dobroge.tv

Live

TINERI CU CARE NE MÂNDRIM

Elevii constănțeni, pe podium la NASA: au câștigat locul al doilea la un concurs ce presupunea proiecte de curățare a deșeurilor din spațiu

07 aprilie 2021
Publicitate

O echipă de cercetare formată din elevi de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” și de la Liceul Teoretic Internaţional de Informatică din Constanța a câștigat locul doi la un concurs organizat de NASA. Tinerii au prezentat un proiect de curățare a orbitei Pământului de gunoaiele spațiale. Constănțenii au uimit juriul Americii cu soluția propusă: drone controlate cibernetic care să adune toate resturile de sateliți și rachete și să le recicleze într-o Bază Lunară sub supraveghere umană. Au luat locul doi, dar promit ca anul viitor să vina cu trofeul concursului acasă.

Zeci de mii de bucăți de sateliți, rachete și alte vehicule spațiele orbitează în jurul planetei și pun în pericol echipamentele aflate încă în stare de funcționare sau viitoarele lansări. Elevii din Constanța au gândit un sistem format din drone cibernetice care culeg fiecare bucată de oțel și o transportă la o stație de reciclare de pe Lună. Fiecare detaliu a fost gândit separat.

Avem trei tipuri de drone și ne-am ocupat de misiunile fiecăreia și de modul în care sunt construite”, a declarat Mădălina Diaconesu, elevă.

Eu m-am ocupat de nava de transport care transportă cargo, adică hidrogenul lichid și oamenii necesari pentru Baza Lunară. Care folosește motoarele inovative nucleare, iar colega mea s-a ocupat de partea de life support”, a declarat Alina Cupcea, elevă.

Noi două ne-am ocupat de baza Lunară și fabrica de pe Lună care asigură resursele pentru toate operațiunile”, a declarat Elena Gargara, elevă.

Studiile NASA arată că în acest moment sunt 30.000 de gunoaie în spațiu cu diametru mai mare de 10 cm. Strângerea lor va dura câțiva ani buni. Orice proiect se-ntinde în timp cu echipaje umane care trebuie să stea în condițiile vitrege din spațiu să lucreze, să trăiască și să se odihnească. Sunt probleme mari care cer soluții separate.

Mai ales în principal apă, fiind în spațiu, nu avem unde să preluăm apă și am zis să ne ajutăm de Lună, să spargem gheață de pe Lună că avem baza la Popul Sud al Lunii”, a declarat Maria Pătrașcu, elevă.

Eu m-am ocupat mai mult de partea de dietă pentru oameni. Evident că nu aveau carne pentru că nu aveau de unde, dar ne-am folosit de un sistem acvaponic, ca să zic așa, ca să putem să le dăm pești și plante”, a declarat Alexia Niculiță, elevă.

Putem crește spanac, castraveți, căpșuni și chiar și pepene galben”, a declarat Maria Bodea, elevă.

Baza Lunară a fost proiectată tot de adolescenții din Constanța. La ea au lucrat cel mai mult.

Am avut de făcut niște camere care să fie ușor de adaptat la mediul de acolo pentru că oamenii au nevoie de mai mult spațiu”, a declarat Riana Mazilu, elevă.

Cam fiecare om ar trebui să aibă undeva la 30 de metri pătrați de spațiu și camerele au fost de două tipuri: pentru două persoane și pentru patru persoane”, a declarat Maria Balcan, elevă.

A durat șase luni proiectul, cred că este o durată medie pentru acest tip de proiect”, a declarat Vladimir Petrescu, elev.

Cel mai greu mi s-a părut să venim cu o idee bună deoarece multe idei au fost deja consumate”, a declarat Tiberiu Popescu, elev.

Super-echipa de științe de la cele două licee din Constanța a cucerit Locul 2 pe podium la NASA.

Sperăm la anul să fie și mai bine, mai ales că s-au obișnuit ca și echipă. Deja au idei pentru următorul proiect. Deocamdată le țin pentru ei, ideile”, a declarat prof. Adrian Nicolescu, coordonator proiect Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța.

La competiţie au participat anul acesta peste 6.800 de elevi din 22 ţări. India, de pildă, a avut competitori foarte buni, sunt de părere elevii constănțeni.

Sunt destul de multe echipe care vin acolo, poate și America”, a declarat Andrei Culerda, elev.

Concursul s-a desfășurat online din cauza pandemiei.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233