dobroge.tv

Live

Mai sunt câteva zile până la începerea noului an şcolar. Nemulţumiri în rândul părinților, elevilor, dar şi printre operatorii de turism: “O decizie nefericită”

30 august 2022
Publicitate

În mai puțin de o săptămână se termină vacanța de vară a copiilor. Însă, acest lucru a stârnit multe nemulțumiri în rândul părinților și elevilor cât și printre cei care activează în industria turismului. Mulți hotelieri și agenți de turism spun că ofertele lansate la final de sezon aproape că nu se mai justifică pentru că mulți turiști nu mai pot ajunge la mare.

5 septembrie este ziua în care elevii se vor întoarce în bănci, în acest an. Și asta, conform noii structuri școlare. Cu toate acestea, nu puțini sunt turiștii care nu vor să plece de la malul mării.

Luna septembrie vine și cu cele mai mici prețuri și oferte. Mai mult, nici nu mai este la fel de aglomerat ca în lunile de vară. Așa se face că și foarte mulți părinți nu sunt încântați de scurtarea vacanței.

“Uite ce vreme frumoasă, apa e perfectă, ar fi minunat dacă ar putea să fie un pic mai lungă vacanța asta, să ne bucurăm de ea că prețurile sunt mai accesibile cât de cât pentru restul că nu toată lumea își permite luxul să plătească la hotel de cinci stele”, a spus o turistă.

“E prea devreme, vremea e bună, mai putem să ne jucăm un picuț, să ne distrăm. Ar fi fost mult mai bine să înceapă pe 15 septembrie”, a spus o altă turistă.

Hotelierii sunt și ei nemulțumiți de decizia ministrului Educației și spun că au lansat degeaba programul „Litoralul pentru Toți“ pentru că nu mulți turiști mai pot ajunge la mare în această perioadă.

"S-a redus practic cu 10 la sută numărul de zile disponibile într-un sezon turistic care și așa știm că era destul de scurt în România. Prin urmare, chiar dacă nu și-au anulat pentru că nu au făcut pur și simplu rezervări, totuși, sunt foate mulți turiști care probabil au ales să nu mai vină nefiind sau fiind în imposibilitatea de a veni în a doua săptămână din septembrie când tarifele scădeau și mai mult”, a spus Ionuț NEDEA, director agenție de turism.

“O decizie total nefericită din punctul meu de vedere aceasta de a începe școala cu 10 zile mai devreme față de cum era obișnuit. Practic asta duce implicit la contractarea sezonului care și așa este foarte scurt. Este foarte greu pentru noi chiar dacă am aplicat mai multe tipuri de promoții”, este de părere Iulian TENIE, hotelier.

Proprietarii unităților de cazare le-au cerut guvernanților ani de zile revenirea la structura veche. Mai exact, anul școlar să înceapă pe 15 septembrie și să se termine pe 15 iunie.

“Tarifele sunt cele mai mici din timpul anului deci am fi avut toate motivele să ne bucurăm de o vacanță de vară prelungită. Vacanța a intrat însă la apă, așa cum ați spus, printr-o decizie nefericită din nou, și în acest an, an după an de altfel, a Ministerului Educației. Nu există niciun fel de consultare cu industria ospitalității din România, din păcate când se iau aceste decizii. Ceea ce înseamnă că toți operatori de turism din această țară au de pierdut”, a declarat Corina MARTIN, director agenție de turism.

În schimb, Asociațiile de Elevi spun că prelungirea anului școlar este o idee bună, benefică pentru a se parcurge materia și așa extrem de stufoasă.

“Avem cel mai scurt an școlar, unul dintre cei mai scurți ani scolari din Uniunea Europeană. Dacă ne uităm din 2013 până în prezent, în fiecare an numărul de săptămâni de școală din fiecare an a scăzut. Asta înseamnă că programa care a rămas la fel trebuie parcursă într-un timp mai scurt, într-un ritm mult mai alert, profesorii nu mai au timp pentru activităţi de recuperare, de exersare, de punere în aplicare a cunoștințelor dobândite”, a spus Ariana DUDUNĂ, președinte AEC Constanța.

Este primul an școlar organizat pe module, asta în timp ce pentru anul universitar nu se schimbă nimic în structură, rămân în vigoare semestrele, așa cum a fost dintotdeauna. Spre deosebire de anii trecuți, elevii din toate clasele și copiii de grădiniță vor avea vacanță întermediară de o săptămână în lunile octombrie și respectiv februarie.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233