dobroge.tv

Live

Unii elevi și profesori constănțeni cred că acest an școlar a fost unul haotic: „Ba online, ba acasă”

22 noiembrie 2021
Publicitate

A fost o perioadă haotică din care nu au înțeles mai nimic. Este părerea mai multor tineri constănțeni, dar și a unor profesori. Orele care s-au desfășurat ba fizic, ba online nu au făcut altceva decât să-i bulverseze și mai tare. Asociațiile de Elevi spun că procesul de învățare a fost îngreunat și din cauza lipsei dispozitivelor. Aceștia susțin că sunt mulți copii, în special cei din mediul rural, care nu au avut de pe ce să studieze. Alte probleme cu care s-au confruntat elevii în anul școlar anterior au fost decontarea navetei și acordarea de burse.

Anul școlar 2020-2021 a fost al doilea an în care elevii au făcut orele diferit. Din cauza creșterii incidenței, autoritățile au fost nevoite să impună mai multe restricții. Una dintre ele i-a trimis pe copii acasă, motiv pentru care cursurile s-au ținut din fața calculatorului. Apoi au apărut scenariile, lucru care i-a bulversat și mai tare pe tineri.

Scenariile au fost schimbate constant iar elevii nu au știut exact cum se va începe școala, cât timp de va desfășura fizic, când și cât vor avea vacanțele, etc”, a declarat Ariana Dudună, președinte Asociația Elevilor din Constanța.

Nesiguranța pe care ne-au oferit-o schimbările astea. Ba online, ba am venit la liceu. Vacanțe nelalocul lor”, spune un elev.

A fost o perioadă haotică pentru noi, ba online, ba acasă și asta a devenit debusolant”, spune o elevă.

De aceeași părere sunt și unii profesori. O parte dintre ei au spus că mulți elevi s-au plâns că nu au reușit să acumuleze toate informațiile necesare în mediul online. Ba mai mult, au fost nevoiți să apeleze chiar și la mediații pentru a nu rămâne în urmă cu materia.

Mobilitatea timpului de învățare, când în online, când la școală. Aceste modificări, bulversări de program creează mari dificultăți continuității în învățare, stilului de muncă, condiționărilor pe care și le realizează fiecare individ în pregătirea lui școlară”, a declarat prof. dr. Vasile Nicoară, director Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța.

Și nu este singura problemă cu care s-au confruntat elevii pe parcursul anului școlar anterior. Lipsa dispozitivelor digitale le-a îngreunat multora procesul de învățare.

Lipsa testării în unitățile de învățământ, lipsa materialelor igienico-sanitare sau chiar lipsa dispozitivelor pentru a susține ore în mediul online”, spune un elev.

Mulți elevi din mediul rural nu au avut acces la învățământul în mediul online, în ciuda faptului că există Legea 109, care prevede faptul că fiecare elev trebuie să poată primi un dispozitiv conectat la internet, la cerere, din bugetul Ministerului Educației”, a mai declarat Ariana Dudună, președinte Asociația Elevilor din Constanța.

Legea Muncii obligă angajatorul să ofere instrumentele necesare angajatului în situația de telemuncă, ori nici nu s-a pus o asemenea problemă. Asta nu pentru că nu ar fi avut profesorii noștri cu ce să lucreze, dar dacă e o lege, trebuie și aplicată”, a mai declarat prof. dr. Vasile Nicoară, director Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța.

Acordarea burselor și decontarea navetei sunt alte două probleme ale elevilor constănțeni.

Bursele, la fel, pentru că știu că acum, media pentru burse a crescut, doar că noi nu mai suntem în online să fie aceleași condiții pentru luat note. Înțeleg că a fost mai ușor și poate ar fi fost mai ușor să ia toată lumea burse, doar că acum am revenit fizic”, spune o elevă.

Reporter: Ți se decontează suma respectivă?

Elev: Nu, nu se decontează.

Reporter: Este o problemă, din punctul tău de vedere, acest lucru?

Elev: Este o problemă, da.

Reporter: Ce ți-ai fi dorit să facă statul român și nu a făcut în această perioadă pentru voi?

Elev: În primul rând cu transportul, bursele să fie plătite la timp.

Mai mult, Consiliul Național al Elevilor a întocmit Raportul privind Implementarea Statutului Elevului. În urma rezultatelor obținute, tinerii vor să tragă din nou un semnal de alarmă.

Dacă sistemul nu implementează soluțiile propuse de elevi pentru elevi, în câțiva ani ne vom confrunta cu probleme mai grave, cum ar fi creșterea ratelor de abandon școlar sau a analfabetismului funcțional. Toate determinate de un sistem care nu e centrat pe nevoile elevului și pe integrarea lui în societate”, a declarat Olivia Golub, președintele Consiliului Județean al Elevilor Constanța.

Chestionarul a fost completat de 25.352 elevi și 2.056 profesori.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233