Live

Anchetă în Japonia după moartea a două persoane vaccinate cu serul Moderna din loturi contaminate

Anchetă în Japonia după moartea a două persoane vaccinate cu serul Moderna din loturi contaminate
Publicat pe 28 august 2021

Autorităţile japoneze investighează moartea a doi bărbaţi care au primit vaccinuri Moderna împotriva Covid-19 din loturi a căror utilizare a fost suspendată din cauza contaminării, a anunţat, sâmbătă, Ministerul Sănătăţii de la Tokyo.

Cei doi bărbaţi, în vârstă de 30 şi 38 de ani, au murit în luna august, după ce au primit a doua doză de Moderna dintr-unul din cele trei loturi suspendate de guvern joi, a precizat ministerul într-un comunicat, informează AFP.

Cauza morţii lor este investigată, a adăugat ministerul, adăugând că „relaţia cauză-efect cu vaccinarea este necunoscută în acest moment”.

Cei doi bărbaţi, care au avut febră după ce au fost vaccinaţi, nu au avut alte probleme de sănătate sau antecedente de alergii.

Japonia a decis, joi, să suspende utilizarea a 1,63 milioane de doze de vaccin Moderna împotriva coronavirusului, după rapoarte despre prezenţa impurităţilor în unele flacoane ale acestui produs.

Fabricantul Takeda, care este responsabil cu vânzările şi distribuirea vaccinului Moderna în Japonia, a spus că a primit „raportări de la câteva centre de vaccinare că substanţe străine au fost găsite în fiolele sigilate”.

După consultarea cu Ministerul Sănătăţii, am decis să suspendăm folosirea vaccinului din trei loturi de astăzi”, a spus compania, care a precizat că a informat Moderna şi a cerut o „anchetă urgentă”.

Din lotul suspendat, 4.700 de doze au fost folosite şi vaccinările programate pentru joi cu serul Moderna au fost anulate.

Un oficial din minister a spus că Takeda a aflat despre fiolele contaminate pe 16 august şi a raportat problema abia miercuri guvernului.

Întârzierea a fost justificată prin faptul că Takeda avea nevoie de timp să adune informaţii despre ce fiole este vorba şi unde se aflau în ţară, a explicat oficialul.

Moderna a confirmat că a fost notificată şi a transmis că este vorba despre „un singur lot de produs distribuit în Japonia”.

Compania investighează informaţii şi continuă să colaboreze cu partenerul Takeda şi cu organismele de reglementare pentru a soluţiona problema.

Moderna crede că problema de fabricaţie a fost generată în una dintre liniile de producţie din Spania. Pentru orice eventualitate, Moderna a suspendat şi analizează lotul în cauză şi alte două.


Sursă foto: Știrile PRO TV

Mai multe
Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233