dobroge.tv

Live

Structura anului școlar viitor, o problemă pentru profesori şi elevi. Aceştia vor ca miniștrii să nu mai facă așa de multe modificări: ''Ne-au zăpăcit''

10 februarie 2023
Redactia DTV
Publicitate

Unii da, alții ba. Unele cadrele didactice sunt de acord ca noul an școlar să înceapă pe 11 septembrie, pe când tinerii spun că este bine și pe 18 septembrie. Astfel, și turismul va avea de câștigat, dar și ei. Și asta pentru că, mulți lucrează pe timp de vară, iar încă o săptămână de vacanță, înseamnă bani în plus în buzunarul lor. În schimb, atât unii profesori, cât și elevii și-ar dori ca miniștrii să nu mai facă așa de multe modificări. „Ne-au zăpăcit” spun cei mai mulți dintre copii. Ar vrea ca orele să înceapă așa cum au fost obișnuiți: pe 15 septembrie.

Proiectul privind noua structură a anului școlar viitor a fost pus în dezbatere de Ministerul Educației încă de la sfârșitul lunii ianuarie. Potrivit acestuia cursurile ar urma să înceapă pe 11 septembrie. Lucru care stârnit un val de nemulțumiri în rândul operatorilor din turism. Patronii de pe litoral au cerut ministerului ca orele să înceapă pe 18 septembrie.

„Eu cred că prerogativa aceasta este cea a Ministerului Educației și primează principiile pedagogice chiar dacă într-un fel sau altul, pozitiv sau negativ, aceste principii pot afecta anumite sectoarte de activitate”, a declarat prof. dr. Vasile NICOARĂ, director Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța.

„Afectează școala doar în măsura în care nu se prelungește în iunie după aceea cu o săptămână adică un număr de 36 de săptămâni este necesar și atunci dacă se începe mai târziu, o să se termine mai târziu și atunci iar dăm peste litoral”, a spus prof. ing. Claudia NIȚU, director Liceul Energetic Constanța .

Sunt și elevi care sunt de acord ca orele să înceapă pe 18 septembrie. Recunosc că, în prima săptămână, nu prea se face școală. În plus, mulți dintre ei lucrează pe timp de vară. Dacă vacanța lor s-ar prelungi atunci și veniturile lor vor crește. De asemenea, și turismul ar avea de câștigat.

„Turismul în ultimul timp, din cauza pandemiei, nu a fost la capacitate maximă. Cred că este bine și pentru profesori și pentru elevi să înceapă mai târziu”

„Vremea oricum s-a schimbat și căldura deja se duce spre septembrie iar majoritatea familiilor pleacă atunci în vacanță cu copiii și oricum, în general, începerea școlii este o pierdere de informație școlară pentru că elevii nu sunt la școală”

„De exemplu, dacă pleci în vacanță o săpămână, este benefică, dar în același timp ai putea să stai și încă o săptămână la liceu”

Elevii au însă o altă nemulțumire. Mulți susțin că, schimbările din ultimii ani i-a zăpăcit de tot. S-au săturat să facă parte din „experimentele” Ministerului Educației. Le-au transmis acestora că și-ar dori ca școală să înceapă pe 15 septembrie așa cum era până acum.

„Cred că școala ar trebui să se termine undeva la jumătatea lunii iunie și să înceapă undeva la jumătatea lui septembrie cum era înainte ca să le permită și celor din turism să-și desfășoare activitatea așa cum trebuie”

„Mie mi se pare că este normal să fie așa cum a fost până acum, decât cum a fost anul acesta. Pe 5 septembrie mi s-a părut prea din scurt și sunt prea multe schimbări. Aș vrea să se întoarcă la normalitate. Să înceapă în perioada cu care suntem obișnuiți de mici”

De aceeași părere sunt și o parte dintre directorii unităților de învățământ din Constanța.

„Este normal ca într-un sector cum este școala să ai predictibilitate pe ani de zile, nu să schimbi în fiecare an”, a precizat prof. dr. Vasile NICOARĂ, director Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” Constanța.

Prin urmare școala să înceapă pe 15 septembrie. Cred că o ajustare la vacanțele sau o revenire la structura pe semestre a anului școlar ar fi mai benefică pentru că am putea să ne desfășurăm activitatea mult mai bine”, a spus prof. Anca DRAGOMIR, director Colegiul Național de Arte „Regina Maria” Constanța.

„Era foarte bine când știam: începe pe 15 septembrie școala și se termină pe 15 iunie, acum vorbim de școlile generale, gimnazile sau liceele teoretice”, a spus prof. ing. Claudia NIȚU, director Liceul Energetic Constanța.

Dacă proiectul va fi votat în această formă, atunci elevii vor începe orele pe 11 septembrie, iar cursurile ar urma să se încheia pe 21 iunie. Mai mult, în anul școlar 2023-2024, vor fi 174 de zile de școală, față de 167 cât sunt acum.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233