dobroge.tv

Live

Tinerii constănţeni trag un semnal de alarmă: își găsesc cu greu un loc în orașul de la malul mării

22 mai 2021
Publicitate

Tinerii constănțeni își găsesc cu greu un loc în orașul de la malul mării. Un raport întocmit chiar de ei prin Federația Tinerilor din Constanța arată de ce mulți caută să studieze și chiar să trăiască viața de adult fie în alt oraș al țării, fie în străinătate. S-au adunat și vor să fie auziți de autoritățile locale pentru ca lucrurile să se întoarcă în favoarea tinerilor ce își doresc să rămână și să aibă o carieră de succes în orașul natal.

Tinerii constănțeni s-au mobilizat în ultimii ani și au întocmit un raport prin care vor să tragă un semnal de alarmă în ceea ce privește șansa lor la o carieră de succes în orașul de la malul mării.

Aceștia au enumerat problemele cu care se confruntă tinerii, cum ar fi cea legată de spațiile de cazare oferite studenților sau disponibilitatea locurilor de muncă în timpul sau după terminarea studiilor.

„În județul Constanța salariul mediu brut este pe locul 12 la nivel de țară. Este inclusive sub Galați”, a declarat Andrei Mihai Tănase, președintele Federației Tinerilor din Constanța.

Alexandra este elevă la Colegiul Național de Arte Regina Maria din Constanța, la secția de Pian. Și-ar dori să devină profesor, însă orașul nostru nu o avantajează din acest punct de vedere și vrea să studieze în continuare la Cluj:

“E un oraș mult mai frumos, consider eu cu mai multe posibilităţi, cu o mai mare deschidere şi cred că m-aș integra mai bine acolo. Ca și concertist, cum vreau eu să fiu, pe lângă profesor universitar, în România nu se poate, aşa că ar trebui să mă bazez pe cariera de profesor universitar şi, da, cred că Clujul m-ar ajuta”.

“Din perspectiva profesională, Constanța este sub multe orașe similare din punctul de vedere al densităţii populației, numărului de locuitori sau al situaţiei economice, este sub Cluj, sub Iași, sub Timișoara”, a spus Alexandru Manda, fost președinte AEC.

“Ne uităm la felul în care este făcută admiterea la facultăţile de la Universitatea Ovidius. Universitatea Ovidius a renunţat foarte mult la examenele de admitere, în momentul de faţă se intră pe bază de dosar şi, automat, nivelul scade, nu aşa facem ca să creştem performaţa, ci mai degrabă ridicăm un standard la care îi determinăm pe studenți să ajungă”, a adăugat Andrei Mihai Tănase

Puțini mai sunt cei care rămân în Constanța și încearcă să își facă un viitor aici.

“Marea majoritate dintre colegi si prieteni au ales să plece din acest oraş, nu-i condamn, înţeleg de ce, în alte oraşe, respectiv alte ţări sunt oportunităţi mult mai bune, însă eu sunt de părere că se poate si aici”, a spus Victor Dumitrescu, vicepreședinte Federația Tinerilor din Constanța.

În urma analizării tuturor aspectelor vieții tinerilor din oraș, calificativul pentru Constanța este 2,20. Aceasta este nota pe care administrația și instituțiile de învățământ o primesc de la tinerii elevi și studenți.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233