dobroge.tv

Live

Alte 25 de containere încărcate cu deșeuri, oprite în Portul Constanța: aproximativ 500 de tone de gunoaie, descoperite

11 mai 2021
Redactia DTV
Publicitate

În continuarea cercetărilor în cazul din data de 07.05.2021, derulate sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanta, polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă în cooperare cu lucrători din cadrul Gărzii de Mediu Constanţa, ai Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud şi a unor reprezentanţi ai Agenției FRONTEX, au efectuat controlul fizic asupra a 25 containere sosite în Portul Constanța Sud Agigea, încărcate cu deșeuri din Germania.

În data de 11.05.2021, polițiștii de frontieră în cooperare cu lucrători din cadrul Gărzii de Mediu Constanţa, ai Biroului Vamal de Frontieră Constanța Sud și a unor reprezentanţi ai Agenției FRONTEX, au identificat alte 25 containere sosite din Germania, pentru aceeași firmă de pe raza judeţului Prahova care efectuează activități de import în România.

În urma verificărilor, s-a stabilit faptul că nu corespund datele declarate şi cuprinse în documentele prezentate autorităţii vamale, mărfurile constând în deşeuri, amestec de metal și hârtie, textile, cauciuc, lemn, baterii și bucăți de azbest, în cantitate de aproximativ 500 de tone, ce nu pot fi puse în libera circulaţie pe teritoriul României.

Și în acest caz, a fost luată măsura nepermiterii importului pe teritoriul României de către comisarii Gărzii de Mediu Constanţa.

În cauză, polițiștii de frontieră continuă cercetările, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanta învestit în cauză, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor folosirea de acte nereale și regimului deşeurilor, iar bunurile vor fi returnate la expeditor.

Ce spune șeful Gărzii Naţionale de Mediu

Şeful Gărzii Naţionale de Mediu, Octavian Berceanu, a anunţat că în Portul Constanţa sunt 90 de containere care urmează să fie verificate şi acestea vor fi reîntoarse în ţările de origine deoarece conţin deşeuri. El a precizat că tot ce intră în România este verificat. Marţi au fost descoperite alte 25 de containere cu deşeuri.

Infracţionalitatea de mediu a crescut cu o viteză fantastică sau reacţia autorităţilor a crescut foarte mult, dar cert este că presiunea la nivel european a diferitelor structuri certate cu legea la nivel european este din ce în ce mai mare pe zona de deşeuri. În Portul Constanţa avem 90 de containere care urmează să fie verificate şi reîntoarse de acolo de unde au plecat. Astfel de verificări se fac pe toată graniţa României cu titlu de permanenţă. Tot ce intră în România în momentul de faţă este verificat, absolut tot. Nu există container care să nu intre, nu mai este niciun fel de dubiu că avem nevoie de verificări amănunţite pe orice container care intră în România. Dacă la începutul anului în ianuarie am avut zero plângeri penale, în februarie am avut 11, în martie – 33, în luna aprilie 44 de plângeri penale. Lucrăm cu toţi oamenii noştri cât putem de mult, permanent, şi pe zona de graniţă unde ne intră aceste containere”, a declarat Octavian Berceanu, marţi, într-o conferinţă de presă.

El a menţionat că propune achiziţionarea unor scanare pentru verificarea în timp real a containerelor.

Avem discuţii cu Ministerul Justiţiei pentru a avea un mecanism mult mai robust de verificare, avem investiţii pe viitor asigurate de Ministerul Mediului pentru scanere mobile astfel încât să facem o scanare în timp real foarte eficientă a containerelor, să urmărim containerele care intră şi primesc aprobare ce se întâmplă mai departe cu ele şi să neutralizăm orice structură de crimă organizată care ar acţionează în acest domeniu pe teritoriul României şi la nivel european. Cooperarea este la nivel european”, a explicat şeful Gărzii de Mediu.


Sursă foto: Poliția de Frontieră

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233