dobroge.tv

Live

METODOLOGIA A FOST DEFINITIVATĂ

Profesorii vor fi evaluați de către elevi la finalul semestrului, prin intermediul unui chestionar

03 iunie 2021
Publicitate

Profesorii sunt scoși la tablă la sfârșitul semestrului. Cadrele didactice vor fi evaluate de elevi. Aceștia vor completa un chestionar care conține întrebări cu privire la activitatea de la clasă. Copii vor acorda astfel dascălilor note de la 1 la 5. Unii tineri sunt de acord cu această fișă, pe când alții cred că răspunsurile nu vor fi reale. Chestionarul este anonim. Metodologia de acordare a feedbackului semestrial a fost finalizată.

Ministerul Educației a definitivat Metodologia prin care profesorilor li se dă posibilitatea de a consulta, în mod sistematic și constructiv, elevii, cu privire la modul în care aceștia percep beneficiile educației. Este foarte important ca elevii să fie parte a tuturor aspectelor învățării, iar oferirea de feedback constructiv este o abilitate care sprijină adultul independent în organizarea relațiilor de familie, de muncă sau sociale”, au anunțat reprezentanții Ministerului Educației.

Ministerul Educației a publicat fișa pe care elevii o vor completa semestrial, anonim, pentru acordarea feedback-ului privind activitatea la clasă a profesorilor.

Profesorul explică clar materia”, „Profesorul încurajează cooperarea între elevi”, „Mă simt motivat să particip la această disciplină”, „Mă simt în siguranță și confortabil la această oră”. Sunt doar câteva întrebările la care elevul trebuie să răspundă în scris la finalul fiecărui semestrul. Sistemul de notare este de la 1 la 5 pentru fiecare profesor de la clasă.

Se referă mai mult la afirmații pozitive despre activitatea profesorului, și nu la o interogare sau o insistare asupra părților negative. Sunt mai multe afirmații pozitive, legate de activitatea profesorului, pe care elevii trebuie să le aprecieze pe o scară de la 1 la 5”, a declarat prof. Loredana Tănase, director adjunct Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța.

Formularul include și două câmpuri pentru răspunsuri deschise, locuri în care elevii se pot exprima liber și pot scrie ceea ce nu le place la oră.

Elevii vor putea evalua nu doar desfășurarea orelor de la clasă, ci și atitudinea pe care o are profesorul față de aceștia.

Feedback-ul acordat de elevi asupra profesorilor nu are ca scop sancționarea sau evaluarea lor în vreun fel, ci ne ajută să ne spunem părerea despre ce se întâmplă în sala de clasă, ca beneficiari ai educației”, a declarat Eduard Chirilov, vicepreședinte Consiliul Județean al Elevilor Constanța.

Deși chestionarul este anonim, unii elevi sunt de părere că răspunsurile nu vor reflecta realitatea.

Așa putem să ne spunem liber ceea ce considerăm. Adică bineînțeles, profesorii din liceu își dau tot interesul ca să ne educe”, spune o elevă.

Profesorii pot primi critici constructive și pot realiza ce fac bine și ce nu, în educarea copiilor. Dar, de asemenea, orele trebuie să fie mai constructive”, spune un elev.

Faptul că putem să ne spunem în mod anonim opiniile oferă o anumită libertate de dialog și mai este frica că poate exista o anume răzbunare cu privire la note sau în modul în care se vorbește cu elevul”, spune o elevă.

Dreptul elevilor de a acorda feedback anonim profesorilor este prevăzut încă din anul 2016 de la adoptarea Statutului Elevului. Însă nu toate unitățile de învățământ au acordat această opțiune copiilor.

Nu este o practică tocmai nouă. În școala noastră, în fiecare an se aplică un chestionar de evaluare a gradului de satisfacție a beneficiarilor actului educațional. Rezultatele sunt prelucrate, interpretate și apoi transmise profesorilor sub forma unui feedback consistent”, a mai declarat prof. Loredana Tănase, director adjunct Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța.

După ce va fi publicat în Monitorul Oficial, Ordinul privind feedback-ul elevilor va putea fi aplicat din anul școlar următor.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233