dobroge.tv

Live

ANARHIE ÎN SUA

Filmul evenimentelor din SUA: patru persoane au murit și mai multe au fost rănite în urma protestelor violente de la Capitoliu. GALERIE FOTO

Filmul evenimentelor din SUA: patru persoane au murit și mai multe au fost rănite în urma protestelor violente de la Capitoliu. GALERIE FOTO
07 ianuarie 2021
Redactia DTV
Publicitate

Evenimente fără precedent în Statele Unite ale Americii. Miercuri, 6 ianuarie, mii de republicani, susținători ai lui Donald Trump, au asaltat clădirea Capitoliului, unde se numărau voturile de la alegerile prezidențiale. Patru oameni au murit și mai mulți au fost răniți în urma protestului violent.

Inițial, mii de manifestanți s-au strâns în fața Congresului, fluturând steagul Statelor Unite și pancarte pe care scria: „Make America great again” (Să facem America măreață din nou) şi ”Liberty or death: don’t tread on me” (Libertate sau moarte: nu mă călcaţi în picioare). Evenimentele au avut loc ca urmare a instigării la ură a lui Donald Trump și a refuzului lui vicepreşedintele Mike Pence, preşedintele oficial al Senatului, de a da curs cererilor actualului președinte. Ulterior, susținătorii lui Donald Trump au reușit să depășească gardurile de protecție și să spargă baricadele și au pătruns în clădirea în care se numărau voturile de la alegerile prezidențiale.

Ședința Congresului a fost întreruptă, oficialii au fost evacuați, iar clădirea a fost pusă în lockdown. Protestatarii au început să spargă geamuri și să distrugă birouri, în timp ce scandau „USA! USA!”. Unul dintre ei s-a fotografiat în biroul lui Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor, iar alții au început să umble prin actele oficiale aflate în birouri.

Inițial, Donald Trump în critica pe vicepreședintele Mike Pence și spune că „nu a avut curajul să facă ce trebuie”: „Mike Pence nu a avut curajul să facă ce ar fi trebuit pentru a ne proteja țara și Constituția, să le dea ocazia statelor să valideze un set corect de fapte, nu pe cele frauduloase și incorecte. SUA cere adevărul!”.

Ulterior, acesta a postat mesaje prin care cerea manifestanților să fie pașnici: „Vă rugăm să ne sprijiniți poliția din Capitoliu și forțele de ordine. Sunt cu adevărat de partea țării noastre. Stai pașnici!” și „Cer ca toată lumea de la Capitoliul SUA să rămână pașnici. Fără violență! Amintiți-vă, NOI suntem Partidul Legii și Ordinii - respectați Legea și marii noștri bărbați și femei în Albastru. Mulțumesc!”

Mai multe mesaje care instigau la ură ale președintelui Donald Trump au fost șterse de pe contul său de Twitter iar apoi, atât Twitter, cât și Facebook l-au blocat pe republican.

Joe Biden a declarat, în timp ce Capitoliul era asaltat de manifestanții pro Trump: „În acest moment, democraţia noastră se află sub un asalt fără precedent, ceva ce n-am văzut niciodată în vremurile moderne. Scenele de haos de la Capitoliu nu reprezintă America adevărată, nu reprezintă ceea ce suntem. Vedem un număr mic de extremişti dedicaţi fărădelegilor”, a spus Biden, adăugând: „Îi cer preşedintelui Trump să apară la posturile naţionale de televiziune acum şi să-şi îndeplinească jurământul, apărând Constituţia şi cerând încheierea acestui asediu. Nu e un protest. E o insurecţie”.

Autorităţile au chemat întăriri, iar Muriel Bowser, primarul Washington, DC, a activat garda naţională şi a emis o interdicţie de deplasare în tot oraşul începând cu ora locală 18:00. FBI-ul a intervenit pentru a dezamorsa două dispozitive explozive. Şeful poliţiei metropolitane a transmis că au fost făcute 13 arestări în urma evenimentelor, un număr incomparabil mai mic faţă de gloata care a pătruns în Capitoliu, scrie Adevărul.

Patru persoane, dintre care două femei și doi bărbați, au murit în schimbul de focuri dintre poliție și manifestanți. Serviciile de urgenţă din district au transportat mai multe persoane rănite sau cu probleme medicale, unele cu afecţiuni cardiace, altele cu fracturi multiple. Pe de altă parte, cel puțin 14 polițiști au fost răniți. Doi au fost internați la spital, unul cu răni grave după ce a fost târât în mulțime, iar celălalt a fost lovit de un proiectil în față.

Sesiunea Congresului SUA a fost reluată în jurul orei locale 20:00. Şedinţa a început cu Mike Pence, vicepreşedintele lui Trump, condamnând violenţele: „Nu aţi câştigat. Violenţa nu câştigă niciodată. Libertatea câştigă şi asta încă este casa poporului”, a spus acesta.

Procesul de certificare a victoriei lui Biden continuă și este neclar cât va dura.

UPDATE

Şeful Poliţiei din Washington, Robert Contee, a anunţat într-o conferinţă de presă că 52 de persoane au fost arestate, iar 47 dintre ele au fost operate din cauza încălcării interdicţiei de circulaţie pe timpul nopţii impuse în oraş începând miercuri de la ora locală 18.00 (joi, 1:00, ora României) de către primarul Muriel Bowser în urma tulburărilor. Robert Contee a precizat că 26 de persoane au fost arestate în incinta Capitoliului.

Mai mulți membri ai echipei președintelui Donald Trump au demisionat sau au anunțat că vor renunța la funcții, în semn de protest față de comportamentul acestuia în timpul violențelor de la Capitoliu, transmite CNN.

Cea mai recentă demisie este a consilierului adjunct pentru securitate națională al Casei Albe, Matt Pottinger.

Și actuala şefă de cabinet a Primei Doamne Melania Trump, fostă director de comunicare şi ataşat de presă al Casei Albe, Stephanie Grisham, şi-a prezentat demisia, cu efect imediat, ca urmare a violenţelor care au avut loc la Capitoliu, a declarat un responsabil de la Casa Albă, potrivit CNN.

Printre cei care și-au anunțat plecarea imediată din staff-ul președintelui se mai află Sarah Matthews, responsabilă de relația cu presa, Rickie Niceta, membră a echipei de evenimente, Robert O’Brien, consilierul pe probleme de securitate, și adjunctul șefului staffului de la Casa Albă, Chris Liddell.

UPDATE

Congresul SUA a validat toate voturile din Colegiul Electoral. Joe Biden are 306 de voturi electorale confirmate în Congresul SUA, în condițiile în care avea nevoie de 270 pentru a deveni președinte. Donald Trump are 232 de voturi confirmate.

Astfel, Joe Biden a fost validat în funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii, devenind cel de-al 46-lea lider.


Sursă foto: 9 News

Publicitate

Galerie Foto

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233