Live

CNCAV: În Marea Britanie, doar 15% din cazurile de infectare cu varianta Delta au fost înregistrate la persoanele vaccinate cu schemă completă

CNCAV: În Marea Britanie, doar 15% din cazurile de infectare cu varianta Delta au fost înregistrate la persoanele vaccinate cu schemă completă
Publicat pe 21 iulie 2021

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) arată că, potrivit datelor centralizate în Marea Britanie referitor la cazurile de infectare cu varianta Delta a coronavirusului, doar 15% au fost înregistrate la persoanele vaccinate cu schemă completă şi doar 4% din cazurile care au necesitat spitalizare la persoane tinere (sub 50 de ani) provin din rândul celor vaccinaţi cu schemă completă, scrie news.ro.

Potrivit CNCAV, vaccinurile autorizate în urma evaluării Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) sunt eficiente în prevenirea infecţiei, a bolii simptomatice, a spitalizărilor şi a deceselor.

Până în 19 iulie, în Uniunea Europeană acoperirea vaccinală a persoanelor era de 57%, pentru doza 1, iar pentru doza 2 de 44%.

CNCAV arată că Serviciul de Sănătate Publică din Marea Britanie a pus la dispoziţie date privind cazurile confirmate de infectare cu virusul SARS-CoV-2 - varianta Delta - şi spitalizările cauzate de această variantă, defalcate în funcţie de statusul vaccinal. Aceste informaţii sunt prezentate în tabelul următor.

Pe măsură ce numărul persoanelor vaccinate creşte, este firesc ca, din totalul cazurilor confirmate, un procent semnificativ să fie din rândul acestei categorii. Raportat la populaţia expusă, procentul celor pozitivi din rândul populaţiei vaccinate este semnificativ mai scăzut, comparativ cu cei nevaccinaţi”, precizează CNCAV.

Analiza numărului cazurilor de spitalizare raportate în urma infectării cu tulpina Delta, în funcţie de statusul vaccinal, arată că: doar 15% din cazuri au fost înregistrate la persoanele vaccinate cu schemă completă; doar 4% din cazurile care au necesitat spitalizare la persoane tinere (sub 50 de ani) provin din rândul celor vaccinaţi cu schemă completă; 46% din persoanele de peste 50 de ani, care au necesitat spitalizare, au fost vaccinate cu schemă completă.

Conform statisticilor, procentul persoanelor cu vârste de peste 50 de ani, vaccinate cu schemă completă în Marea Britanie, este între 80 si 90%. Astfel, numărul persoanelor vaccinate complet este de patru până la nouă ori mai mare, comparativ cu cel al persoanelor nevaccinate în această categorie; gradul de acoperire vaccinală creşte semnificativ spre vârstele mai înaintate.

CNCAV oferă şi explicaţii pe marginea unei situaţii ipotetice: pe fondul unei acoperiri vaccinale de 80%, în rândul grupei de vârstă 50-55 de ani, din 100 de oameni, 80 sunt vaccinaţi şi 20 sunt nevaccinaţi. Câte opt din fiecare categorie sunt spitalizaţi, ceea ce ar indica faptul că din numărul celor pozitivi, 50% sunt vaccinaţi şi 50% sunt nevaccinaţi.

Însă, pentru o comparaţie corectă, rata de incidenţă trebuie calculată pentru fiecare categorie în parte (vaccinaţi/nevaccinaţi), astfel: 8 persoane spitalizate, din 80 de persoane vaccinate cu schemă completă, reprezintă 10%; opt persoane spitalizate, din 20 de persoane nevaccinate, reprezintă 40% din totalul acestora.

Chiar şi in această situaţie ipotetică, vaccinarea ar reduce de patru ori riscul de spitalizare”, adaugă CNCAV.

Potrivit sursei citate, eficienţa vaccinării împotriva spitalizării rămâne de peste 90%, chiar şi în cazul infectării cu tulpina Delta, după vaccinarea cu regim complet. Totodată, respectarea măsurilor de protecţie non-farmaceutice rămâne extrem de importantă.


Sursă foto: Digi 24 / news.ro

Galerie Foto

Mai multe
Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233