dobroge.tv

Live

Constănțeni cu care ne mândrim. Victor-Ioan Dumbravă, elev al Colegiului „Mircea cel Bătrân” a obținut medalia de bronz la o Olimpiadă Internațională

Constănțeni cu care ne mândrim. Victor-Ioan Dumbravă, elev al Colegiului „Mircea cel Bătrân” a obținut medalia de bronz la o Olimpiadă Internațională
23 noiembrie 2021
Redactia DTV

Un elev de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța, Victor-Ioan Dumbravă, elev în clasa a XII-a, coordonat de profesorul Adrian-Eracle Nicolescu, a obținut medalia de bronz la ultima ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Astrofizică (IOAA) 2021.

Competiția, aflată la cea de-a 14-a ediție, s-a desfășurat în perioada 13-21 noiembrie 2021 și a presupus participarea la patru probe individuale: proba de analiză a datelor (3 ore), proba teoretică (5 ore), proba observațională (45 de minute) și proba de fizică solară (2 ore). La acestea s-a adăugat și o probă pe echipe de prelucrare a datelor. Prin complexitatea programei, care acoperă o arie foarte vastă de cunoștințe (fizică, matematică, astronomie observațională, tehnici de analiză experimentală), IOAA este specială între Olimpiadele Internaționale de Științe pentru elevi de liceu.

Din cauza situației sanitare la nivel mondial, Columbia, țara organizatoare, a decis să adapteze olimpiada din acest an la un format hibrid: fiecare și-a reunit să lotul de elevi într-un singur centru de concurs, supravegheat atât fizic cât și audio-video. Apoi, lucrările elevilor au fost corectate de comitetul științific al olimpiadei, iar rezultatele au fost trimise către delegațiile naționale. Comitetul internațional, aflat la prima organizare a unui astfel de eveniment în format online, a reușit să ofere participanților un concurs echilibrat și corect.

Echipa României, formată din elevi din toată țara (Constanța, București, Galați, Bacău, Maramureș, Timișoara, Suceava), a obținut o medalie de aur, două de argint, șase de bronz, precum și o mențiune onorabilă, performanță ce o clasează între primele țări din lume în clasamentul pe națiuni, la olimpiadă participând în total 63 de delegații. Lotul României, coordonat de lect. univ. dr. Cristian Pîrghie, prof. dr. Petru Crăciun și prof. Victor Păunescu, a avut parte de condiții foarte bune de concurs, mulțumită primăriei municipiului Câmpulung Moldovenesc și Colegiului Silvic Bucovina.

Îl felicit pe Victor-Ioan Dumbravă pentru succesul internațional, care dă continuitate tradiționalei performanțe mirciște”, a declarat prof. dr. Vasile Nicoară, director al Colegiului Național „Mircea cel Bătrân” Constanța.

Mai multe
Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233