dobroge.tv

Live

Mai multe organizații ale părinților cer modificarea structurii anului școlar viitor

Mai multe organizații ale părinților cer modificarea structurii anului școlar viitor
13 februarie 2023
Redactia DTV

Publicitate

Săptămâna verde ar trebui să se rezume la doar două zile şi să fie inclusă în săptămâna Școala altfel, iar organizarea să poată fi făcută în modulele 1-4, nu doar în 4 și 5 cum este acum, potrivit propunerilor făcute vineri de mai multe organizații și grupuri de părinți din România. Acestea solicită Ministerului Educației mutarea vacanței de primăvară în apropierea sărbătorilor cu zile libere legale, adică în loc de vacanța din 13-21 aprilie, cum propune inițiatorul, vacanța de primăvară să fie între 22-30 aprilie, după care urmează oricum zile libere 1 Mai, 2 Mai, 3 Mai (Vinerea mare), 6 Mai (a doua zi de Paște).

Semnatarii mai cer și încheierea cursurilor anului școlar următor pe 14 iunie 2024, în loc de 21 iunie cum e în proiect, iar în privința vacanței mobile din luna februarie, ar trebui ca „ministerul să se asigure că distribuția județelor pe cele trei săptămâni este egală, iar săptămâna de vacantă a fiecărui județ rămâne la fel în fiecare an”.

Redăm, în cele ce urmează, întregul comunicat: 

Referitor la proiectul de ordin de ministru privind structura anului şcolar 2023 – 2024 aflat în consultare publică vă supunem atenției următoarele aspecte: 

  1. Apreciem noua împărțire a anului școlar în cele 5 perioade de învățare (module), alternate cu perioade de odihnă. Este o structură care respectă curba de efort a elevului, mai ales dat fiind faptul că elevii din România au un număr mare de ore de instruire pe zi, respectiv pe săptămână (orele de la școală, la care se adaugă teme, proiecte, meditații inclusiv in weekend). În acest sens, reamintim de studiul Ministerului Educațieiconform căruia un elev alocă minim 2h/zi pentru teme, studiul World Vision România conform căruia o treime dintre elevi petrece peste 3 ore pentru teme în afara programului școlar, uneori alocând chiar și peste 4 ore pentru lecţiile de acasă, și Studiul IRES despre fenomenul național al meditațiilor. 
  2. Plecând de la cele de mai sus, corelat cu clima și specificul socio-economic al țării noastre, organizațiile noastre mențin cu fermitate poziția pe care am avut-o în fiecare an legat de perioada de desfășurare a cursurilor: începutul acestora în jurul datei de 15 septembrie și încheierea lor în jurul datei de 15 iunie. Mai precis, solicităm următoarea periodă calendaristică a cursurilor în anul școlar 2023-2024: 11 septembrie 2023 – 14 iunie 2024.Finalizarea cursurilor în data de 21 iunie 2024, cum este specificat în propunerea aflată în consultare, are un impact negativ asupra calendarului examenelor – Evaluarea Națională și Bacalaureat, sesiunea 1 și sesiunea 2. Acestea nu se pot desfășura în condiții optime în mijlocul verii, ținând cont inclusiv de procesul de corectare a lucrărilor, care este unul foarte intens și solicitant pentru evaluatori. 
  3. Legat de vacanța din februarie, preluarea din alte sisteme de educație a conceptului de vacanță mobilă este lăudabilă, dar este necesară implementarea corectă a acestuia, astfel încât să-și atingă scopul. În acest sens, solicităm Ministerului să se asigure că distribuția județelor pe cele trei săptămâni este egală, iar săptămâna de vacantă a fiecărui județ rămâne la fel în fiecare an, respectându-se astfel principiul predictibilității. 
  4. Legat de vacanța de primăvară, atât timp cât este posibil din punct de vedere calendaristic, ea trebuie să cuprindă și Sărbătorile Pascale. În anul școlar 2023-2024 acest lucru este posibil prin mutarea vacanței de primăvara cu o săptămână mai târziu față de perioada propusă, deoarece fragmenează nejustificat atât procesul educațional, cât și vacanța de primăvară și sărbătorile legale. Noua perioadă pe care o solicităm este: 22.04.2024 –30.04.2024, perioadă ce va fi urmată de zilele libere naționale 1 Mai, 2 mai (punte), 3 mai (Vinerea Mare), 6 mai (a doua zi de Paști). 
  5. Legat de Săptămâna Verde, solicităm comasarea acesteia cu Școala Altfel, pe parcursul căreia se pot organiza activități dedicate educației pentru mediul înconjurător. De asemenea, printr-o abordare transdisciplinară, așa cum indică metodologia de anul acesta, tema poate fi studiată de-a lungul întregului an școlar la orele de dirigenție, educație civică, științele naturii, biologie ș.a.m.d. Toate activitățile care s-ar putea desfășura în afara școlii presupun costuri (deplasare, taxe de intrare, cazare etc.) pentru care nu există o finanțare din partea Ministerului Educației. În metodologia Săptămânii Verzi este specificat că activitățile nu vor fi achitate de școală, profesori sau părinți, fără a se indica însă o sursă de finanțare. Totodată, menționăm că Strategia națională privind educația pentru mediu și schimbări climatice 2023 – 2030 prevede introducerea în oferta națională de curriculum la decizia școlii (CDS) a unor discipline dedicate acestei teme, ceea ce oferă cu atât mai mult oportunitatea studierii educației de mediu ca proces de învățare continuă, nu doar pe parcursul unei săptămâni ce afectează data de început sau de sfârșit a anului școlar. 
  6. Desfășurarea Programului național „Școala Altfel”, în care să fie incluse cel puțin două “Zile Verzi”, în perioada 11 septembrie 2023 – 26 aprilie 2024, la decizia unităților de învățământ

Comunicatul este semnat de FePAL – Federația Părinților și Aparținătorilor Legali din România, Grupul Civic „Părinții cer schimbare”, Grupul Civic „Părinții elevilor din România”, Asociația SUPRA, Asociația Mame pentru Mame.

Pe 27 ianuarie, Ministerul Educației a pus în dezbatere publică calendarul anului școlar 2023-2024. Conform documentului, școala ar trebui să înceapă în data de 11 septembrie 2023, iar vacanța de vară să se decaleze cu o săptămână pentru majoritatea elevilor, în afară de cei din ani terminali, adică să înceapă pe pe 21 iunie 2024. Propunerile organizațiilor de părinţi sunt anunțate la aproape o săptămână după încheierea perioadei de consultare publică.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

Lumina lui Hristos

Dumnezeul lui Arie

Lumina lui Hristos

ORBIREA DUHOVNICEASCĂ

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233