dobroge.tv

Live

Şcoala Gimnazială nr. 1 din Topalu a obţinut locul întâi la Campionatul Reciclării. ''Cei care ne-au motivat și împins de la spate au fost elevii''

28 septembrie 2023
Publicitate

Şcoala Gimnazială nr. 1 din Topalu a obţinut locul întâi la Campionatul Reciclării. În cadrul competiţiei, peste 1.070 de deşeuri reciclabile au fost colectate în mai puțin de patru luni. Este meritul celor 175 de elevi ai unității de învățământ, al localinicilor, dar și al autorităților locale, care au sprijinit activitatea. Premiul cel mare a constant în mai multe panourile fotovoltaice, care astăzi asigură energia electrică pentru întreaga școală.

Școala Gimnazială nr. 1 Topalu este câștigătoarea proiectului „Adună PET cu PET și tratează școala cu resPEcT!” inițiat de Asociația Cernavodă Plus. Devotamentul și implicarea elevilor, sprijinul părinților, cadrelor didactice, Primăriei și Consiliului Local au contribuit la reușită și la obținerea premiului I cu 1.075 de kg de plastic colectat. Astfel, nu doar cei 175 de elevi au învățat despre importanța colectării deșeurilor.

„Am învățat că pentru noi și pentru lume este foarte importantă reciclarea, chiar și pentru ceea ce ne înconjoară”

„Pentru mine înseamnă un mediu mai curat și nepoluat. Am sprijinit, am colectat, am arătat locuri unde era nevoie de colectare.

„M-am bucurat că am făcut ceva pentru sat, pentru comună. Am mers cu ei la Dunăre, am strâns gunoaiele”

Bazele educației ecologice au fost puse înainte de a intra în competiție, de către profesorii care le-au explicat despre importanța colectării selective și ce impact au aceste activități asupra planetei noastre. Rodul muncii nu a ezitat să apară, iar școala din Topalu a fost recompensată cu panouri fotovoltaice. De atunci, cheltuielile s-au redus semnificativ, iar banii vor fi investiți în infrastructura educațională.

„Cei care ne-au motivat și împins de la spate au fost elevii. Ei tot timpul au venit cu idei și ne-au spus unde să mergem, de unde să colectăm și atunci ei au fost pionii principali”, a spus Mihaela BUZULICĂ, profesor.

„Le-am obținut prin muncă comună de echipă, în vară au fost montate și într-adevăr am simțit o ușurare poentru că la nivelul acestor instituții școlare mici, bugetul este foarte mic și cu siguranță pe termen lung cheltuielile pe utilități vor fi diminuate considerabil”, a spus Camelia ȘERBAN, directorul Școlii nr. 1 Topalu.

La concursul de colectat plastic, organizat de Asociația Cernavodă Plus, au participat opt școli din orașul Cernavodă și comunele Seimeni, Topalu și Rasova. Programul reprezintă un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării și a afluenților săi.

“Am avut un proiect mare și ca valoare, de 60 de mii de euro și ca durată, în care am intrat la fiecare clasă cu educație de mediu, am vorbit despre platic, deșeuri, sortare. Niciunul nu mai aruncă pe jos. Toți sunt atenți să fie curat în jurul lor, deci este un mare câștig pe termen lung, această implicare a noastră în educația lor”, a spus Otilia IONAȘCU, președintele Asociației Cernavodă Plus.

„Primul beneficiu a fost informația, apoi am beneficiat de pubele din plastic unde au fost colectate selectiv deșeurile, amplasate în curtea școlii și în centrul localității. Cu siguranță tot ceea ce reprezenta plată materială va merge către alte nevoi ale copiilor”, a spus Daniela TUDOR, viceprimar comuna Topalu.

Nu doar școala a avut de câștigat de pe urma activității, ci și comuna Topalu. Localnicii sunt mai atenți cu mediul, iar localitatea arată mult mai curată.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233