dobroge.tv

Live

Strigăt de ajutor al fermierilor dobrogeni: agricultorii cer autorităților să le dea apă

10 septembrie 2020
Publicitate

Disperarea fermierilor constănțeni loviți de secetă, nu are margini. Un grup local de agricultori a mers cu jalba în proțap la Minister să ceară apă pentru irigații, iar cei rămași acasă au scris pe câmp cu utilajele agricole, „VREM APĂ”. Este o situație fără precedent pentru agricultorii din Dobrogea care au încasările la pământ.

Mesajul lor către Guvern nu poate fi auzit, dar poate fi văzut. Din aer, la propriu. Tractoriştii și mecanicii de utilaje s-au strâns a doua zi consecutiv să-și strige disperarea, din cauza secetei care-a lovit pe toată lumea.

Județul Constanța are 450.000 de hectare calamitate de seceta pedologică, adică mai mult de o treime din suprafața totală distrusă la nivel național. Deoarece nu recoltat nimic și nu au generat venituri, fermierii spun că nu își pot plăti datoriile față de furnizori. În plus mulți au luat credite la bănci și la societăți de leasing pentru utilaje.

Oamenii vor o păsuire în ceea ce privește ratele bancare - așa cum a fost în cazul persoanelor fizice, pe timpul stării de urgență. În zonă, unde nu a mai plouat de cel puțin 70 de zile, mai bine de 80% dintre culturi sunt afectate, iar irigatiile sunt inexistente. Oficialii spun c-ar fi Canal de irigații de la Dunăre, însă nu e suficient de mare să ajung până în mijlocul județului.

Ministerul Agriculturii a anunţat că în şedinţa de Guvern din 24 august a fost aprobată o schemă de ajutor de stat pentru producătorii agricoli afectaţi de seceta din toamna lui 2019 şi primăvara lui 2020. Totuși, fermierii spun că va fi dezastru inclusiv în 2021.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233