dobroge.tv

Live

CONSTANŢA. Şcoli afectate de avariile apărute la sistemul de termoficare. Copiii sunt nevoiţi să stea îmbrăcați la ore, iar durata cursurilor este mai scurtă

09 februarie 2023
Redactia DTV
Publicitate

Școli fără căldură și elevi nevoiți să se încălzească așa cum pot, în clase, în timpul orelor. Așa se poate descrie situația sistemului de învățământ din Constanța în această iarnă. Din cauza nenumăratelor avarii apărute la sistemul centralizat de termoficare al orașului, căldura a fost sistată des, chiar și în unitățile de învățământ. În această situație, unii părinți preferă să îi țină pe cei mici acasă atunci când clasele nu sunt încălzite.

Reporter: “Ce faceți când nu este căldură?

Daniela BELECHEA, învățătoare: Mai multă mișcare, mai multe exerciții fizice, și de vorbire și de mișcare. Ușile și geamurile închise, cu toate că nu e normal că trebuie să mai și aerisim, dar…mănușele dacă e nevoie, fular în jurul gâtului și un fesuleț. Școlile sunt totuși izolate, au geamuri bune, dar la două, trei zile deja se simte. În ultimul timp trei avarii au fost așa, în două săptămâni. Suferim și noi, și locatarii și părinții. Vă dați seama să scoli un copil dimineață să stea în frig, să îl îmbraci, să îl trimiți la școală tot în frig, nu prea e ok”.

Aceasta este realitatea unor școli din municipiul Constanța care sunt în zonele afectate de avariile apărute la sistemul de termoficare. Copiii trebuie să stea îmbrăcați la ore, dar și durata cursurilor este mai scurtă, astfel că pierd mult din materie se plâng părinții.

“Plecăm mai devreme și de aia e mai greu să facem anumite ore. Și ne jucăm un pic mai puțin, că nu putem să alergăm așa îmboșcănați, şi vorbim pe nas de o săptămână și nu suntem singurii”

“Când știam că nu este căldură, m-am îmbrăcat mai gros, și atât”

În schimb, unii părinți preferă să își țină copiii acasă atunci când știu că nu există căldură în clase.

Reporter: Copiii au stat mai puțin la ore?

Părinte: Astăzi, da, și mereu stau mai puțin când nu este căldură.

Reporter: Se întâmplă des să nu aibă căldură?

Părinte: S-a întâmplat destul de des.

Reporter: Și cum îi pregătiți pe copii, îi îmbrăcați mai gros? 

Părinte: De obicei, când nu este căldură prefer să o țin acasă pentru că răcește foarte des și chiar nu vreau să bag medicamente foarte multe în ea.

“Am fost solicitați de către locatarii blocului M3, situat pe strada Adamclisi să oprim furnizarea către bloc a agentului termic deoarece înregistrase o defecțiune, o avarie”, a spus Liviu POPA, director societății de termoficare din Constanța.

Problema a fost între timp remediată, însă elevii care au avut cursuri de la primele ore ale dimineții au stat în frig. Iar avariile nu sunt deloc puține, mai spun oamenii care locuiesc în Tomis Nord.

“Nu, nu înțeleg care e treaba cu avariile. Cred că e vorba de vechimea țevilor. Dar având în vedere că acest cartier este unul foarte, foarte vechi, trebuie ținut cont de asta”

“O săptămână nu am avut căldură, nici apă caldă, nici nimic. Ne-am încălzit cu caloriferul. Cu apă rece ne-am spălat pe picioare, pe mâini”

Reprezentanții sistemului de termoficare din oraș spun că din cauza conductelor vechi se așteaptă la noi avarii până la finalul sezonului rece.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233