dobroge.tv

Live

Calendarul olimpiadelor a stârnit nemulţumiri în rândul elevilor constănțeni. Unele dintre ele au loc în aceeași zi și la aceeași oră: ''Dacă copilul e bun la mai multe materii, nu trebuie să-l pui să aleagă''

25 ianuarie 2023
Publicitate

Vor să participe la olimpiade, dar nu pot. Cel puțin nu la toate. Și asta pentru că unele dintre ele au loc în aceeași zi și la aceeași oră. De pildă, dacă un elev este olimpic și la matematică și la fizică, acesta va trebui să aleagă la ce materie vrea să dea testarea. Conform calenadarului, într-o singură zi vor avea loc chiar și cinci olimpiade. Copiii, dar și profesorii sunt nemulțumiți. Și părinții consideră că trebuie să aibă șansa să-și testeze cunoștințele la mai multe materii.

Calendarul olimpiadelor a stârnit controverse în rândul elevilor constănțeni. Unii dintre ei și-ar dori să participe la mai multe astfel de concursuri, însă s-au lovit din nou de aceeași piedică. O parte dintre ele sunt suprapuse. Așa se face că, de exemplu, dacă un elev vrea să meargă la olimpiada de fizică și la cea de informatică, nu va putea. Motiv pentru care, chiar dacă copilul s-a pregătit înainte la ambele, va fi nevoit să renunțe la una.

„Da, mi se pare inoportun, sunt copii interesați de mai multe olimpiade. Eu am fost în situația asta. Am vrut să particip la engleză și română și erau în aceeași zi. Şi am ales la engleză”

„Anul trecut când a fost toată confuzia asta cu olimpiadele chiar am vrut să merg la mai multe, dar am putut numai la engleză. Mai voiam la română și franceză, doar că s-au aliniat toate și a fost cam nasol”

„E puțin inoportun să trebuiască să alegem. Am fost în aceeaşi situaţie, anul trecut au fost olimpiadele la română, istorie și engleză, toate în aceeași zi și eu am ales istorie”

Elevii sunt de părere că dacă un copil este bun la mai multe materii, ar trebui să aibă șansa să participe la mai multe olimpiade.

„Dacă copilul e bun la mai multe materii, chiar nu mi se pare ok să-l pui să aleagă. Pe lângă faptul că erau în aceeași zi, erau și în același interval orar, adică n-aveai nicio șansă să ajungi”

„Mai mulți elevi se pregătesc la multiple materii, la mai multe olimpiade și își doresc să participe la ele, mai ales la materiile care sunt similare. Considerăm că Ministerul Educației ar trebui să dea dovadă de responsabilitate atunci când stalibește calendarul olimpiadelor”, a declarat Ariana DUDUNĂ, președinte Asociația Elevilor Constanța.

De cealaltă parte, profesorii sunt conștienți că Ministerul Educației nu poate organiza peste 20 de olimpiade în zile diferite, însă consideră că există și alte soluții în ceea ce privește materiile apropiate din punct de vedere didactic.

„O raționalizare a calendarului lor spre a nu suprapune discipline apropiate ca zonă didactică poate fi o chestie favorabilă, adică să nu dai în același timp matematica cu informatica sau cu fizica.Vreo 400 vor fi în etapa locală, vreo 300 de obicei se califică la județeană și cam 40-50 ajung la națională”, a declarat prof. Vasile NICOARĂ, director CNMB Constanța.

Părinții cred că elevilor le este luată șansa de a-și valorifica cunoștințele și spun că este inoportun pentru cei care sunt buni la mai multe discipline să aleagă doar una. Mai mult, susțin că pentru copii urmează o perioadă suprasolicitantă. De pildă, după perioada olimpiadelor, în luna martie sunt programate fazele județene ale simulărilor, iar în ultima săptămâna a aceleași luni vor avea loc cele naționale.

„Cei care ar putea și sunt dornici să participe la mai multe olimpiade nu au ocazia să-și exercite acest drept și posibilitatea de a evolua în materie. Din păcate se aglomerează și aceste olimpiade care sunt mai multe în aceleași timp, apoi se apropie și simulările la nivel național după cele de la nivel județean”, a declarat Dănuț CERNAT, vicepreședinte Asociația Națională de Părinți.

În ceea ce privește suprapunerea olimpiadelor, de pildă, anul acesta probele la fizică și informatică vor avea loc pe 4 martie, ambele la aceeași oră.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233