dobroge.tv

Live

OPORTUNITĂȚI PENTRU CONSTĂNȚENI

Inspectoratul Școlar Județean din Constanța, în sprijinul viitorilor meseriași: învățământul profesional de tip dual, un subiect de interes

25 martie 2021
Publicitate

Campania "Meseria, brățară de aur" continuă la Dobrogea TV! România, țara în care o jumătate de milion de liceeni nu reușesc să ia BAC-ul, are de mai bine de cinci ani o formă de școlarizare, cerută de piața muncii. Județul Constanța are începând din 2017 prima clasă de elevi care studiază în programul profesional de tip dual. În timp solicitările au crescut, iar în 2021 numărul acestora a ajuns la șase clase de profil. Domeniile sunt vaste: de la bucătari, ospătari, la mecanici auto, lăcătuși și electricieni. În materialul următor aflați cum se implică Inspectoratul Școlar Județean din Constanța în dezvoltarea învățământului profesional de tip dual.

Paula Solomon, moderator: Alături de noi îl avem pe inspector școlar general Mihai Sorin, din cadrul Inspectoratului Școlar Județean din Constanța. Ce înseamnă, mai exact, învățământul profesional dual?

Sorin Mihai, inspector școlar general ISJ Constanța: Este o oportunitate extraordinară, din punctul nostrum de vedere, de dezvoltare, în primul rând, la nivelul fiecărei unități administrative-teritoriale. Presupune încheierea a două tipuri de contracte: contractual de parteneriat, care se stabilește între operatorul economic, unitatea de învățământ care școlarizează elevii de la învățământul profesional de tip dual și administrația publică teritorială. Acest tip de contract îi implică pe fiecare în parte și dă posibilitatea angrenării tuturor în acest efort colectiv. Și mai avem un contract individual de pregătire practică, care se încheie între operatorul economic, elev sau tutore/părinte și unitatea de învățământ. Este modalitatea prin care se poate implica administrația publică locală, învățământul din localitatea respectivă și agenții economici din comunitate, astfel încât comunitatea să dobândească plus valoarea pe care o dă întotdeauna pregătirea elevilor, pregătirea tuturor în vederea inserției rapide pe piața muncii.

Moderator: Avem sau nu avem nevoie de meseriași în România sau în județul Constanța, vorbind pe plan local?

Sorin Mihai: Este evident că întrebarea dumneavoastră este una care are deja răspuns. Clar că avem nevoie de cât mai mulți meseriași. Este foarte importantă dezvoltarea învățământului profesional și cu precădere a învățământului profesional de tip dual pentru că este cea mai rapidă modalitate prin care putem să pregătim elevii absolvenți ai acestui ciclu de învățământ astfel încât să intre rapid pe piața muncii, să aibă o legătură puternică și creată din timpul școlii cu agentul economic.

Moderator: Cum sunt susținuți elevii care studiază în acest tip de învățământ?

Sorin Mihai: Avantajul pe care îl oferă învățământul profesional de tip dual este, raportat la ceea ce se întâmplă în învățământul profesional, este că pe lângă bursa de stat, elevul primește și o bursă de performanță, care are drept criteriu performanța. În cuantum egal. Așadar, discutăm de 200 de lei bursa de stat și minimum 200 de lei primiți din partea operatorului economic. Așadar, un elev care se înscrie la învățământul profesional de tip dual, lunar primește acești 400 de lei pentru că este în acest tip de învățământ. Este foarte important ca implicarea să fie puternică atât din partea operatorului economic, cât și din partea administrației locale, cât și din partea școlii. Așadar, avem trei vectori care trebuie să-și contopească eforturile și de promovare și de materializare a eforturilor prin pregătirea elevilor în învățământul profesional de tip dual. Să avem elevi care să fie atrași. Este interesant de spus cum a evoluat. Dacă din 2009 până în 2012 a fost desființat învățământul profesional, știți foarte bine, adică abia din 2012 a fost reactualizat. Abia de cinci ani funcționează învățământul profesional de tip dual care vine tocmai în sprijinul agentului economic care astfel are o mai mare reprezentativitate sau un mai mare control. Poate să se implice mult mai clar, mult mai concret în pregătirea potențialilor angajați. Sperăm noi să ajungem undeva la 10, chiar 11 clase pentru că mi-am propus ca inspector școlar general să creez undeva la 50% în plus clase de învățământ profesional dual, față de ce am avut anul trecut.

Moderator: Care sunt domeniile exact?

Sorin Mihai: Ce avem acum de exemplu, avem ca domenii: comerțul, HoreCa, mecanic auto, electrician. Sunt foarte multe domenii. Noi sperăm să le dezvoltăm să avem din ce în ce mai multă adresabilitate. Există interes și eu sunt convins că ne vom atinge acel target de dezvoltare cu peste 50% față de ce am avut anul trecut.

Campania „Meseria, brățară de aur” continuă la Dobrogea TV, iar în următorul material vom vedea cum susțin autoritățile locale acest tip de școlarizare, învățământul profesional dual.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233