dobroge.tv

Live

Testele rapide pe bază de salivă lipsesc în continuare din instituțiile de învățământ din Constanța

22 noiembrie 2021
Publicitate

Testele rapide pe bază de salivă încă nu au ajuns în instituțiile de învățământ, iar amânarea și nesiguranța pe care autoritățile o transmit îi supără pe elevii constănțeni și părinții acestora. Deși o parte dintre adulți sunt de acord să suporte cheltuielile și să-și testeze copiii din banii personali, nu toți își permit acest lucru. Chiar dacă tinerii respectă măsurile de prevenție împotriva virusului SARS CoV-2 și normele de igienă impuse, și-ar dori totuși să fie verificați constant pentru a se asigura că nu prezintă un pericol pentru colegi sau profesori.

Elevii constănțeni încă nu pot beneficia de testele rapide pe bază de salivă. Întârzierile îi dezamăgesc pe tinerii care spun că acestea le-ar oferi un plus de siguranță și i-ar ajuta să țină sub control infectările cu virusul SARS-CoV-2.

Asigurarea acestora a fost amânată constant. Testele ar fi trebuit să vină încă de la începutul anului școlar, nu acum. Majoritatea elevilor își doresc să se testeze, mai ales acum că este vorba despre teste pe bază de salivă, nu acele teste care se fac cu un băț în nas. Majoritatea vor să se testeze și majoritatea părinților sunt de acord cu testarea. Însă, nu avem încă posibilitatea de testare”, a declarat Ariana Dudună, președinte Asociația Elevilor din Constanța.

Promisiunile făcute de Ministerul Educației au rămas doar la stadiul de promisiuni. Din păcate acest lucru aduce mari probleme, astfel că mulți elevi pot fi pozitivi în continuare, venind la școală. Iar acest lucru, automat creează un focar”, spune un elev.

Deși trebuiau să ajungă până acum, testele pe bază de salivă nu au ajuns încă în instituțiile de învățământ constănțene. Acest lucru îi nemulțumește atât pe elevi, cât și pe cadrele didactice care nu știu ce se va întâmpla.

Când vine vorba de părinți părerile sunt împărțite însă, un lucru este sigur: sănătatea copiilor este cea mai importantă pentru ei.

Și oricum dacă le facem, după aceea ne spun că nu sunt concludente. Despre ce vorbim? Să stăm să ne îmbolnăvim copiii? De ce nu au luat ei măsurile, să vină să le facă la fiecare copil în parte?”, spune o mămică.

Se pare că Ministerul Sănătății nu a făcut nimic până acum. Ar fi cazul ca acasă să se testeze. Cred că la școală nu fac față”, spune un tătic.

Rămâne la latitudinea fiecărui părinte dacă își testează copilul sau nu, pe bani proprii sau pe banii de la instituțiile statului. Oricum ar fi, nu contează”, spune o mămică.

De ajuns în școli e normal, că la noi toate ajung mai greu. Sincer, eu nu aș fi de acord, dar acum să vedem ce se decide”, spune o mămică.

Unii directori ai instituțiilor de învățământ sunt conștienți că procedurile care implică achiziția testelor sunt de durată însă, speră că până la finalul acestei luni, elevii se vor putea testa.

Sunt convinsă că sunt motive justificate pentru care au întârziat, având în vedere că numărul de elevi din țară nu este foarte mic, procedurile de achiziții sunt întotdeauna destul de complicate. Așteptăm. Am văzut că a apărut Ordinul privind modul de testare, instrucțiunile. Așteptăm să vedem ce ni se mai comunică”, a declarat prof. Monica Răgușilă, director Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” Constanța.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, care încheie contractele subsecvente, a încheiat contractele subsecvente, o parte dintre aceste contracte. Ne-a adus la cunoștință că aceste teste vor ajunge în școli în prima parte a săptămânii viitoare”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul interimar al Educației.

Mai mult, în unitățile de învățământ în care numărul de elevi este foarte mare, testarea rapidă ar trebui făcută de acasă pentru a evita aglomerația, susțin unii profesori.

Consiliul de Administrație al unității noastre de învățământ a decis testarea elevilor la domiciliu. Având în vedere că numărul de elevi al liceului se apropie de 1.000, ne este foarte greu dimineața la prima oră și la prânz să testăm atâția elevi”, a mai declarat prof. Monica Răgușilă, director Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” Constanța.

Până vor sosi în instituțiile de învățământ, părinții vor fi cei care vor cumpără teste rapide pentru copiii lor.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233