dobroge.tv

Live

Oportunități de studii în străinătate pentru elevii constănțeni: zeci de copii s-au prezentat la Târgul Universitar

10 iunie 2021
Publicitate

Numărul elevilor constănțeni care vor să studieze în străinătate este mai mic decât în 2019, din cauza pandemiei de coronavirus. Este declarația consultanților în educație care au venit zilele acestea la Constanța și au organizat un târg al universităților. Zeci de elevi au venit să se intereseze de noile oferte. După ieșirea din Uniunea Europeană, Marea Britanie nu mai este în topul preferințelor tinerilor. Olanda prezintă de data aceasta interes în rândul viitorilor studenți care își doresc să studieze în afară.

Ariana și Iuliu Bobârnac sunt frați gemeni și studiază la Colegiul Național Mircea cel Bătrân din Constanța. Chiar dacă sunt clasa a IX-a, cei doi se gândesc încă de pe acum la un viitor sigur și o carieră de succes. Pentru asta au apelat la consultanți în educație.

Ariana Bobârnac: Mă gândeam să studiez în străinătate, mai exact în Olanda, Marea Britanie sau SUA.

Reporter: De ce?

Ariana Bobârnac: Pentru că, evident, învățământul este mult mai bun. În timp ce facultățile din România se bazează mai mult pe teorie și mai puțin pe practică, universitățile din afară chiar ne dau oportunitatea să vedem cu ce se lucrează în domeniu.

Iuliu Bobârnac: Vreau să-mi definitivez situația legată de învățământul superior. Am avut această idee încă din clasa a V-a. Aș dori să urmez ceva în matematică sau programare. SUA este evident, mai departe decât Marea Britanie sau Olanda și ideea de cultură și cum m-aș adapta. Și din acest motiv mi-a explicat cam care erau diferențele, cam ce mi-ar fi plăcut mie, ce nu mi-ar fi plăcut și am decis că cea mai bună metodă ar fi ori Olanda, ori Marea Britanie. Deși în Marea Britanie, costurile sunt puțin mai mari pe taxa de școlarizare pentru că a ieșit din UE.

Reporter: Așadar, Olanda este o opțiune.

Iuliu Bobârnac: Da, Olanda este o opțiune.

Constanța are olimpici admiși la universități de top din Marea Britanie, însă șansa unora scade din cauza costurilor foarte mari. Este și cazul Antoniei Pănescu, elevă la liceul Teoretic Ovidius din Constanța și multiplu medaliată la olimpiadele naționale. Aceasta a obținut o bursă unică la Universitatea Oxford, însă nu este suficientă.

Am aplicat pentru bursa Palgrave Brown Scholarship oferită de Universitatea Oxford unui singur student în tot anul și am câștigat-o. Și această bursă va oferi 13.000 de lire pe an pentru a-mi acoperi costurile de trai, însă pe lângă această bursă de 13.000 de lire, eu voi mai avea de acoperit costuri în valoare de 37.000 de lire pe an, care reprezintă taxa de școlarizare”, a mai declarat Antonia Pănescu, elevă admisă la Universitatea Oxford.

Marea Britanie însă nu se mai află ca în alți ani în topul preferințelor tinerilor. Taxele mult prea mari, îi fac pe elevii constănțeni să se orienteze spre țări precum Olanda sau Danemarca.

Cele mai populare destinații de studiu ale copiilor la momentul actual sunt Marea Britanie, Olanda și Danemarca. În Marea Britanie, odată cu BrExit-ul, bineînțeles că au crescut puțin taxele. Și universitățile oferă burse pentru copii, ca atunci când scazi bursa din taxa inițială să se ajungă la vechea taxă de 9.250 de lire. În schimb, în Olanda taxele sunt ceva mai mici, și anume 2.164 de euro, iar în anul I se plătește taxa la jumătate, aducă undeva la 1.000 de euro. Practic, taxele sunt undeva ca și în România”, a declarat Eliza Iosif, consultant educațional.

Motivele pentru care majoritatea elevilor vor să studieze la o universitate din străinătate, sunt: dotările pe care acestea le au, programele diverse pe care le oferă dar și oportunitățile de angajare după absolvire.

Salarii mai mari, oamenii mult mai drăguți și mai respectuoși și mai multe oportunități. Poți să mergi în mai multe direcții. Dacă vreau să dau pe Anomalii Genetice, aici nu prea am ce să aleg”, spune o elevă.

În ceea ce privește universitățile de stat de la noi, un lucru un minus, spre deosebire de cele din afară, este că nu se poate face un internship. Copiii nu pot pleca în afară la practică, ceea ce, spre exemplu, universitățile, cu precădere cele din Olanda, de applied sciences, oferă acest program. Copiii de acolo pleacă din timpul studiilor de licență care atestă că ei deja au un an de experiență în domeniul respectiv și va reprezenta un mare avantaj acel certificat când ei vor dori să se angajeze”, a mai declarat Eliza Iosif, consultant educațional.

Ofertele au fost prezentate în cadrul Târgului Universitar care a avut loc joi într-un mall din centrul orașului Constanța.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233