dobroge.tv

Live

Unii elevi constănțeni nu vor să mai stea cu masca de protecție la ore. ''Bacteriile oricum se iau și când ieși pe stradă''

10 ianuarie 2023
Publicitate

Pentru că este opțională, mulți refuză să o poarte. Unii elevi constănțeni nu vor să mai stea cu masca de protecție la ore. Este incomodă și le îngreunează respirația, susțin cei mai mulți dintre tineri. Ba mai mult, alții pur și simplu s-au săturat să o mai poarte, după ce timp de doi ani de zile, au fost obligați ca la cursuri să vină cu nasul și gura acoperită. Totuși autoritățile locale, dar și medicii recomandă respectarea măsurilor de protecție pe perioada stării de alertă epidemică. Mai ales că, în ultima săptămână numărul cazurilor de gripă și viroze a crescut alarmant.

Purtarea măștii de protecție, aerisirea încăperilor și dezinfectarea periodică sunt câteva dintre recomandările Direcției de Sănătatea Publică pentru toate unitățile de învățământ din Constanța în perioada stării de alertă epidemică. Însă, nu toți elevi țin cont de aceste măsuri.

Că unii aleg să poarte, e strict alegerea lor, eu nu port și când a fost obligatorie chiar nu înțelegeam ideea”

„Nu o poartă nimeni, nici la mine în clasă și nici eu”

Chiar dacă numărul cazurilor de viroze și gripă este în creștere în orașul nostru, cei mai mulți susțin că masca de protecție le îngreunează respirația și îi incomodează în timpul orelor.

„Cu masca la ore eu sunt contra, deoarece bacteriile oricum se iau și când ieși pe stradă și când mergi la cafenea sau la restaurant”

Există însă și elevi care sunt conștienți de pericol și respectă măsurile recomandate. Se tem cel mai mult pentru sănătatea familiei și a celor mai în vârstă.

„Pentru binele nostru și al părinților și al rudelor, e bine. Avem, ni se oferă”

„Se răspândește foarte ușor și unii poate au probleme cu sănătatea. Eu o s-o port”

Gripa nu trebuie confundată cu răceala comună. Printre simptome se numără: febră, dureri de cap, tuse și oboseală. Reprezentanții elevilor trag și ei un semnal de alarmă și îi sfătuiesc pe colegii lor să ia în serios recomandările medicilor.

„În contextul creșterii numărului de cazuri de gripă să se respecte toate recomandările făcute de către Ministerul Sănătății și Educației tocmai pentru a evida îmbolnăvirea lor. Este doar o recomandare, nu o obligație, însă recomandăm elevilor ca în cazul în care au diferite simptome să poarte mască”, a spus Ariana DUDUNĂ, președinte Asociația de Elevi Constanța.

Directorii unităților de învățământ spun că încă de săptămâna trecută au făcut toate pregătirile necesare pentru ca elevii să se întoarcă în siguranță la școală, însă de recomandări țin mai mult cont profesorii, decât copiii.

„Am pus în fiecare sală de clasă și o cutie de măși pentru cei care nu au sau care prezintă simptome. Colegii mei, majoritatea, poartă masca în timpul orelor și pe holuri, într-adevăr elevii mai puțin”, a spus prof. Claudia NIȚU, director Liceul Energetic Constanța.

La nivelul județului Constanța învață peste 100.000 de elevi, iar autoritățile locale au pus la dispoziție tuturor unităților de învățământ măști de protecție.

„Solicitările nu au fost pentru cantități deosebite, deoarece avem deja stocuri create pentru că reflexele pe care le-am dobândit în pandemie au rămas și suntem pregătiți cu dispozitive medicale și cu materiale sanitare specifice”, a spus prof. Sorin MIHAI, inspector școlar general ISJ Constanța.

Elevii mai pot cumpăra măși de protecție și din farmacii. De asemenea, nici marți, în urma triajelor epidemiologice, niciun elev nu a fost trimis acasă.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233