dobroge.tv

Live

Mersul fizic la școală naște noi discuții: în timp ce unii constănțeni sunt de acord, alții cer mutarea cursurilor în mediul online

11 octombrie 2021
Publicitate

Creșterea alarmantă a infectărilor cu coronavirus din ultima perioadă i-a făcut pe unii părinți să tragă un semnal de alarmă ministrului educației. Federaţia Naţională a Părinţilor solicită Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii, suspendarea cursurilor în format fizic şi mutarea lor în online în cazul localităților unde incidența depășește 6 la mia de locuitori. Motivul este teama de a nu se îmbolnăvi elevii, profesorii, dar și membrii familiilor lor.

Federaţia Naţională a Părinţilor a transmis o scrisoare către Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii în care cere suspendarea cursurilor faţă în faţă şi mutarea lor în online, în localităţile unde incidenţa este mai mare de 6 cazuri la mia de locuitori, pentru a reduce riscul răspândirii virusului SARS-COV2.

Solicităm acest lucru pentru că am primit foarte multe mesaje de la părinți care efectiv sunt speriați să-și trimită copiii, iar unii dintre ei chiar nu îi mai trimit, chiar dacă riscă șă primească absențe. În acest moment, unitățile de învățământ, prin consiliile de administrație, au posibilitatea să treacă în online dacă majoritatea părinților și profesorilor decid acest lucru”, a declarat Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți.

Sunt cerințe și din partea părinților și a elevilor care își doresc că aibă opțiunea de a sta acasă. Am cerut Ministerului să lase la latitudinea părinților. Sunt care au părinți, bunici cu probleme să poată să-și țină copilul acasă”, a declarat Dănuț Cernat, președintele Comitetului Județean de Părinți Constanța.

Părinții se tem atât pentru copiii lor, cât și pentru membrii familiei în cazul, în care aceștia suferă și de alte afecțiuni.

Să zicem că ei au imunitate puternică, dar riscul cel mai mare este când vor ajunge acasă, dacă locuiesc cu părinți, bunici, s-ar putea să-i infecteze și pe ei. Întotdeauna trebuie să fie o opțiune”, spune un tătic.

Este foarte riscant. Copiii au imunitatea foarte mare și duc boala asta, trec de boală. Dar părinții pot să fie bolnavi, să aibă probleme cu coagularea sângelui”, spune un constănțean.

Nu ar trebui să mergem la școală pentru că e o rată foarte mare și s-ar putea să se îmbolnăvească foarte muți copii”, spune un elev.

Elevii sunt îngrijorați atât petru ei, cât și pentru profesori și spun, că nu se simt în siguranță în colectivitate în asemenea condiții. Astfel, aceștia își doresc să aibă posibilitatea de a alege dacă să se prezinte sau nu la școală, sau dacă să-și desfășoară ativitatea în mediul online.

Putem observa numărul de cazuri care crește. Au apărut și cazuri de elevi care au decedat, care se află la Secția ATI, care au cazuri grave de COVID. Școala poate continua să fie deschisă peste 6 la mie doar dacă elevii sunt testați săptămânal. Ministerul Educației consideră că nu are capacitatea organizațională, financiară să asigure aceste testări gratuite, școlile ar trebui să fie închise”, a declarat Ariana Dudună, președintele Asociației de Elevi Constanța.

Și Asociația Părinților și Consiliul Național al Elevilor a cerut Ministerului ca elevii să poată trece în online dacă incidența trece de 6 la mia de locuitori. E o variantă ca elevii să aleagă dacă vor să participe online sau fizic. Atât elevii, cât și cadrele didactice pot transmite ușor această tulpină care poate fi devastatoare”, a declarat Eduard Chirilov, președinte interimar al Consiliului Județean al Elevilor.

Se poate trece în online pentru două săptămâni. Să fie o perioadă de izolare, să-i spunem, în care poate mai scade incidența”, a mai declarat Dănuț Cernat, președintele Comitetului Județean de Părinți Constanța.

Există însă copii și părinți care susțin desfășurarea orelor în format fizic, asta și pentru că în mediul online informațiile ajung mai greu la elevi, spun aceștia.

Aș fi de acord să se meargă fizic la școală, atâta timp cât se respectă toate regulile”, spune o mămică.

Online-ul e un dezastru pentru copii. E un dezastru. Cine rezistă, rezistă. Cu vaccinări, cu teste, cu tot ce se poate, numai să meargă copiii la școală”, spune o constănțeancă.

Să mergem la școală pentru că eu sunt clasa a VII-a și știind că anul viitor voi fi a VIII-a și anul trecut am stat acasă și nu am învățat nimic”, spune un elev.

Eu mi-aș dori să avem fizic. E mai bine la școală, cu colegii și înțeleg și mai bine”, spune o elevă.

De cealaltă parte ministrul educației Sorin Cîmpeanu a susținut luni că în funcție de rata de incidență dintr-o localitate, de disponibilitatea cadrelor didactice, dar și de situația specifică, fiecare unitate de învățământ are dreptul de a solicita trecerea orelor în mediul onlie.

Avem posibilitatea trecerii în online a oricărei școli din România. Emite această solicitare prin conducerea școlii care este singura capabilă că cunoască realitățile din acea școală. Directorii școlii și consiliul de administrație au datoria și responsabilitatea să cunoască situația din școală”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

În acest moment, la nivelul județului Constanța, peste 250 de clase își desfășoară activitatea în mediul online. Cele mai multe dintre aceste sunt Liceul Tehnologic „I. C. Brătianu” din Techirghiol, acolo unde nici una din cele 33 de clase nu mai desfășoară cursuri cu prezență fizică. De asemenea, cazuri semnificative au mai fost înregistrate la Colegiul Comercial Carol I, Liceul Teoretic Ovidius, școala gimnazială George Enescu din Năvodari, dar și școlile gimnaziale nr. 8, nr. 24 și nr. 30.

Publicitate

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233