dobroge.tv

Live

Liderii europeni reacționează dur după deturnarea unui avion RyanAir și reținerea unui fost redactor: Belarus, acuzat de terorism de stat

Liderii europeni reacționează dur după deturnarea unui avion RyanAir și reținerea unui fost redactor: Belarus, acuzat de terorism de stat
24 mai 2021
Redactia DTV
Publicitate

Un avion RyanAir care zbura din Grecia către Lituania a fost deviat în Belarus, unde a fost oprit câteva ore, sub falsul pretext că la bord s-ar fi aflat o bombă. Liderii europeni au reacţionat dur și acuză Belarusul de „terorism de stat”. Fostul redactor al grupului Nexta, Roman Protasevich, a fost reţinut înainte ca avionului să i se permită să-şi reia zborul, anunță Adevărul.

Ambasadorul SUA în Belarus, Julie Fisher. a scris pe o rețea de socializare că Lukashenko şi regimul său au arătat astăzi din nou dispreţul faţă de comunitatea internaţională şi de cetăţenii săi. Falsificarea unei ameninţări cu bombă şi trimiterea MiG-29-urilor pentru a forţa RyanAir la Minsk pentru a aresta un jurnalist Nexta sunt acuzaţii motivate politic este un lucru periculos şi urât.

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a acuzat Belarusul de o „acţiune urâtă”, în timp ce ministrul leton de externe Edgars Rinkevics a declarat că acţiunea Belarusului este „contrară dreptului internaţional”.

Grecia şi Franţa şi-au exprimat furia. Primul ministru al Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat: „Deturnarea unui avion civil este un act de terorism de stat fără precedent care nu poate rămâne nepedepsit”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că acesta este un „incident grav şi periculos”.

Agenţia ONU pentru aviaţie civilă, OACI, s-a declarat îngrijorată de o „aterizare forţată aparentă” care ar putea „contraveni Convenţiei de la Chicago” care stabileşte regulile privind spaţiul aerian şi siguranţa aeronavelor.

Tom Tugendhat, preşedintele comisiei pentru afaceri externe a Camerei Comunelor din Marea Britanie, a spus că „forţarea aterizării unui avion pentru a reduce la tăcere vocile opoziţiei este un atac împotriva democraţiei”.

Ce spune Ministerul Afacerilor Externe din România

MAE îşi exprimă profunda îngrijorare cu privire la demersul inadmisibil al autorităţilor belaruse care au forţat aterizarea la Minsk a unui avion de pasageri, care zbura pe ruta Atena-Vilnius, şi îl condamnă cu fermitate,considerând incidentul ca fiind unul deosebit de grav. Prin intermediul Ambasadei României la Minsk, MAE a transmis autorităţilor belaruse, după forţarea aterizării la Minsk, că este necesar ca toţi pasagerii avionului să îşi continue imediat şi în siguranţă călătoria. De asemenea, ministerul îşi exprimă îngrijorarea cu privire la arestarea, în urma forţării aterizării aeronavei la Minsk, a unui jurnalist belarus aflat la bordul avionului. Ambasadorul Republicii Belarus va fi convocat luni la MAE.

Cine este persoana reținută şi ce este Nexta

Nexta este o companie media cu un canal Telegram şi are vizibilitate pe Twitter şi YouTube.

Acesta a jucat un rol esenţial pentru opoziţia din Belarus în timpul alegerilor şi a continuat să facă acest lucru în urma lor, în special prin impunerea de către guvern a opririi ştirilor. Roman Protasevich, în vârstă de 26 de ani, a părăsit Belarusul în 2019 după ce a acoperit evenimentele alegerilor prezidenţiale din 2020 cu Nexta. La adresa lui au fost depuse acuzaţii penale în Belarus. Și a fost confruntat cu pedeapsa cu moartea în Belarus, fiind catalogat de regimul Lukaşenko drept terorist.


Sursă foto: Adevărul

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233