dobroge.tv

Live

Din semestrul II, elevii vor primi burse mai mari, dar prea mici în comparație cu nevoile și cheltuielile lor

08 octombrie 2021
Publicitate

Demersurile ce prevăd mărirea burselor pentru elevi continuă cu pași repezi. Aceștia vor putea beneficia, începând din semestrul II, de ajutoare financiare suplimentare, în funcție de performanțele și meritele școlare. Pentru a-i împăca pe tineri, bugetele vor fi mărite cu scopul de a-i diferenția pe copiii silitori de cei mai puțin dornici de a obține note maxime. Totuși, sumele alocate încă nu acoperă toate nevoile și cheltuielile acestora, susțin reprezentanții elevilor.

Deși pandemia le-a îngrădit dreptul de a participa fizic la ore, elevii nu s-au descurajat. Mulți dintre ei au continuat să obțină performanțe și să își depășească chiar propriile așteptări. Acum însă, întorși în bănci, aceștia vor să fie răsplătiți în continuare pentru rezultatele școlare.

Mai mult, tinerii au cerut bugete mai mari care să îi diferențieze și să-i încurajeze. În prezent, la nivelul Guvernului, propunerile arată astfel: bursa de performanță- 500 lei, bursa de merit - 200 lei, iar bursa de studiu - 150 lei.

„Astfel, bursele de performanţă cresc de cinci ori, bursele de merit se dublează, bursele de studiu au înregitsrat o creştere cu 50%, d ela 100 de lei la 150 de lei/elev”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

În semestrul II, elevii se pot bucura de burse în cuantumuri diferite, în funcţie de performanţele şi notele acestora de la şcoală.

Bugetul alocat burselor pentru ajutor social a fost regândit, la nivelul Guvernului, cu scopul de a încuraja elevii din mediile defavorizate să nu renunțe la educație.

„Bursele de ajutor social, înţelegând nevoia de sprijin, au fost dublate la nivelul cuantumului minim, de la 100 de lei la 200 de lei”, a precizat ministrul Educației.

Cu toate acestea, tinerii s-au arătat nemulțumiți de bugetele alocate și le consideră mult prea mici în comparație cu nevoile și cheltuielile lor.

„Considerăm că bursa socială ar trebui să fie la cel puţin acelaşi cuantum ca bursa de performanţă, suma propusă este de 500 de lei. Este o măsură care poate duce la combaterea abandonului şcolar”, a spus Ariana Dudună, președintele Asociației Elevilor din Constanța.

O altă discuție care a stârnit nemulțumiri în rândul elevilor s-a rezumat la bursa de merit și cerințele pe care aceștia trebuie să le îndeplinească pentru a beneficia de ajutorul financiar.

„Am văzut declaraţiile ministrului în ceea ce priveşte saltul de la 8,50 la 8,90 pentru bursa de merit şi vom participa în continuare la negocieri alături de Ministerul Educaţiei să vedem care este varianta cea mai echitabilă pentru elevi”, a spus Silviu Morcan, președintele Consiliului Național al Elevilor.

„Argumentele aduse de ministrul Educaţiei în acest sens fac referire la şcoala online, faptul că notele au fost distorţionate, însă această modificare este una permanentă până când se dă un alt ordin”, a precizat Ariana Dudună.

La nivelul municipiului, în prezent, bugetele alocate anumitor categorii de burse au fost mai mari în comparație cu cele stabilite la nivel național.

„Spre exemplu, bursa de performanţă care urmează să fie stabilită la 500 de lei, la Constanţa este deja în valoare de 1.000 de lei”, a declarat Alin Vintilă, consilier comunicare în cadrul Primăriei Constanța.

Elevii constănțeni ar urma să primească banii promiși abia din semestrul al II-lea.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233