dobroge.tv

Live

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, vrea înființarea de grupuri suport pentru victimele bullying-ului în școli

14 iunie 2021
Publicitate

Fiecare unitate de învățământ va avea din anul școlar viitor un grup de acțiune anti-bullying. Este decizia Ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, care trage un semnal de alarmă odată cu înmulțirea cazurilor de violență verbală și fizică în școlile din România. Grupul va fi format din profesori, elevi, părinți și specialiști.

Imaginile sunt de săptămâna trecută, când un elev al școlii 23 „Constantin Brâncoveanu” din Constanța a fost batjocorit şi bătut de câţiva dintre colegii săi. Din nefericire, acest caz nu este deloc unul singular. Violența fizică și mai ales cea verbală este tot mai prezentă în rândul copiilor.

Avem un băiat în liceu. E mai pe invers așa și acolo e cam nasoală faza. Ceilalți băieți din liceu îl iau la mișto. Cred că se simte prost”, spune un elev.

Iar când un copil este etichetat, tachinat, batjocorit sau chiar lovit repetitiv, atunci asistăm la una dintre principalele cauze care provoacă tot felul de tulburări emoționale care, dacă nu sunt tratate, nu doar că afectează viitorul adult, dar pot crea adevărate tragedii.

Sunt lucruri care se simt pe termen lung. Victima este cea care dezvoltă anumite dezechilibre la nivel psiho-emoțional. Aceste dezechilibre merg mai departe. Când devine o persoană adultă, când în grupul social este mai retras, când trăiește cu aceste angoase ale adolescenței”, a declarat Cristina Gemănaru, psiho-terapeut

Da, am avut o depresie în mare parte a liceului. Având în vedere că , în România, lumea nu prea este obișnuită anti-bullying, a fost destul de greu. Am mers la psihologi și în cadrul liceului și exterior”, spune Tania, studentă.

Reprezentanții Inspectoratului Județean Constanța îndeamnă cadrele didactice să fie cât mai prezente în viața elevilor din timpul orelor de curs și să încerce să împiedice aceste acte de agresiune.

Trebuie să fim pro-activi și să rezolvăm aceste probleme și să nu considerăm că nu există sau că pot fi rezolvate facil pentru că ele reprezintă o problemă gravă și orice tip de violență fizică, verbală și orice manifestare de tip bullying ne aduce prejudicii care nu pot fi contorizate pe termen scurt, ele având o propagare pe termen lung și având consecințe emoționale a tuturor celor implicați”, a declarat prof. Sorin Mihai, inspector școlar general ISJ Constanța.

Hărțuirile și jignirile trebuie prevenite, iar un prim pas îl reprezintă discuțiile purtate atât la școală, cât și acasă. Copiii trebuie învățați să-și gestioneze frustrările, cum să-și exprime nemulțumirile și așteptările, ca să nu ajungă în postura de agresor.

Bullying-ul este definit foarte larg. Agresiunile fizice, agresiunile verbale există în mediul școlar. Încercăm să prevenim. Nu avem cazuri pe care să nu le gestionăm. Încercăm să prevenim”, a declarat prof. Anamaria Ciobotaru, director Colegiul Pedagogic „Nicolae Brătescu” Constanţa.

Vorbesc profesorii cu ei. În orele de dirigenție abordăm teme speciale pe bullying de când a apărut legea, dar și înainte de aceasta, aveam și astfel de activități ca să prevenim, să nu ajungem la bullying”, a declarat prof. Cătălina Dumbravă, director Școala Generală nr. 10 „ Mihail Koiciu”.

Pentru acest fenomen în creștere, se iau măsuri la nivel național. Ministrul a precizat că, începând cu anul școlar viitor, fiecare unitate de învățământ va avea un grup care să gestioneze agresiunile și jignirile împotriva copiilor și să prevină astfel de situații. Grupul va fi format din profesori, elevi, părinți și specialiști. Potrivit psihologilor, bullying-ul a luat amploare după revenirea fizică a copiilor la școală, după un an și jumătate în care elevii au stat mai mult acasă.


Sursă foto: Antena 3

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233