dobroge.tv

Live

Învățământul profesional dual prinde contur la Constanţa. Cum s-au implicat autoritățile locale în școlarizarea elevilor

26 martie 2021
Publicitate

Autoritățile fac pași mărunți pentru ca noua formă de învățământ profesional să prindă contur și la Constanța! Construirea unui campus pentru ca elevii să poată locui cât mai aproape de școală, asigurarea unei mese pe zi, dar și obținerea unei burse minime din partea agenților economic pot face din micii elevi, viitorii meseriași ai județului nostru. Calificarea este cuvântul cheie în atingerea scopului profesional. Urmărim în continuare un material prin care aflăm cum s-au implicat autoritățile în școlarizarea elevilor în învățământul profesional de tip dual.

"Elevii nu mai sunt interesați de învățământul dual, elevii nu mai sunt interesaţi de învăţământul tehnologic și în mentalitatea publică şi clectică românească meseria nu mai este valorizată"

"Poate după terminarea facultății va ajunge un șomer de lux"

"Este foarte important ca implicarea să fie foarte puternică atât din partea agenților economici, cât și din partea autorităților locale, cât și din partea școlii"

Sunt doar câteva dintre motivele pentru care autoritățile locale au pornit demersul și promit să depună toate eforturile pentru ca învățământul profesional de tip dual să ia amploare în județ. În patru ani, de când a fost înființată prima clasă de profil, nu s-a schimbat mare lucru, însă pașii mărunți promit o evoluție în acest sens.

"Institutia Prefectului judeţului Constanţa, împreuna cu Inspectoratul Şcolar Judeţean şi cu câţiva mari agenţi economici din judeţul Constanţa, aş menţiona doar Centrala Nuclear- Electrică şi CRH Medgidia, fosta fabrică de ciment, au demarat o serie de acţiuni privind promovarea şi conştientizarea necesităţii acestei forme de învăţământ. Concret este vorba despre un învăţământ care urmează şcolii generale, după absolvirea clasei a opta, un învăţământ care îmbină atât noţiunile teoretice desfăşurate în clasă cu noţiunile practice pe care copiii le deprind la locul de muncă, în cadrul unui parteneriat care se desfăşoară între agentul economic, între Primărie şi între Inspectoratul Şcolar", a declarat Silviu Coşa, prefectul județului Constanța.

O hotărâre de consiliu municipal prin care să fie asigurată masa și cazarea elevilor care se înscriu în învățământul dual ar urma să fie adoptată de Primăria Constanța. La ora actuală autoritățile au alocat suma de 5.662 de lei pe elev, într-un an. Asta înseamnă că un tânăr primește lunar din partea municipalității suma de 200 de lei.

"Acești bani sunt din bugetul local, dar mizăm pe atragerea unor fonduri din bugetele naționale pentru dezvoltarea campusurilor şcolare. Probleme de sprijin financiar şi logistic sunt multiple, ele nu sunt legate doar de alocarea unei burse, ele privesc, de exemplu, realizarea de manuale, realizarea unor suporturi de curs, realizarea şi dotarea tehnologică corespunzătoare a unor ateliere şi laboratoare, crearea unui corp de dascăli capabili să predea discipline din învăţământul alternativ. Doar cu fondurile locale şi doar pentru burse acest sprijin financiar nu este suficient. Din acest punct de vedere avem în calcul elaborarea de proiecte capabile să atraga finanţări naționale și europene", a declarat Dorin Popescu, consilier pe probleme de cultură Primăria Constanța.

În județ, există şase clase de profil în mai multe domenii: energetic, maritim, auto și alimentar, iar numărul acestora ar putea să crească. Reprezentanții locali au organizat în cursul lunii martie întâlniri prin care au expus părinților avantajele unui astfel de învățământ. Unul dintre ele este că după 3 ani, elevii obțin o calificare în domeniu. Ulterior, aceștia pot continua studiile dacă își doresc o promovare la locul de muncă.

"Sperăm noi să ajungem undeva la 10 sau chiar 11 clase pentru că mi-am propus ca inspector şcolar general să creez undeva la 50% în plus clase de învăţământ dual faţă de ce am avut anul trecut", a spus prof. Sorin Mihai, inspector general IŞJ Constanța.

Doar două clase se încadrează în oferta actuală de pe piața muncii, așadar numărul mic de elevi nu pot acoperi necesarul.

"În acest moment persoane cu calificare în anumite domenii de activitate nu există. Foarte mulţi agenti economici se plâng pentru că nu au calificaţi, acceptând chiar şi necalificaţi pentru a-i putea forma la locul de muncă", a spus Adelina Vlad, purtător de cuvânt al AJOFM Constanța.

Și Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă din Constanța se alătură demersului autorităților. Reprezentanții solicită sprijinul agenților economici și îi îndeamnă să se implice în instruirea elevilor.

În Constanța învățământul profesional de tip dual a început în urmă cu 4 ani, cu o singură clasă de 30 de elevi, iar în prezent numărul a ajuns la 6 clase.

Așadar, ne aflăm la jumătatea drumului către performanță, iar pentru următorii patru ani, dacă promisiunile autorităților locale prind contur, învăţământul dual în Constanţa se va dezvolta. De-a lungul campaniei „Meseria, brățară de aur ” am discutat cu autorități, elevi, profesori, precum și cu părinți și concluzia tuturor este că avem premise clare pentru reducerea abandonului școlar și creșterea meseriașilor atât de necesari în județul nostru. În plus, implicarea mai multor agenți economici ca parteneri ai instituțiilor de învățământ de profil ar putea crește și oferta de locuri de muncă în județul nostru, precum și calitatea serviciilor. Oferta educațională rămâne deschisă în această formă de învățământ pentru cei care au întrerupt studiile la zi din varii motive și au până în 26 de ani.

Mult succes!

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233