Un nou scandal cauzat de școala online: declarațiile pe proprie răspundere, contestate de elevi și părinți
Declarațiile pe propria răspundere din învățământ stârnesc controverse. Pe de-o parte, există cadre didactice care nu vor să țină orele fără formularele semnate. De cealaltă parte, părinții și elevii sunt revoltați că li se îngrădește accesul la educație.
Școala online a cauzat un nou scandal. Părinții și elevii sunt revoltați, după ce unele cadre didactice nu au primit elevi la cursurile online, fără declarația pe propria răspundere semnată. Mai exact, prin acel formular, cadrele didactice cât și elevii și părinții „se obligă” să nu înregistreze sau distribuie orele online
„Toți au completat. Ne dă la toți pe grup să lucrăm. Punem poze cu ce am făcut acasă”, spune o mămică.
Cei mai revoltați de această situație sunt elevii. Ei consideră că nimic nu ar trebui să oprească dreptul la educație, mai ales în aceste vremuri dificile.
„Faptul că unor elevi din județul Constanța le este interzis accesul la orele online pe baza fapului că nu au semnat acea declarație pe proprie răspundere este în sine o încălcare a dreptului la educație și reprezintă o problemă enormă vis a vis la incluziunea din mediul educațional. Mai mult decât atât, Ministerul Educației și Cercetării a venit cu o completare vizând faptul că elevilor nu le poate fi interzis accesul la orele online dacă nu au semnat declarația”, declară David Niculae, vicepreședinte Consiliul Județean al Elevilor
Unii elevi consideră că această măsură este discriminatorie și doar cadrele didactice sunt avantajate de completarea formularelor.
„Vorbim despre ceva public, de ore, de predare, de prezența mai multor participanți la această activitate. Dacă stăm și analizăm, ne dăm seama că declarația nu are niciun efect asupra elevilor, nespecificând intimitatea și protecția acestora, ci doar protejarea cadrelor didactice și a activității sale la clasă. Punem problema unei predări inadecvate, neprofesionale, unor injurii aduse elevului de către cadrul didactic. Ce facem în această situație?”, spune o elevă.
Și părinții sunt revoltați. Mai mult, ei consideră că orele ar trebui să fie publice, ca o măsură de prevenire a abuzurilor.
„Învatamântul online ar trebui să fie public, astfel se pot evita abuzurile. Vor avea de suferit, vor avea lacune și, din păcate, pentru un motiv neîntemeiat”, spune Mariana Dumitru, părinte.
Cadrele didactice, însă văd declarațiile ca pe o măsură de siguranță dată de Minister, iar unde-i lege, nu-i tocmeală.
„Aceste declarații s-au solicitat în baza legislației privind gestionarea datelor personale în așa fel încât să avem garanția că toți participanții la procesul de învățământ online își exprimă acordul”, declară Vasile Nicoară, director Colegiu Național „Mircea cel Bătrân”
La sfârșitul lunii octombrie, Ministerul Educației și Cercetării a lansat două declarații pe proprie răspundere pentru elevi, părinți și cadrele didactice. Pe 12 noiembrie Federația Națională a Asociațiilor de Părinți a solicitat printr-o cerere oficială Ministerului eliminarea acestor declarații pe propria răspundere, arătând că încalcă dreptul la educație al elevilor.
Eveniment
Social
Externe
Sănătate
_1024x576.jpg)
Se decopertează și se asfaltează strada Baba Novac: restricții majore de trafic
-Trei-constănțeni-amendați-cu-90.000-lei-pentru-aruncarea-deșeurilor-pe-domeniul-public-(2).jpg)
Trei constănțeni, amendați. Și-au aruncat deșeurile pe domeniul public

Atenție, se întrerupe furnizarea apei în Costinești și Schitu
Violență în familie: un bărbat reținut pentru 24 de ore. A încălcat ordinul de protecție
L-ați văzut? Un bărbat a fost dat dispărut
Boris Brejcha, legenda muzicii electronice, în fața publicului din Cluj
PILDAS, proiectul numărul 1 în competiția FDI 2025, lansat oficial la Universitatea „Ovidius”
Mai multe


DESPRE GRIJILE VIEȚII


DE LA MOARTE LA VIAȚĂ


IUBIREA CARE UCIDE


APOSTOLIA MILENIULUI III


PUTEREA CRUCII


URMAREA LUI HRISTOS

