dobroge.tv

Live

Școală cu prezență fizică acolo unde rata de infectare este sub 3 la mie, indiferent de procentul de vaccinare. SITUAȚIA ÎN JUDEȚUL CONSTANȚA

Școală cu prezență fizică acolo unde rata de infectare este sub 3 la mie, indiferent de procentul de vaccinare. SITUAȚIA ÎN JUDEȚUL CONSTANȚA
19 noiembrie 2021
Redactia DTV
Publicitate

Ministerul Educației a transmis vineri către Monitorul Oficial modificările aduse ordinului comun privind funcționarea școlilor și grădinițelor. Potrivit acestora, de luni orele se desfășoară cu prezență fizică acolo unde rata de infectare este de sub 3 la mie, chiar dacă rata de vaccinare a personalului nu atinge pragul de 60%, așa cum se prevede acum, scrie HotNews.

Se va lua în considerare rata de infectare din ziua de vineri pentru săptămâna ce urmează.

Au fost aduse precizări și legate de ce se întâmplă atunci când un test pe bază de salivă pentru depistarea COVID-19 iese pozitiv.

Localitățile din județul Constanța unde rata de incidență este mai mică de 3 la mie

LOCALITATE                                

CAZURI LA 1000 DE LOCUITORI ÎN ULTIMELE 14 ZILE

MUNICIPIUL MEDGIDIA

2.55

ORAŞ CERNAVODĂ

2.32

ORAŞ HÂRŞOVA

1.74

ORAŞ MURFATLAR

2.82

ADAMCLISI

2.19

ALBEŞTI

2.84

ALIMAN

2.54

AMZACEA

2.07

BĂNEASA

2.46

BĂRĂGANU

1.84

CASTELU

2.47

CIOBANU

2.25

COGEALAC

1.68

COMANA

1.49

CRUCEA

2.29

CUMPĂNA

2.35

CUZA VODĂ

0.85

DELENI

1.24

DOBROMIR

0.53

DUMBRĂVENI

0

FÂNTÂNELE

2.5

GÂRLICIU

1.26

GHINDĂREŞTI

0.38

HORIA

1.82

INDEPENDENŢA

0.35

LIPNIŢA

2.34

MIRCEA VODĂ

1.29

NICOLAE BĂLCESCU

1.45

OSTROV

1.28

PECINEAGA

2.6

PEŞTERA

0.56

RASOVA

1.08

SĂCELE

1.24

SARAIU

2.41

SEIMENI

0.93

SILIŞTEA

2

TÂRGUŞOR

1.9

TOPALU

1.17

TORTOMAN

0.53

VULTURU

0

Modificările aduse ordinului comun ministerul Educației - Ministerul Sănătății:

„După articolul 3^1 se introduce un nou articol, articolul 3^2, cu următorul cuprins:

Art. 3^2

  • Prin excepție de la dispozițiile art. 3^1, începând cu data de 22 noiembrie 2021, în localitățile în care rata de incidență este sub 3/1000, activitățile didactice se pot desfășura cu prezența fizică în unitățile de învățământ preuniversitar, cu respectarea strictă a normelor de protecție sanitară, independent de procentul de vaccinare a personalului din unitatea de învățământ.
  • (2) În situația prevăzută la alin (1), consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ preuniversitar emit decizia privind reluarea cursurilor cu prezență fizică prin raportare la rata de incidență, publicată pe site-ul Ministerului Educației, cu informarea inspectoratelor şcolare judeţene/ISMB.

Ce se întâmplă atunci când testul pe bază de salivă iese pozitiv

După articolul 6 se introduce un nou articol, articolul 6^1, cu următorul cuprins:

