dobroge.tv

Live

CONSTANŢA. Burse mici, nevoi tot mai multe. Paul își plătește meditațiile, dar încearcă să își ajute și ceilalți frați: ''Tatăl meu e decedat și mai ajut și eu''

02 noiembrie 2022
Publicitate

Rechizite, haine ori mâncare? De cele mai multe ori elevii care primesc burse trebuie să aleagă ce își cumpără pentru că banii nu sunt suficienți pentru toate. Dacă mai sunt și navetiști, atunci trebuie să își chibzuiască foarte bine veniturile. La un calcul simplu, câteva rechizite pentru copii ajung să coste aproape 300 de lei, o sumă care depășește deja valoarea a două dintre bursele primite de elevi. Consilierii locali au decis să nu mărească suma atribuită fiecărui tip de bursă, deși Asociația Elevilor a cerut chiar în cadrul ședinței mărirea cuantumului.

Ionuț are 18 ani și beneficiază de două burse, fiecare în valoare de 250 de lei. O sumă mică, spune elevul, mai ales că mai are o soră și un frate care sunt și ei elevi. Cu banii proveniți din burse spune că își ajută familia.

“O ajut pe mama pentru că are și ea două job-uri și pe timp de vară lucrez și eu. Aștept acum să iau bacul și vreau să continui pe profil. De banii aceştia, pot să-mi cumpăr o pereche de pantaloni și ceva de încălțat, mi-ar fi de ajuns, dar cum necesitatea este și mai mare acum, consumul, o mâncare, un sendviș. Dorința de a ieși în oraș este și aceea mare și nu prea mă avantajează acești 250 de lei”, a spus Ionuț CIOACĂ, elev bursier.

Și Paul primește lunar 500 de lei, bani proveniți din cele două burse la care se încadrează. Cu suma respectivă își plătește meditațiile, dar încearcă să își ajute și ceilalți frați.

“De curând am început și meditațiile, mă ajută să plătesc și meditațiile pe lună, pe cât se poate. Din bani, îmi ajut și familia, suntem 5 frați, două fete și trei băieți. Mama e casnică, tatăl meu e decedat și cât de cât mi-ajut și eu, cum pot acolo”, a spus Pauş.

Părinții spun că nu pot cumpăra foarte multe lucruri cu 250 de lei, valoarea bursei de studiu sau de ajutor social.

“Dacă vrei să îi cumperi o carte bună, interesantă, ea costă 50 -100 de lei. Deci nu prea ai ce cumpăra în mod special”, “Oricum, la un copil nu ajunge că numai bani cer și tot plătim caiete, tot părinții, tot noi suportăm, până și la hârtie igienică”, sunt de părere unii părinţi.

Am încercat să vedem cât trebuie să plătească părinții pentru câteva rechizite de bază pentru un elev. Astfel, cinci caiete de tip A4 costă între 35 și 150 de lei, în funcție de modelul dorit, un bloc de desen între 4 și 10 lei, acuarelele costă aproximativ 30 de lei, un set de trei pixuri ajunge la aproximativ 5 lei, iar o radieră 2 lei. De asemenea, pentru un penar, părinții trebuie să scoată din buzunar între 20 și 90 de lei. La un calcul simplu, dacă adunăm valorile maxime ale produselor, acestea ajung să coste aproape 300 de lei. Ceea ce înseamnă că bursa de 250 de lei nu este sufientă pentru a acoperi cheltuielile lunare pentru un elev.

“Având în vedere creșterea ratei inflației, sincer mă îndoiesc că, nu știu, cu 250 de lei un copil poate să își cumpere mai mult de patru cărți, ca exemplu, în cazul în care e pasionat de lectură. Dar în cazul elevilor navetiști, de exemplu, unde Ministerul Educației le-a tăiat bursele, 250 de lei nu ajung pentru abonamentul unui elev navetist”, a spus Ariana DUDUNĂ, președinte Asociația Elevilor Constanța.

Reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța au solicitat în cadrul ședinței de Consiliu Local de luni mărirea burselor. Aceștia au susținut că ele au rămas neschimbate, în ciuda creșterii inflației. Însă, proiectul a fost votat și aprobat în varianta inițială. Concret, elevii urmează să primească 1.000 de lei pentru bursa de performanță, 200 de lei pentru cea de merit și câte 250 de lei pentru studiu și ajutor social. Însă, elevii nu și-au primit nici până acum banii cu toate că aceștia trebuiau să îi ia pe 15 octombrie.


Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233