Live

ŞCOALA ONLINE. Părinţii trebuie să semneze o declaraţie prin care "se obligă" să nu înregistreze orele online

ŞCOALA ONLINE. Părinţii trebuie să semneze o declaraţie prin care
Publicat pe 05 noiembrie 2020

Părinţii trebuie să semneze, zilele acestea, o declarație prin care „se obligă” să nu înregistreze prin niciun procedeu activitățile didactice desfășurate online de copiii lor și totodată să ia toate măsurile pentru a preveni înregistrarea acestor activități diadactice de către copii sau oricine altcineva. 

Subsecretarul de stat în Ministerul Educației, Jean Badea, a explicat miercuri seara la Digi24 că interdicția de a înregistra cursurile a venit în urma unor consultări pe care oficialii ministerului le-au avut cu Autoritatea pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, iar sugestia de introducere a acestei interdicții de înregistrare a activității online a venit de la APDCP, pentru a fi în concordanță cu normele Uniunii Europene în ceea ce privește protecția identității și protecția demnității persoanei.

„Această declarație noi o propunem ca o dovadă de încredere pe care și- o acordă părinții cadrelor didactrice și invers. Personal, nu văd care ar fi problema să ne luăm un angajament, atât timp cât aceste lucruri sunt reglementate de lege, atâta timp cât cumva respectăm legea, nu facem altceva decât să respectăm legislația... Vreau să înțelegeți că părerea personală aici nu contează, în măsura în care legislația reglementează explicit acest lucru: lecția nu poate fi înregistrată decât cu acordul atât al cadrului didactic, cât și al elevilor. Dincolo de identitatea cadrului didactic sau dincolo de reticența cadrului didactic de a-i fi înregistrată lecția, există posibilitatea ca pe înregistrări să apară inclusiv minori, care intră sub incidența aceluiași tip de legislație”, a menționat Jean Badea.

„Dacă un părinte refuză să semneze declarația, nu se întâmplă nimic, aceste declarații sunt cu titlul de recomandare, logica lor a fost aceea de a acorda o încredere suplimentară celor două categorii implicate în acest proces și la care trebuie să contribuie în egală măsură părinții și cadrele didactice. Vor exista consecințe doar în situația în care se înregistrează lecția și aceste înregistrări devin publice și unul dintre cei vizați reclamă acest aspect”, a explicat oficialul din Ministerul Educației. Însă, conform reglementărilor, un copil nu are voie să înregistreze, a adăugat Jean Badea.

El a subliniat că nu Ministerul Educației a legiferat în acest sens și atât timp cât legislația europeană interzice acest lucru, Ministerul Educației nu poate reglementa altfel decât reglementează legislația europeană. 

„În măsura în care există posibilitatea legislativă ca să reglementăm acest lucru, vă asigur că o vom face, avem toată deschiderea”, a mai spus Jean Badea la Digi24, declarându-se dispus la „consultări” atunci când realizatorul Digi24 a spus că va veni în zilele următoare cu exemple despre cum se procedează în alte țări UE.

Sursă foto: Edupedu.ro

Fii primul care scrie un comentariu!
NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Nu sunt admise atacurile la persoană, discriminarea de orice tip, limbajul vulgar, postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme este sancționată cu ştergerea imediată a comentariului!

Mai multe

CONSTANŢA. Aproape jumătate dintre elevi spun că şcoala online nu le satisface nevoile educaţionale

Consiliul Judeţean al Elevilor a iniŢiat un chestionar cu privire la şcoala online, la care au răspuns peste 800 de...

CONSTANŢA. Se schimbă directorii în mai multe şcoli. În trei unităţi de învăţământ s-au constatat deficiențe manageriale

Inspectoratul Școlar Județean Constanţa a anunţat că nouă directori de școli din Constanța au renunțat la...

ŞCOALA ONLINE. Elevii şi profesorii ar putea fi chemaţi şi sâmbăta la şcoală. Profesorii vor fi plătiţi în plus

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunţat la Digi24 că vor fi stabilite nişte măsuri pentru a remedia...

65.000 de elevi riscă să rămână cu mediile neîncheiate: soluțiile ministrului Educației

65.000 de elevi, de patru ori mai mult decât de obicei, se află în situaţia de a nu li se încheia mediile la...

Profesorii vor fi plătiți în plus dacă vor participa la recuperarea materiei pierdute de elevii care nu au avut acces la școala online

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţă că cele mai recente raportări arată faptul că sute de mii de elevi...

Şcoala online, prelungită până pe 8 februarie. Ministrul Educaţiei: Se doreşte deschiderea şcolilor

De luni, elevii reîncep cursurile după vacanţa de iarnă, dar tot online. Comitetul Naţional pentru...

Ministrul Educației: Elevii vor începe semestrul al doilea în școli, iar materia va fi recuperată

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că s-a ajuns la un acord cu privire la redeschiderea școlilor,...

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233