieze în afară.

Ariana și Iuliu Bobârnac sunt frați gemeni și studiază la Colegiul Național Mircea cel Bătrân din Constanța. Chiar dacă sunt clasa a IX-a, cei doi se gândesc încă de pe acum la un viitor sigur și o carieră de succes. Pentru asta au apelat la consultanți în educație.

Ariana Bobârnac: Mă gândeam să studiez în străinătate, mai exact în Olanda, Marea Britanie sau SUA.

Reporter: De ce?

Ariana Bobârnac: Pentru că, evident, învățământul este mult mai bun. În timp ce facultățile din România se bazează mai mult pe teorie și mai puțin pe practică, universitățile din afară chiar ne dau oportunitatea să vedem cu ce se lucrează în domeniu.

Iuliu Bobârnac: Vreau să-mi definitivez situația legată de învățământul superior. Am avut această idee încă din clasa a V-a. Aș dori să urmez ceva în matematică sau programare. SUA este evident, mai departe decât Marea Britanie sau Olanda și ideea de cultură și cum m-aș adapta. Și din acest motiv mi-a explicat cam care erau diferențele, cam ce mi-ar fi plăcut mie, ce nu mi-ar fi plăcut și am decis că cea mai bună metodă ar fi ori Olanda, ori Marea Britanie. Deși în Marea Britanie, costurile sunt puțin mai mari pe taxa de școlarizare pentru că a ieșit din UE.

Reporter: Așadar, Olanda este o opțiune.

Iuliu Bobârnac: Da, Olanda este o opțiune.

Constanța are olimpici admiși la universități de top din Marea Britanie, însă șansa unora scade din cauza costurilor foarte mari. Este și cazul Antoniei Pănescu, elevă la liceul Teoretic Ovidius din Constanța și multiplu medaliată la olimpiadele naționale. Aceasta a obținut o bursă unică la Universitatea Oxford, însă nu este suficientă.

Am aplicat pentru bursa Palgrave Brown Scholarship oferită de Universitatea Oxford unui singur student în tot anul și am câștigat-o. Și această bursă va oferi 13.000 de lire pe an pentru a-mi acoperi costurile de trai, însă pe lângă această bursă de 13.000 de lire, eu voi mai avea de acoperit costuri în valoare de 37.000 de lire pe an, care reprezintă taxa de școlarizare”, a mai declarat Antonia Pănescu, elevă admisă la Universitatea Oxford.

Marea Britanie însă nu se mai află ca în alți ani în topul preferințelor tinerilor. Taxele mult prea mari, îi fac pe elevii constănțeni să se orienteze spre țări precum Olanda sau Danemarca.

Cele mai populare destinații de studiu ale copiilor la momentul actual sunt Marea Britanie, Olanda și Danemarca. În Marea Britanie, odată cu BrExit-ul, bineînțeles că au crescut puțin taxele. Și universitățile oferă burse pentru copii, ca atunci când scazi bursa din taxa inițială să se ajungă la vechea taxă de 9.250 de lire. În schimb, în Olanda taxele sunt ceva mai mici, și anume 2.164 de euro, iar în anul I se plătește taxa la jumătate, aducă undeva la 1.000 de euro. Practic, taxele sunt undeva ca și în România”, a declarat Eliza Iosif, consultant educațional.

Motivele pentru care majoritatea elevilor vor să studieze la o universitate din străinătate, sunt: dotările pe care acestea le au, programele diverse pe care le oferă dar și oportunitățile de angajare după absolvire.

Salarii mai mari, oamenii mult mai drăguți și mai respectuoși și mai multe oportunități. Poți să mergi în mai multe direcții. Dacă vreau să dau pe Anomalii Genetice, aici nu prea am ce să aleg”, spune o elevă.

În ceea ce privește universitățile de stat de la noi, un lucru un minus, spre deosebire de cele din afară, este că nu se poate face un internship. Copiii nu pot pleca în afară la practică, ceea ce, spre exemplu, universitățile, cu precădere cele din Olanda, de applied sciences, oferă acest program. Copiii de acolo pleacă din timpul studiilor de licență care atestă că ei deja au un an de experiență în domeniul respectiv și va reprezenta un mare avantaj acel certificat când ei vor dori să se angajeze”, a mai declarat Eliza Iosif, consultant educațional.

Ofertele au fost prezentate în cadrul Târgului Universitar care a avut loc joi într-un mall din centrul orașului Constanța.

Fii primul care scrie un comentariu!
NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Nu sunt admise atacurile la persoană, discriminarea de orice tip, limbajul vulgar, postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme este sancționată cu ştergerea imediată a comentariului!

Mai multe

evaluare-nationala-2021-calendarul-complet-cum-se-pot-depune-contestatiile-si-ce-reguli-trebuie-sa-respecte-elevii

EVALUARE NAȚIONALĂ 2021. Calendarul complet, cum se pot depune contestaţiile şi ce reguli trebuie să respecte elevii

Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a (EN VIII 2021) se va desfășura în perioada 22 iunie – 4...

peste-4800-de-elevi-constanteni-sustin-marti-proba-la-limba-si-literatura-romana

Peste 4.800 de elevi constănțeni susțin marți proba la Limba și literatura română

4.864 de elevi de clasa a VIII-a sunt așteptați în bănci marți, când va avea loc prima probă, cea la Limba și...

sorin-cimpeanu-rezultatele-de-la-evaluarea-nationala-vor-fi-afectate-de-caracterul-atipic-al-acestui-an

Sorin Cîmpeanu: Rezultatele de la Evaluarea Națională vor fi afectate de caracterul atipic al acestui an

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că Evaluarea Naţională care începe marţi este un moment de...

evaluare-nationala-2021-peste-4800-de-elevi-constanteni-sustin-marti-proba-de-limba-si-literatura-romana

EVALUARE NAȚIONALĂ 2021. Peste 4.800 de elevi constănțeni susțin marți proba de Limba și literatura română

Marți, 22 iunie, debutează examenul de Evaluare Națională pentru absolvenții de clasa a VIII-a cu proba scrisă la...

sorin-cimpeanu-programa-de-educatie-sexuala-inclusa-in-cea-de-educatie-sanitara-este-foarte-buna

Sorin Cîmpeanu: Programa de educaţie sexuală, inclusă în cea de educaţie sanitară, este foarte bună

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirmă că actuala programă de educaţie sanitară, care să includă şi...

sorin-cimpeanu-34000-de-elevi-inmatriculati-in-anul-scolar-2020-2021-in-clasa-a-xiia-nu-sunt-inscrisi-la-bacalaureat

Sorin Cîmpeanu: 34.000 de elevi înmatriculaţi în anul şcolar 2020 - 2021 în clasa a XII-a nu sunt înscrişi la Bacalaureat

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că 34.000 de absolvenţi de liceu din acest an, nu s-au înscris la...

ministrul-educatiei-e-nevoie-de-educatie-sexuala

Ministrul Educaţiei: E nevoie de educaţie sexuală

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, afirmă că este nevoie de educaţie sexuală, dar şi de educaţie parentală,...

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233