dobroge.tv

Live

Situație fără precedent în Capitală. Pacienții unui spital, externați noaptea și proteste violente în stradă: alți opt pacienți, evacuați sâmbătă dimineață

Situație fără precedent în Capitală. Pacienții unui spital, externați noaptea și proteste violente în stradă: alți opt pacienți, evacuați sâmbătă dimineață
10 aprilie 2021
Redactia DTV
Publicitate

Situație șocantă în Capitală. Toți pacienții Spitalului de Ortopedie Foişor, externați sau transferață către alte spitale, vineri, 9 aprilie, după ora 22.00, în vederea începerii procedurii de transformare în spital COVID.

Raed Afafat a transmis vineri seară, 9 aprilie, pentru Antena 3, că decizia a fost luată după ce Capitala a rămas fără locuri la ATI COVID. „A trebuit să trimitem pacienţi din Bucureşti în alte zone.”, a spus şeful DSU.

Violențe în fața spitalului

Mai mulți jandarmi au fost detașați la Spitalul Foișor, în cursul serii de vineri, 9 aprilie, după ce în zonă au ajuns mai mulți oameni care și-au exprimat nemulțumirea față de operațiunea de evacuare.

Manifestanții au scandat („Jos Arafat”, „Criminalii”, „Rușine să vă fie”) și au încercat să blocheze evacuarea bolnavilor, intrând în conflict cu forțele de ordine.

Mai multe persoane au format un cordon uman și s-au opus evacuării pacienților pentru ca unitatea să devină suport COVID. Jandarmii au folosit forța pentru a permite ieșirea pacienților.

Situația pacienților

Potrivit Ministerului Sănătăţii, în Spitalul de Ortopedie Foişor erau internaţi, în momentul deciziei de a-l transforma în spital COVID, un număr de 105 pacienţi. 13 dintre aceştia au fost transferaţi cu ambulanţe SMURD şi SABIF: unul la Elias, patru la Floreasca, cinci la Universitar, unul la Bagdasar, unul la SJU Buzau, unul cu ambulanţa la domiciliu în Galaţi.

Dintre ceilalţi 92 pacienţi, 25 erau programaţi pentru intervenţii chirurgicale iar 67 erau pacienţi deja operaţi, care urmau sa fie externaţi la domiciliu.

Ultimii opt pacienţi ortopedici sunt evacuaţi sâmbătă dimineaţa din Spitalul Foişor, au declarat pentru News.ro reprezentanţi ai unităţii sanitare, urmând astfel să se încheie acţiunea începută vineri seară, care a provocat critici şi proteste la poarta spitalului.

Ce spun autoritățile

Raed Arafat a explicat că sâmbătă dimineaţă Spitalul Foişor trebuie să primească pacienţi COVID, iar pacientii care erau internaţi aici vor fi transferaţi - unii, iar alţii vor fi lăsaţi acasă.

Contează orice oră când noi avem pacienţi de Terapie intensivă în UPU şi când continuă să vină pacienţi în cursul nopţii, nu pot să vă spun câţi o să apară. Deci normal că trebuie să evacuăm”, a subliniat el.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu a explicat, la Digi 24, că spitalul va fi alocat unor pacienţi care au viaţa pusă în pericol.

Transferul tuturor pacienţilor a început în jurul orei 15, procesul s-a prelungit, îmi cer scuze pacienţilor, familiilor, tuturor celor care au avut de suferit neplăceri cu privire la acest transfer care se face până târziu în noapte, însă situaţia este destul de importantă la nivelul Bucureştiului, este nevoie de aceste paturi. Îmi pare rău pentru toată această situaţie, o facem pentru a veni în sprijinul altor pacienţi care sunt intubaţi sau care au realmente viaţa pusă în pericol”, a declarat Andrei Baciu.

Situaţia pacienţilor Covid-19 care necesită îngrijire ATI este critică. De mai bine de o săptămână, în Bucureşti sunt zero locuri ATI disponibile în anumite momente ale zilei. Nevoia locurilor suplimentare în Bucureşti nu este ceva ce poate fi pus vreun moment în discuţie. În acest moment, 29 pacienţi Covid-19 sunt intubati şi ventilaţi în secţiile UPU din Bucureşti. Transformarea spitalului Foişor în spital Covid-19 a fost soluţia identificată de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi avizată de Ministerul Sănătăţii în cursul zilei de astăzi. Această decizie a fost luată datorită faptului că Spitalul Foişor are 26 de paturi ATI, 6 medici ATI - şi în momentul deciziei avea numai 3 pacienţi internaţi în ATI. De asemenea, a fost identificată resursa umană de specialitate care să poată, împreună cu specialiştii Spitalului Foişor, oferi pacienţilor Covid-19 îngrijirea de care au nevoie. Evacuarea şi transferul pacienţilor Covid-19 negativ care au fost internaţi la Spitalul Clinic Foişor este în sarcina DSU, sub coordonarea Dr. Bogdan DINU din cadrul UPU-SMURD Bucureşti”, transmite Ministerul Sănătăţii.


Sursă foto: news.ro

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233