dobroge.tv

Live

CONSTANŢA. Elevii care participă la olimpiade sau concursuri, nemulțumiți că munca nu le este răsplătită. ''Copiii trebuie motivați și financiar. Sunt elevi extrem de buni''

22 noiembrie 2022
Publicitate

Indiferent de câte olimpiade sau concursuri câștigă un elev, acesta primește o singură bursă de performanță. Lucru care îi nemulțumește pe unii elevi constănțeni care au obținut de-a lungul anului școlar mai multe premii. Nici o parte dintre profesori nu sunt de acord cu acestă variantă. Consideră că elevii ar trebui răsplătiți pentru fiecare concurs câștigat. Valoarea bursei de performanță este de 500 de lei.

Tot mai mulți elevi constănțeni care participă la olimpiade sau concursuri sunt nemulțumiți de faptul că munca nu le este răsplătită așa cum trebuie. Denisa este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” și în fiecare an a participat la olimpiada de matematică. De-a lungul timpului aceasta a câștigat mai multe etape, însă de fiecare dată a primit o singură bursă de performanță.

„A deveni olimpic și a avea asemenea performanțe necesită mult efort și mulți bani, meditațiile sunt foarte importante. Nu totul este susținut de stat sau de fundații, nu totul are sponsor care să asigure pregătirile gratis și este nevoie și de puțină răsplată”, a spus Denisa, olimpică la matematică.

Denisa spune că în spatele acestor performanțe stau zile de studiu, stres, emoții și o pregătire care necesită bani din propriul buget. Pe lângă orele de la clasă, mulți dintre cei care aleg să participe la olimpiade se pregătesc și în privat. De aceeași părere este și Andrei. Consideră că munca lor ar trebui valorificată mai mult.

„Particip la chimie încă din clasa a VII-a, în a IX-a am reuşit să iau medialia de bronz. Cred că elevii ar merita mai multă recunoștință din partea Ministerului, deoarece este nevoie de foarte multă muncă și efort pentru a atinge aceste performanțe și nu este pentru toată lumea obținerea unei medalii de bronz sau calificarea la un lot național sau internațional”, a spus Andrei, olimpic la chimie.

Bursele de performanță se acordă elevilor din învățământul preuniversitar de stat și particular înscriși la cursurile cu frecvență, în funcție de rezultatele obținute la concursurile naționale organizate de Ministerul Educației sau la competițiile sportive internaționale la care participă loturile naționale ale României. Însă, dacă un elev participă la mai multe concursuri la diferite materii și obține premiu la toate, acesta va primi o singură bursă, adică 500 de lei.

„Mi-aș dori să fiu mai răsplătit pentru treaba asta. Eu stau șase ore la cerc ca să învăț materia și totodată trebuie să stau și acasă ca să învăț”, a mai spus Andrei, olimpic la chimie.

De acest lucru nu sunt mulțumiți nici profesorii. În spatele unui premiu se află multe ore de muncă atât din partea elevului, cât și din partea dascălului. Cadrele didactice de la unul dintre cele mai bune colegii din Constanța consideră că tinerii ar trebui răsplătiți pentru fiecare rezultat obținut la olimpiade sau concursuri.

„Copiii trebuie motivați și financiar. Sunt elevi extrem de buni. Copiii, însă simt nevoia să facă ore suplimentare în particular și asta îi costă”, a spus Florina NICULESCU, profesor.

„Faptul că obțin o bursă de performanță și că nu mai au dreptul, din această cauză, și la celelalte tipuri de burse, nu este corect, este din punctul meu de vedere, o lipsă în motivarea lor”, a spus Vasile NICOARĂ, director CNMB Constanța.

Potrivit Ministerului Educației, bursele se pot cumula doar în anumite condiții. De pildă, cei care primesc bursa de ajutor social pot primi și bursă de performanță, de merit sau de studiu. În cazul în care un elev este eligibil pentru toate cele trei burse, atunci acesta va trebui să opteze doar pentru una singură. De asemenea, copiii cu cerințe educaționale speciale pot obține bursă de studiu, merit, performanță sau ajutor social, indiferent dacă beneficiază și de o măsură de protecție socială. În acest moment, la nivel național aproximativ 10.000 de elevi beneficiază de bursa de performanță.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233