”Art. 6^1

  • În situația în care, în urma testării cu test rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă, conform Instrucțiunii Ministerului Sănătății nr. CAZ/4216/19.11.2021, rezultatul este pozitiv, se aplică dispozițiile protocolului privind managementul cazului cu rezultat pozitiv la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă, prevăzut la punctul VI din anexa la prezentul ordin.
  • Preșcolarul/elevul cu rezultat pozitiv la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă, conform alin. (1), continuă activitatea didactică în regim online și poate relua cursurile cu prezență fizică după prezentarea rezultatului certificat negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR, efectuat în ultimele 24 de ore.
  • Preșcolarul/elevul care nu prezintă rezultatul certificat negativ al unui test antigen rapid sau RT-PCR, efectuat în ultimele 24 de ore, reia cursurile cu prezență fizică după 14 zile de la data rezultatului pozitiv obținut la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă.
  • Consiliul de administrație al unității de învățământ decide dacă testarea cu teste rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă se efectuează în unitatea de învățământ sau la domiciliu, sub supravegherea părintelui/reprezentantului legal.
  • În situația în care consiliul de administrație al unității de învățământ stabilește că procedura de testare cu teste rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă este efectuată în unitatea de învățământ, este necesar acordul părintelui/reprezentantului legal al preșcolarului/elevului minor, acord exprimat conform formularului elaborat de Ministerul Sănătății.
  • În situația efectuării testării cu teste rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă la domiciliu, sub supravegherea părintelui/reprezentantului legal, rezultatul testării se comunică de îndată, în scris sau electronic, unității de învățământ, respectiv persoanei responsabile desemnate conform art. 11.

Protocolul în cazul rezultatului pozitiv la un test pe bază de salivă

VI. Protocoale, după punctul 4 se introduce un nou punct, punctul 5, cu următorul cuprins:

”5. Protocolul privind managementul cazului cu rezultat pozitiv la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă:

  • persoanele responsabile din cadrul unității de învățământ vor realiza testarea preșcolarilor/elevilor în conformitate cu Instrucțiunea Ministerului Sănătății nr. CAZ/4216/19.11.2021 și vor putea fi instruite de echipe de voluntari formate din medici, studenți la facultățile de medicină, asistenți medicali și alte categorii de personal cu competențe în domeniul medical, sub coordonarea DSP/DSPMB;
  • persoanele responsabile din cadrul unității de învățământ se vor informa corespunzător în ceea ce privește procedura aplicabilă colectării testelor cu rezultat pozitiv, acestea fiind considerate deșeuri medicale cu potențial infecțios. În situația colectării testelor cu rezultat pozitiv la nivelul unităților de învățământ, acestea se vor arunca în coșuri de gunoi prevăzute cu capac și pedală prevăzute cu sac de gunoi, și vor fi colectate și eliminate pe un circuit separat, conform prevederilor OMS 1226/2012 pentru aprobarea Normelor tehnice privind gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale şi a Metodologiei de culegere a datelor pentru baza naţională de date privind deşeurile rezultate din activităţi medicale. Întreaga procedură va fi încheiată cu dezinfecția corectă a mâinilor;
  • în cazul preșcolarilor/elevilor cu rezultat pozitiv la un test rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă în unitatea de învățământ, se aplică prevederile pct. 4. Protocol de izolare a copiilor cu simptome specifice COVID-19;
  • în cazul preșcolarilor/elevilor cu rezultat pozitiv la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă la domiciliu, părinții/reprezentanții legali au obligația de a comunica în scris sau electronic, unității de învățământ, respectiv persoanei responsabile desemnate conform art. 11 rezultatul testului;
  • unitatea de învățământ raportează DSP/DSPMB cazurile cu rezultat pozitiv la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă în vederea asigurarii testarii lor prin test certificat antigen rapid sau RT-PCR;
  • unitatea de învățământ păstrează evidența preșcolarilor/elevilor testați pozitiv la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă.

Amintim că, în prezent, regulile prevăd că funcționează cu prezență fizică doar școlile și grădinițele unde procentul angajaților vaccinați anti-Covid este de minimum 60%.

Ministrul Educației propusese modificarea anunțată astăzi în urmă cu o săptămână, însă aceasta a fost respinsă de Ministerul Sănătății.

Ce prevede ordinul actual în baza căruia s-au redeschis școlile, după vacanță

a) desfășurarea cursurilor zilnice, cu prezență fizică, la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar în cadrul cărora un procent de minimum 60% din personal este vaccinat;

b) desfășurarea cursurilor în regim online la nivelul tuturor unităților de învățământ preuniversitar în cadrul cărora un procent mai mic de 60% din personal este vaccinat;

c) desfășurarea cursurilor cu participarea fizică la nivelul tuturor unitățile de învățământ special indiferent de procentul de vaccinare al personalului.

În continuare, școlile au posibilitatea să facă cerere la inspectorat pentru a învăța online dacă așa se dorește.

De asemenea, sunt în continuare în vigoare criteriile pentru trecerea în online:

  • clasa sau grupa se închide 14 zile la apariția unui caz de Covid
  • școala se închide integral 14 zile dacă jumătate din clase au activitatea fizică suspendată din cauza cazurilor de infectare


Sursă foto: Arhivă Dobrogea TV

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233