dobroge.tv

Live

Mâncare și câteva rechizite. Atât și-ar putea cumpăra lunar elevii constănțeni din alocația primită

17 noiembrie 2021
Publicitate

Copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani beneficiază de 214 lei. Însă, dacă ar fi să împărțim această sumă pe zi, tinerii ar trebui să se descurce cu aproximativ 8 lei. Banii nu sunt suficienți pentru a acoperi cheltuielile școlare și cele personale. Doar un sandwich la magazinele din incinta unităților de învățământ poate ajunge și până la 15 lei, susțin tinerii.

Încă de la începutul acestui an, cuantumul alocațiilor de stat pentru elevii care se încadrează în categoria de vârstă 2-18 ani este de 214 lei. Pentru mulți dintre ei, această sumă nu ajunge nici măcar pentru pachetul de la școală sau pentru cele necesare studiului.

„Mi se pare o sumă foarte mică. Ar veni cam șapte lei pe zi. Un copil de liceu nu se poate descurca cu șapte lei pe zi. De exemplu, la noi la magazin, un sandwich e 10 lei”, spune un elev.

„Momentan cu această sumă nu ne putem descurca foarte bine. La fel, ca să mâncăm ceva în oraș e cel puțin 20 de lei. Așa că e o sumă cam mică pentru a ne descurca într-o zi”, spune alt elev.

„După părerea mea este o sumă foarte mică pentru că vin aproape șapte lei pe zi. O masă în oraș este mai mult decât dublul acestei sume. Și, având în vedere că-ți trebuie și rechizite și instrumente de scris, caiete și alte materiale de studiu, este o sumă foarte mică”, spune alt elev.

Pentru elevii din sistemul de învățământ din România, această sumă este mult prea mică deoarece nu le acoperă cheltuielile școlare și cele personale.

Mai mult, există tineri care provin din familii cu situații financiare precare. Una dintre soluții, spun elevii, ar fi ca alocațiile să se acorde diferit, în funcție de statut.

„Cu alte cuvinte, ce susțin eu este mai degrabă o alocație care să difere în funcție de venitul familiei, mai degrabă decât o sumă unică pentru toți elevii din toate mediile”, spune un elev.

„Personal, mi se pare prea puțin, mai ales că toți colegii mei învață foarte mult și cred că merităm o răsplată. Noi suntem norocoși. Dar, pentru cei mai puțin norocoși nu mi se pare deloc ok”, spune o elevă.

„Această sumă nu acoperă sub niciun mod nevoile reale ale elevilor și ale copiilor. Considerăm că mărirea alocațiilor este necesară, în special având în vedere faptul că, mai ales acum, foarte mulți părinți au avut probleme din cauza situației pandemice, poate cu locurile de muncă, și astfel această sumă ar reprezenta un sprijin pentru copii”, a declarat Ariana Dudună, președinte Asociația Elevilor Constanța.

Din punctul lor de vedere, pentru a-și asigura cele necesare, alocațiile ar trebui dublate.

„O sumă adecvată ar fi una de cel puțin 300-400 de lei”, a mai declarat Ariana Dudună, președinte Asociația Elevilor Constanța.

„Dacă am avea măcar 15 lei pe zi, eu zic că ar fi ok”, spune un elev.

De anul viitor, familiile cu doi sau mai mulți copii ar putea primi până la 600 de lei în fiecare lună. Un proiect de lege privind mărirea alocațiilor a fost depus în Parlament.

„De la 1 ianuarie 2022, cuantumul alocațiilor ar putea fi:

- 486 lei pentru copiii cu vârsta de până la doi ani (sau de până la trei ani, în cazul copilului cu handicap);

- 243 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între doi și 18 ani, precum și pentru tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani, care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, până la terminarea acestora;

- 486 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între trei și 18 ani, în cazul în care copilul are handicap", se arată în proiectul legislativ.

Însă, până când proiectul nu va fi promulgat de președintele României, Klaus Iohannis și publicat în Monitorul Oficial, alocațiile rămân neschimbate.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233