dobroge.tv

Live

„Inflația crește, bursele rămân la fel!”. Asociația Elevilor din Constanța: „Solicităm ferm Consilierilor Locali să amendeze proiectul în sensul măririi cuantumurilor burselor”

„Inflația crește, bursele rămân la fel!”. Asociația Elevilor din Constanța: „Solicităm ferm Consilierilor Locali să amendeze proiectul în sensul măririi cuantumurilor burselor”
27 octombrie 2022
Redactia DTV
Publicitate

Reprezentanții elevilor constănțeni sunt revoltați! Asociația Elevilor din Constanța solicită amendarea proiectului de hotărâre pentru aprobarea cuantumurilor burselor în vederea măririi lor. Aceștia susțin că, deși inflația a crescut constant, valoarea burselor stangnează de doi ani.

Luni (31 octombrie - n.red.) va avea loc ședința ordinară a Consiliului Local, unde se vor vota numărul și cuantumul burselor. În proiectul de hotărâre prezentat la momentul actual,cuantumul burselor rămâne identic ca în ultimii doi ani”, susțin reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța.

Elevii susțin că inflația este în continuă creștere, iar nevoile lor sunt din ce în ce mai costisitoare. „Municipiul Constanța nu arată niciun fel de interes și intenționează să asigure aceleași sume (excepție făcând bursa de performanță)”, mai susțin reprezentanții AEC.

Elevii mai afirmă că în semestrul I al anului 2020-2021, când au fost introduse aceste cuantumuri, ele erau acoperite integral din bugetul local. Între timp, Guvernul a început să asigure un cuantum minim, din bugetul de stat.

Astfel, Consiliul Local Constanța a ajuns să asigure 0 lei pentru bursele de merit ale elevilor și 50 de lei per elev pentru cele de ajutor social. Mai mult, prin proiectul propus, Primăria Constanța dovedește și cât de ruptă de realitățile sociale este. În contextul economic actual și a creșterii sărăciei, cuantumul bursei de ajutor social, menită să sprijine elevii aflați în situații defavorizate, cu un risc de abandon școlar ridicat, să își continue studiile, Primăria Constanța a decis să păstreze cuantumul bursei de ajutor social la 250 de lei, de patru ori mai mică ca bursa de performanță”, mai transmite Asociația Elevilor din Constanța, printr-un comunicat de presă.

Cuantumurile actuale:

  • burse de merit: 100 lei/lună
  • burse de studiu: 250 lei/lună
  • burse de ajutor social: 250 lei/lună
  • burse de performanță: 1000 lei/lună

Astfel, elevii solicită mărirea burselor elevilor la următoarele cuantumuri:

  • burse de merit: 300 lei/lună;
  • burse de studiu: 350 lei/lună;
  • burse de ajutor social: 500 lei/lună
  • burse de performanță: 1000 lei/lună;

Solicităm ferm Consilierilor Locali să amendeze proiectul în sensul măririi cuantumurilor burselor!”, au conchis elevii.

În ultimii doi ani, cuantumul burselor aprobat de către CL Constanța a stagnat, fără a fi prevăzută nicio creștere, în ciuda faptului că sumele asigurate din bugetul de stat, sub forma cuantumului minim, au crescut. Astfel, investiția UAT Constanța în bursele elevilor a scăzut constant. Mai mult, față de acum doi ani, inflația a crescut, fiind mai mult decât adecvată asigurarea unei măriri. Considerăm josnic faptul că bursele elevilor au stagnat timp de doi ani de zile, și solicităm ferm tuturor consilierilor locali să amendeze proiectul în vederea măririi cuantumurilor” , susține Ariana Dudună, președinte AEC.


Sursă foto: arhivă Dobrogea TV 

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233