dobroge.tv

Live

Protest în faţa Inspectoratului Şcolar Constanţa. Zeci de copii au fost relocaţi într-o altă unitate de învățământ, părinţii au aflat decizia abia la sfârşitul lunii august: ''Dacă trebuie, o să facem și greva foamei aici, pe trotuar''

06 septembrie 2023
Publicitate

O mare parte dintre părinții copiilor de la Școala nr. 39 „Nicolae Tonitza” din Constanța nu sunt de acord cu relocarea elevilor. Peste 100 de copii au fost mutați la Școala Gimnazială cu nr. 31 din oraș. Motivul: unitatea de învățământ nu are suficiente clase pentru toți elevii. Doi dintre părinți au protestat astăzi în fața sediului Inspectoratului Școlar Județean.

Nemulțumirile părinților au început la sfârșitul lunii august. Atunci au aflat că o mare parte dintre copiii lor vor învăța într-o altă unitate de învățământ. Conducerea Şcolii Gimnaziale nr. 39 „Nicolae Tonitza” din Constanța a luat această decizie împreună cu Inspectoratul Școlar Județean după ce numărul elevilor înscriși a fost mai mare decât numărul de clase.

„Mai multe școli, printre care și Școala Gimnazială Nr. 39 „Nicolae Tonitza” Constanța, au solicitat ca în anul școlar 2023-2024 să funcționeze cu program redus și în mai multe schimburi. Personal am luat legătura cu doamna directoare a Școlii Gimnaziale Nr. 39 Nicolae Tonitza Constanța, punându-i în vedere faptul că solicitarea dumneaei excedă cadrul legal stabilit prin art. 11 din Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, aprobat prin ordinul ministrului educației care prevede durata orelor de curs și a pauzelor. Mai mult decât atât, prevede faptul că o modificare a acestora este posibilă numai în situații speciale, cum ar fi epidemii, intemperii, calamități, alte situații excepționale, pe o perioadă determinată”, a transmis în urmă cu câteva zile Inspectoratul Școlar Județean Constanța.

Concret, la Școala Gimnazială cu nr. 39 „Nicolae Tonitza” din Constanța s-au înscris la clasa pregătitoare 174 de copii, însă unitatea de învățământ nu are decât 66 de locuri. Astfel, 110 ar urma să învețe la Școala Gimnazială cu nr. 31 din Constanța. Soluții s-au găsit și pentru transport.

„În data de 30.08.2023, i-am solicitat doamnei directoare să înainteze o adresă către Inspectoratul Școlar Județean Constanța și către Primăria Municipiului Constanța, pentru a solicita sprijin în vederea asigurării transportului elevilor la/ de la Școala Gimnazială Nr. 31 Constanța. Anterior, am discutat cu reprezentanții primăriei, care m-au asigurat că vor sprijini instituțional acest demers”, a declarat inspectorul școlar șef, Sorin Mihai.

Însă, majoriatea părinților nu au fost de acord cu această relocare. Doi dintre ei au protestat miercuri în fața ISJ-ului.

“Există niște criterii care nu au fost respectate la departajare. Așa au ales să facă. Am fost anunțați târziu când nu se mai putea face nimic, nu mai puteam transfera copii fiind că „surpriză!” nu mai sunt locuri”, a spus un părinte.

Mai mult, cei doi părinți spun că ar fi fost încalcate și condițiile, dar și metodologia.

“Nu s-a respectat metodologia și de acolo cred că a plecat problema. Domnul inspector ne-a zis că doamna a lucrat legal. Eu m-am interesat de metodologie, cap. 6 art. 19 - acolo sunt descrise metodele și cum ar trebui să se desfășoare o înscriere”, a spus mama copilului.

“Este o formă de disperare pe care o vom continua, dacă trebuie, o să facem și greva foamei aici pe trotuar. Asta este o promisiune. Pe inspector nu l-a interesat foarte mult. Ne-a întrebat dacă încap numărul ăsta de copii în școală ca și cum noi ar fi trebuit să știm dacă încap, nu dânșii! Problema este <<repartiția acestor copii>>. Faptul că am fost aruncați la 5 km distanță de punctul de înscriere”, a adăugat tatăl.

În aceeași situație sunt mai multe unități de învățământ din Constanța.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233